Till innehåll på sidan
Tekniken free-viewpoint TV testas av KTH:s forskare.

Regissera matchen själv

Publicerad 2014-06-12

Skulle du vilja titta på VM-matcherna från helt andra vinklar än de som visas på TV? Snart kan det vara möjligt genom ny teknik som utvecklats på KTH.

Markus Flierl

Troligen kommer det inte dröja länge förrän du med hjälp av ny TV-teknik kan följa ditt favoritlag från vilken vinkel du än önskar – oavsett om du använder din TV, surfplatta eller mobil.

Tekniken kallas free-viewpoint TV och låter tittaren själva placera en virtuell kamera under en direksänd match och sedan välja att flytta den helt fritt i tid och rum.

– Fotbollssupportrar kan hemma i vardagsrummet se matchen från målvaktens synvinkel eller springa bredvid vänstermittfältaren när han gör den där passningen som öppnar upp hela försvaret, säger Markus Flierl, forskare vid Skolan för elektro och systemteknik, KTH.

– Det är en helt ny visuell upplevelse, säger han

Markus Flierl har ingått i en forskargrupp inom EU-projektet Free-viewpoint Immersive Networked Experience (FINE) som har som mål att kunna sända fotbollsmatcher med den nya tekniken.

Projektet avslutades förra året och hade då gjort flera framsteg med tekniken som ska kunna användas tillsammans med både vanliga TV-apparater och datorskärmar i kombination med fjärrkontroll och 3D-glasögon. KTH har bidragit med att utveckla bildkvaliteten.

– TV-tekniken förvandlar tittaren till filmregissör. Sittandes framför TV:n kommer vi att kunna välja var på planen kameran ska placeras och hur vi vill följa matchen, säger Markus Flierl.

Fler företagspartners ingår i EU-samarbetet och har arbetat med att montera TV-kameror och erbjuda tittare möjligheten att använda den nya tjänsten.  För sändningar av den här typen krävs en mycket större mängd bildinformation än vanligt.

Minst 25 kameror behövs jämfört med de 3–4 som används i normala fall. Det massiva informationsflödet transporteras via bredband till TV-apparater och datorskärmar.

– 3D-glasögon har gjort det möjligt att titta från två vinklar – höger och vänster öga – men TV-upplevelsen blir begränsad till dessa två perspektiv. Med den nya TV-tekniken kan vi gå djupare in på scenen och fritt välja det perspektiv som vi önskar.

Text: David Callahan

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2014-06-12