Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Solcellerna som tar priset

NEWS

Publicerad 2011-11-28

KTH-studenten Hjalmar Nilsonne förverkligar sin entreprenörsdröm och vinner priser genom det nystartade solcellsföretaget Black Silicon Solar.

Hjalmar Nilsonne, KTH, och Rasmus Davidsen, Danmarks Tekniska Universitet (DTU) driver företaget Black Silicon Solar, placerade sig bland de sex främsta grönteknikföretagen i världen vid tävlingen Clean Tech Open 2011 i USA.

När Hjalmar Nilsonne för ett år sedan hörde om Rasmus Davidsens exjobb från det danska universitetet DTU såg han genast en kommersiell potential. I dag står de båda som delägare till företaget Black Silicon Solar.

– Produktidén bakom Black Silicon Solar är solceller som kan absorbera mer ljus än de traditionella, och som dessutom är billigare att tillverka, berättar Hjalmar Nilsonne.

Framgångarna lät inte vänta på sig. I början av 2011 tog Black Silicon Solar hem förstapriset i den engelska business case-tävlingen CleanTech Challenge.

I november tävlade företaget igen, denna gång i USA:s Cleantech Open i Silicon Valley, dit 25 länder skickade sina vassaste miljöteknikföretag. Resultatet för solcellsföretaget blev en placering bland de sex främsta i världen.

Den totala prissumman på sammanlagt 55 000 dollar från olika tävlingar, däribland Venture Cup, har bidragit till att täcka företagets omkostnader.

– Det är ett bra utgångsläge för Black Silicon Solar. Vi håller nu på att bygga en mer gedigen prototyp, för att verkligen kunna övertyga investerare, och vi siktar på en första finansieringsrunda under det andra kvartalet 2012, berättar Hjalmar Nilsonne, som studerar energiteknik på KTH.

Black Silicon Solar bygger på nanostrukturer som fästs på solcellerna för att förbättra ljusabsorptionen.

Han har ett halvår kvar av sina studier innan det är dags för ex-jobb, och han hoppas kunna kombinera studierna med fortsatt arbete med företaget.

– Det viktigaste är att fundera kring hur det man arbetar med kan vara till nytta för andra – det är ett ansvar man har som ingenjör. Jag vill visa andra studenter att man faktiskt kan starta och driva företag baserat på spännande forskningsresultat inom grön teknik, säger Hjalmar.

– Det finns hundratusentals ex-jobb som ligger oanvända och glöms bort. Om vi inte tagit det impulsiva beslutet att starta ett företag för att lansera solcells-idén, då hade Black Silicon Solar inte kommit samhället till gagn i framtiden.

Hjalmar Nilsonnes förhoppning är att inspirera andra studenter att våga driva på utvecklingen inom grön innovation genom att våga satsa på nya produkter.

-Mitt bästa tips till blivande entreprenörer är att man ska titta efter det man själv inte har. Om man exempelvis har en cool innovation, då ska man leta efter en samarbetspartner som har ett bra ekonomiskt och strategiskt tänk, och tvärtom, säger Hjalmar.

– Ingenjörer är ofta vana vid att vara smarta, och tror sig inte behöva hjälp med saker som är mycket ”lättare” än det de håller på med. Det är helt fel. Ska man lyckas med något, vad det än gäller, så behöver man snabbt sätta ihop ett diversifierat team där deltagarna har specifika uppgifter.

För mer information, kontakta Hjalmar Nilsonne, 0704-15 63 62, eller hjalmar.nilsonne@gmail.com.

Katarina Ahlfort

Läs mer om Venture Cup

Läs mer om Black Silicon Solar