KTH välkomnar de föreslagna satsningarna på spetsforskning, excellenscentra och forskarskolor i AI-kommissionens betänkande Färdplan för Sverige (SOU 2025:12). Planen innehåller omfattande förslag på hur Sverige ska bli en ledande aktör inom artificiell intelligens. I vårt remissvar ställer vi oss i huvudsak positiva till betänkandet.
I vårt svar framhålls att hög forskningskvalitet och internationell samverkan är avgörande för att Sverige ska kunna spela en relevant roll inom AI-området. Särskilt lyfts potentialen hos Cybercampus Sverige, som föreslås få en central roll för AI och cybersäkerhet.
Vi betonar även vikten av att stödja forskning inom smal AI – lösningar anpassade för specifika tillämpningar – där svensk forskning och industri har goda förutsättningar att konkurrera.
Utbildning lyfts fram som en nyckel till framtidens AI-kompetens, vilket KTH instämmer i. Det krävs dock mer än tekniska resurser – även didaktiska och pedagogiska perspektiv behöver inkluderas. Vi ser även behov av att säkerställa beräkningsresurser för AI i grundutbildningen, och vill undestryka vikten av att utbildningssatsningar omfattar flera vetenskapsområden – inte bara teknik och naturvetenskap.
Färdplanen föreslår förändringar i lagstiftningen kring datadelning mellan myndigheter. Det ser vi som något positivt att förenkla möjligheterna till datautbyte, men understryker att detta måste ske med bibehållen personlig integritet. Det borde, vilket framgår av i vårt remissvar, vara ett grundläggande krav – inte bara ett forskningsspår.
Vi efterlyser en mer balanserad syn på EU:s regelverk. Att reglerna ibland uppfattas som begränsande bör vägas mot deras syfte: att skydda individers rättigheter och säkerhet. Betänkandet föreslår insatser för folkbildning med hem-PC-reformen som inspiration. KTH ser positivt på detta, men noterar att omfattningen är begränsad i jämförelse med tidigare digitaliseringssatsningar. Vi föreslår att fokus bör ligga på både teknikanvändning och medborgarnas möjlighet att förstå, granska och påverka AI-utvecklingen.
Vi efterfrågar långsiktig finansiering för mjukvaruutveckling inom forskningen, och pekar på behovet av att bygga upp infrastruktur inte bara för beräkning – utan även för lagring och delning av träningsdata. Nu är förhoppningen att AI-kommissionens färdplan också omsätts i handling så att de många viktiga förslagen kan bli verklighet.
Den 26 juni har KTH och Chalmers ett gemensamt seminarium i Almedalen under rubriken Ansvarsfull AI – en svensk konkurrensfördel? Välkomna!