”Min fattiga uppväxt gjorde att jag nu vill ge tillbaka till samhället”

Publicerad 2019-05-27

6 000 kronor. Det var summan på det lån som den nybakade KTH-studenten Charlie Hansson tog 2005, och som skulle komma att förändra hans liv. Med sex tusenlappar i näven grundade han Chas Visual Management med en dröm om att kunna förändra IT-branschen.

14 år senare har företaget Chas Visual Management varit involverat i framgångssagorna kring Angry Birds, Spotify och Battlefield-serien, och snurrar nu en omsättning på drygt 150 miljoner kronor.

Men för Charlie Hansson har pengar och kapital aldrig varit den största drivkraften, utan snarare att bygga företag som i sina grundvärderingar har ett socialt ansvarstagande.

– Ursprungligen handlade det om att jag ville ge vidare av den gåva jag själv fått i form av att få möjligheten att studera och forma mitt liv trots mina föräldrars utsatthet och min fattiga barndom, säger han.

– Tack vare att alla barn i Sverige har samma rätt till utbildning till och med högskole- och universitetsnivå oavsett föräldrarnas status och ekonomiska situation kunde jag läsa mig till en civilingenjörsexamen och starta företag.

– Jag visste på en gång att jag som entreprenör ville vara med och bygga vidare på den typen av samhälle som gett mig chansen att bli vad jag ville.

Charlie Hansson växte upp med en långtidsarbetslös mamma och en hemlös pappa. Han konstaterar själv att han kommer från en bakgrund som innebar att han inte hade något att förlora på att våga försöka åstadkomma något bättre.

– Min vägran att acceptera hinder eller lyssna på alla som säger att allt är omöjligt föddes också ur det. Min fattiga uppväxt gjorde det självklart för mig att som entreprenör vilja ge tillbaka till samhället.

– Jag vill bidra till att Sverige ska fortsätta vara landet som ger barn med långtidsarbetslösa mammor och hemlösa pappor möjligheterna och förutsättningarna för att kunna bli framgångsrika och ekonomiskt oberoende.

Charlie Hansson om KTH

Precis innan Charlie Hansson grundade sitt bolag utbildade han sig till civilingenjör vid KTH Kista.
”Jag lärde känna flera av mina närmaste vänner på KTH, och bland mina anställda och affärspartners finns många som jag träffat på KTH. Studietiden där har utmanat mig, gett mig kunskaper och tro på min förmåga”, säger han.

När Charlie Hansson år 2018 blev utsedd till Årets entreprenör i Europa konstaterade juryn att ”Vinnarens vägran att acceptera hinder och förmåga att tänka stort har inspirerat hans team till att skapa en snabbt växande och innovativ verksamhet”.

– Världen är full av människor som konstaterar problem. Men för mig betyder problem att det finns en lösning att klura ut. Så när rapporterna om bristen på arbetskraft att rekrytera inom IT haglade i medierna var satt jag om mina medarbetare och planerade utbildningar inom programmering och skrev ansökningar till YH-myndigheten.

Chas har byggt ett eget ekosystem med egen skola ( Chas Academy ) och förmåner för medarbetarna som sträcker sig utanför kontorets väggar, däribland extra betald ledighet och städning till nyblivna föräldrar.

Frågan är varför han strävar efter att bygga en skandinavisk version av ett Silicon Valley-företag?
Charlie Hansson vänder på resonemanget:
– Finns det egentligen någon annan väg? 

– Från början imponerades alla av de högteknologiska och lekplatsartade arbetsmiljöerna vi såg i Silicon Valley. Men vem som helst kan slänga in några Fatboykuddar och biljardbord. För att bygga kultur och arbetsmiljö krävs mer.

– Programmerare är kreativa människor och för kreativa människor flyter jobb och fritidsintresse lätt ihop om man jobbar med det man brinner för. 

Med apparna i mobilen har vi koll på jobbet även när vi inte jobbar, framhåller Charlie Hansson. Samtidigt blir vi också mer medvetna om och öppensinnade kring stress och psykisk ohälsa. 

– Vi arbetsgivare måste alltså kunna erbjuda så mycket som möjligt av sådant som underlättar medarbetarnas liv och gör gott för deras välbefinnande, samtidigt som vi erbjuder kunskapsutveckling, spännande karriärer, bra arbetsmiljö och trygghet.

– Det är en stor utmaning för arbetsgivare – särskilt när man som i Chas fall blir över 100 anställda.

Henrik Lennström
Foto: Håkan Lindgren

Utnämnd till bästa arbetsgivaren i Europa

Företaget Chas utsågs till Europas bästa arbetsgivare vid European Business Awards 2017 . Juryn värderade cirka 33 000 företag i 34 länder utifrån framgång, etik och innovation.

Juryns motivering: "Juryns motiverar utmärkelsen med att Chas går utanför normen och tar fram innovativa lösningar delvis motiverade av grundarens personliga livserfarenhet för att skapa en kultur och arbetsplats som erbjuder en unik uppsättning förmåner och möjligheter för medarbetarna och samhället."

Året därpå, 2018, vann Chas även Årets Entreprenör i hela Europa. Då hade 112 000 företag utvärderats från 34 länder.

PERSONLIGT/CHARLIE HANSSON

Ålder: 38 år.
Bor: På Ingarö utanför Stockholm.
Familj: Fästmö och två barn.
På tallriken: Gärna en bra pasta.
I glaset: Pepsi Max.
På Spotify: Melodifestivallåtar just nu.
På tv:n: Allt för många serier-
I bokhyllan: ”Bokhylla?”
Oanad talang: Har tävlat i schack.

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2019-05-27