Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Rickard Ånell, Omgivningsfysiologi

Decompression strain during long-duration, high-altitude exposures

Rickard Ånell i en tryckkammare.
Rickard Ånell. Foto: Jon Lindhe. KTH
Publicerad 2021-09-08

Rickard Ånell försvarar sin avhandling ”Decompression strain during long-duration, high-altitude exposures” den 17 september.

– Min avhandling handlar om tryckfallssjuka, man kan få dykarsjuka när man flyger högt. Det vi har tittat på är piloter som flyger på hög höjd och höghöjdshoppning, och det kan vara aktuellt vid rymdresor, så det har en hel del militära applikationer, säger Rickard Ånell.

Vad har ni kommit fram till?

– Vi har faktiskt med ganska enkla medel kunnat visa vilken effekt bara tryck har och att det på höjd är otillräckligt med enbart tryckförändring för att bli av med bubblorna i kroppen. Vi har också visat att bara syrgas är otillräckligt, men att man med en kombination av syrgas och en snabb tryckökning vid höghöjdsexponering kan bli av med bubblorna i kroppen under en ganska lång tid.

– För att flyga riktigt högt så finns det en maxtid, beroende på vilken typ av flyg man använder. Vi kan kanske hjälpa till att justera de maxtiderna. Genom att flyga på ett visst sätt så kanske man kan förlänga sin tid på höjd.

Jämfört med andra tekniker för att bli av med kvävet i kroppen så tror Rickard Ånell att detta kan vara ett relativt enkelt och praktiskt sätt att öka säkerheten vid höghöjdsflygning.

– Vi har på det sättet haft lite tur, vi har fått ett resultat!

Rickard Ånell är ortoped i grunden, jobbade inom försvarsmakten och började sedan på Saab och det var på den vägen han blev industridoktorand på KTH. Han har även jobbat med träningen av fallskärmsjägare i Karlsborg.

– I samband med det så såg jag att hoppmästarna (fallskärmsinstruktörer) fick tryckfallssjuka. Så redan i början av 2000-talet skrev jag några lokala begränsningar om hur man fick flyga, så det var egentligen där idén kom upp.

Under avhandlingens gång har Rickard Ånells forskargrupp publicerat fyra vetenskapliga artiklar. Forskningen har belönats med Arnold Tuttle Award för bästa forskning inom rymd- och flygmedicinforskning i fjol. Gällande civila applikationer är det främst inom rymdfärder som Rickard Ånell tror att hans rön kan komma till användning.

Kommer du att fortsätta inom forskarvärlden?

– Absolut! Sen blir det i en annan form. Min chef, Saab och KTH måste komma överens men det finns ett etablerat program mellan Saab och KTH och vi har en del projekt som är direkta efterföljare till det vi har gjort. Det har varit lite skillnad på att vara i doktorandkläderna och medicinskt ansvarig på Saab. Men det är bra för ödmjukheten att vara doktorand.