Till innehåll på sidan

KTH:s nya superdator snabbast i Sverige

Publicerad 2023-02-22

KTH:s nya superdator Dardel är den snabbaste i Sverige, det enligt organisationen TOP500 som listar de 500 snabbaste datoranläggningarna i världen. Superdatorn Dardel är även en av de mest hållbara enligt den senaste Green500-listan, där den placerar sig på en femteplats.

Superdatorn Dardel används främst som en resurs för högprestandaberäkningar inom en rad olika områden som flödesmekanik, molekyldynamik, biofysik och kvantkemi. I praktiken handlar det om avancerade beräkningar för att göra farkoster mer energieffektiva när de rör sig genom luft eller vatten. Det kan även handla om utveckling av olika läkemedel. Ett annat viktigt område är Artificiell Intelligens, ett område som växer i forskningen.

Dardel använder så lite som 146 kW el och på Green500-listan ligger superdatorer med samma datorarkitektur som Dardel på plats två till sju.

– Det är väldigt hedrande att vår nya superdator är den snabbaste i Sverige och även att den hamnar högt när det gäller hållbarhet. Det visar att KTH ligger i framkant och kommer betyda mycket för den forskning som bedrivs med hjälp av Dardel, säger Gert Svensson, biträdande föreståndare på Pararelldatorcentrum.

Kan utföra drygt 8 biljarder multiplikationer

Dardel består av två delar, en del med vanliga processorer och en del där man använder grafikprocessorer (GPU:er). Dardels GPU-del kan prestera 8,259 petaFLOPS. FLOPS är ett mått på hur många beräkningar (additioner och multiplikationer med många decimaler) som en dator kan utföra per sekund. Dardels GPU-del kan alltså utföra hissnande 8 259 000 000 000 000 multiplikationer och additioner med decimaler varje sekund. GPU-delen använder så lite som 146 kW el och på Green500-listan ligger superdatorer med samma datorarkitektur som Dardel på plats två till sju.

Näst snabbaste datorn i Sverige är Berzelius på Nationellt Super Datorcentrum vid Linköpings Universitet med 5,253 petaFLOPS och den hamnar på plats 110 på TOP500-listan.

Fullt utbyggd

Dardel invigdes i februari 2021, och den initiala kostnaden låg då på 100 miljoner kronor. Nu två år senare är Dardel fullt utbyggd och består av ett Cray EX-system med 1 270 separata datorer med vanliga processorer och 56 datorer med grafikprocesser. Både de vanliga processorerna och grafikprocessorerna är tillverkade av företaget AMD (Advanced Micro Devices). Datorn har sedan byggts av Hewlett Packard Enterprices (HPE). KTH:s superdator har i huvudsak finansierats av Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC) som vid årsskiftet ersattes av National Academic Infrastructure for Computing in Sweden (NAISS) och de står för driftkostnaden av Dardel.