Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Matematikforskningen på KTH stärks

MATEMATIK

Publicerad 2015-03-26

Matematikforskningen på KTH får en rejäl injektion av stimulerande internationella utbyten som möjliggörs genom sex anslag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses matematikprogram.

– Man kan säga att det är ett kvitto på att KTH:s forskning inom matematik håller mycket hög klass och är kanske till och med ledande i landet vad gäller kvaliteten. Att få den här typen av varierat stöd betyder givetvis mycket, säger Arne Johansson, KTH:s vicerektor för forskning.

Henrik Shahgholian.

Professor Henrik Shahgolian får anslag för att rekrytera en forskare från utlandet till gruppen för harmonisk analys och partiella differentialekvationer vid institutionen för matematik.

Professor Mattias Dahl får anslag ur stiftelsens sexåriga matematiksatsning till en postdoktoral tjänst, för att rekrytera en forskare från utlandet till gruppen för differentialgeometri och relativitetsteori.

Tre personer som disputerat i matematik under perioden 2011-2014 får möjlighet att gör en postdoc på olika håll i världen och får även stöd under två år efter att de kommit hem igen.

Martin Strömqvist får forska vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet, NTNU, i Trondheim. Björn Winckler får möjlighet att forska vid State University of New York och Anna Sakovich har fått en postdoktoral tjänst vid Universität i Wien.

– Den här typen av selektiva utbyten är givetvis väldigt utvecklande för att kunna samarbeta på ett fruktbart sätt eftersom matematikforskningen är så enormt specialiserad, säger Arne Johansson.

Slutligen får gruppen för numerisk analys en gästprofessor. Michael Siegel heter han och arbetar för närvarande vid New Jersey Institute of Technology.

– Att få hit ledande forskare av det här slaget är mycket värdefullt för KTH och en viktig inspirationskälla för yngre forskare, säger Arne Johansson.

Mattias Dahl.

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, tillsammans med Kungl. Vetenskapsakademin, vill genom matematikprogrammet stärka den matematiska forskningen i Sverige. Målet är att Sverige ska återta en internationell tätposition inom området. Totalt satsas närmare 200 miljoner kronor under en sexårsperiod. Genom ett forskningsprogram som dels ger de bästa unga forskarna i Sverige internationell erfarenhet, dels gör det möjligt att rekrytera såväl unga som mer erfarna matematiker till Sverige vill Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse stärka den matematiska forskningen.

– Excellent matematisk forskning och tillgång på ledande matematiker är av stor vikt för många nya innovationer. Tillgången på framstående matematiker är också många gånger avgörande för andra forskningsområden, inte minst inom livsvetenskaperna. Det är därför oerhört viktigt, både för svensk forskning och företagsutveckling, att Sverige kan upprätthålla och utveckla de stolta traditioner som finns inom området, säger Peter Wallenberg Jr, ordförande för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse i ett pressmeddelande.

2014 utsågs de 15 första mottagarna av anslagen, nu ytterligare 17, varav sex rör KTH. Läs mer på KVA:s hemsida  eller på KAW:s hemsida om mottagarna och deras respektive forskning.

Text: Jill Klackenberg