Till innehåll på sidan

Medaljör med känsla för samverkan

Publicerad 2014-11-18

Att varva teori och praktik är symbiosen som får både akademi och industri att lyfta.
Det säger Johan Söderström, vd för svenska ABB och mottagare av KTH:s guldmedalj i industrisamverkan.

Johan Söderström, vd för ABB Sverige och mottagare av KTH:s guldmedalj.

– Jag är väldigt glad för utmärkelsen, men vill understryka att det är en laginsats. Jag kan bara ta av mig hatten för KTH som landets största, mest kraftfulla och kompetenta universitet, säger Johan Söderström.

Han vet vad han talar om när det gäller ömsesidigt stimulerande utbyte med tanke på ABB:s med KTH. Det innebär såväl personellt som forskningsmässigt utbyte och samverkan på en rad olika nivåer. Exempelvis i form av åtminstone ett 40-tal exjobbare varje år och även genom adjungerade professorer.

– Det ger så otroligt mycket tillbaka och dessutom får vi ju möjlighet att samarbeta med KTH:s övriga partners. Forskningsperspektivet och återväxten är viktiga delar i utbytet.

Vad är receptet för en god samverkan mellan lärosäte och företag?

– Att det är långsiktigt, formaliserat, med realistiska men utmanande mål och återkommande uppföljningar. Det är ju lite som att ingå äktenskap- man väljer varandra aktivt.

Att varva teoretisk kunskapsinhämtning med nedslag i verkligheten på företagsgolvet tycks löpa som en tråd genom Johan Söderströms arbete – även på det mer personliga planet.

Uppvuxen i Västerås, läste industriell ekonomi i Linköping, blev trainee på ABB och 23 år senare vd för ABB Sverige.

– Blandningen av teknik och ekonomi mot entreprenörskap passade mig bra.

Vad är viktigt för en civilingenjör om 20 år?

– Världen blir bara mindre och mindre, men samtidigt mer och mer komplex. Jag tror att kommunikation och konsten att samarbeta blir ännu viktigare i framtiden. Men problemlösning och analys är som alltid lika viktiga.

Text: Jill Klackenberg

I motiveringen står det: ”Johan Söderström har starkt bidragit till att på ett framgångsrikt sätt positionera ABB i Sverige som en internationell ledare för utveckling av områdena elkraft och industriell automation. Hans nyskapande ledarstil är uppskattad. Han har visat ett mycket stort engagemang och intresse i arbetet med att bygga starka relationer mellan den akademiska världen och näringslivet - en djup och äkta industrisamverkan. Han har också ett brett engagemang i samhällsfrågor som bland annat berör utbildning och ungas intresse för teknik, matematik och naturvetenskap.  Han är sedan 2013 ledamot av IVA. Johan Söderström är en mycket värdig mottagare av KTHs guldmedalj i Industrisamverkan”.

Om medaljören

Namn: Johan Söderström

Aktuell som: Mottagare av KTH:s guldmedalj i industrisamverkan

Ålder: 52 år

På visitkortet: Landschef och vd för ABB Sverige samt chef för ABB:s division för kraftprodukter för norra Europa.

Viktigaste tekniska pryl: Jag måste nog säga mobilen eftersom jag är en kommunikativ person.

Devis: Det finns en potential hos oss alla – det gäller bara att locka fram den.

Dröm för mänskligheten: Miljöfrågan håller en ju vaken om nätterna. Som någon klok människa sa: Vi kanske har en plan B, men vi har ingen planet B.

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2014-11-18