Aktuellt

 • Studenter visade upp lekfulla projekt inom interaktionsdesign

  Publicerad 2018-11-01
  Måndag 29 oktober var det avslutningsutställning för studenterna på masterskursen Physical Interaction Design i KTH-biblioteket. Temat för kursen var Shape Shifting och uppgiften gick ut på att ta fram objekt som ändrar form på något sätt. Under kursen jobbade studenterna i smågrupper där de löste uppgiften på ett spännande och lekfullt sätt.

 • När datorprogram lagar datorprogram

  Publicerad 2018-11-01
  Hallå där Martin Monperrus, professor i ämnet mjukvaruteknik vid KTH. Du och dina kollegor har en expert på programmering på er avdelning som heter Luc Esape som fixar mjukvarubuggar. Luc har rönt en del uppmärksamhet på sistone, och det har att göra med att vederbörande är omänsklig...

 • Film- och gamingteknik samspelar med skådespelarna i pjäs på KTH

  Publicerad 2018-10-29
  I den absurdistiska teaterföreställningen Kafkas Arkiv, som hade premiär i reaktorhallen R1 på KTH fredag 25 oktober, möts den animerade och den verkliga världen. Animerade avatarer som styrs av sensorer och motion capture-kameror samspelar med skådespelarna på scenen.

 • Ny metod för kartläggning av rösten kan förbättra behandlingen av röstpatienter

  Publicerad 2018-10-25
  De mätmetoder som används allmänt inom röstterapi har små möjligheter att kartlägga och ta hänsyn till hur olika röster är. I en ny avhandling från KTH presenteras en metod där man mäter en människas röstomfång och därmed kan undersöka fler parametrar, som röstkvalitet. Metoden kan få stor betydelse för människor med röstproblem och även för sångare som vill utveckla sin röst.

 • Oscar Quevedo-Teruel utnämnd till IEEE distinguished lecturer

  Publicerad 2018-10-24
  Sedan förra veckan kan Oscar Quevedo-Teruel, professor vid avdelningen för elektroteknisk teori och konstruktion, lägga IEEE distinguished lecturer till sin resumé. Utnämningen kommer från IEEE Antennas and Propagation Society och sträcker sig från 2019 till 2021.

 • Stärk ditt företags cybersäkerhet med KTH:s kurs i etisk hackning

  Publicerad 2018-10-24
  Ansök till onlinekursen för företag i etisk hackning 7,5 hp senast den 15 december.

 • Genombrott: Robotar samarbetar med människor i föränderlig miljö

  Publicerad 2018-10-24
  Inom ramen för det europeiska forskningssamarbetet Co4Robots, där forskare från bland annat KTH ingår, har nu framsteg gjorts. Tillsammans har forskarna utvecklat funktionalitet som gör att robotar i realtid klarar av att röra sig i en dynamisk situation och samtidigt samarbeta med så väl andra robotar som människor. En av arbetsuppgifterna har varit att bära saker tillsammans.

 • Fullmatad framtidsfredag för gymnasieelever

  Publicerad 2018-10-22
  I fredags arrangerades Future Friday i Kista. Future Friday är en årlig inspirationsdag där KTH vill visa gymnasieelever vilka framtidsmöjligheter som finns inom IT-branschen. Studenter, forskare, före detta studenter och företag var på plats för att dela med sig av sina erfarenheter.

 • KTH-teknik skickas till Merkurius

  Publicerad 2018-10-17
  Lördagen den 20 oktober skjuts BepiColombo ut från jorden i riktning solen. Om sju år når den sin slutdestination Merkurius och ombord finns två rymdsonder som ska lägga sig i omloppsbana runt planeten. MMO, en av sonderna, har teknik från KTH installerad.

 • Över 100 000 folkmusiklåtar skapade med hjälp av artificiell intelligens

  Publicerad 2018-10-15
  Traditionell folkmusik från Irland och Storbritannien är populär och har gjort avtryck i hela världen. I ett projekt på KTH används nu denna musik för att få datorer att lära sig att komponera musik. En del av musiken finns med på ett nytt album som en irländsk folkmusikgrupp har gett ut.

 • Hon videobloggar om hur det är att plugga på KTH

  Publicerad 2018-10-12
  På den nya YouTube-kanalen KTH Student videobloggar Alva Liu, som läser sista året på Datateknik. Hon berättar hur det är att studera på KTH och hennes tankar om jobb och framtid efter examen.

 • Ny algoritm ger mer träffsäkra analyser av immunförsvaret

  Publicerad 2018-09-28
  En forskargrupp på KTH har utvecklat en algoritm som förbättrar biokemiska analyser vid forskning kring vacciner, cancer och autoimmuna sjukdomar. Genom forskningen, som gjorts i samarbete med ett svenskt bioteknikföretag, har ett nytt analysverktyg tagits fram som ger mer tillförlitliga resultat. Resultaten publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften IEEE Transactions on Signal Processing.

 • Mjukvaruforskare vill se mer öppenhet

  Publicerad 2018-09-27
  Hallå där, Benoit Baudry, professor i datalogi och chef för Castor, ett forskningscentrum för mjukvaruutveckling vid KTH som nyligen invigts. Hur känns det? – En prestation att vi kommit så här långt, och arbetet känns utmanande.

 • Jakob Nordström invald i Sveriges unga akademi

  Publicerad 2018-09-03
  Sveriges Unga akademi välkomnade nyligen åtta nya medlemmar, och en av dessa var universitetslektor Jakob Nordström. I sin nya roll hoppas Jakob kunna driva bland annat frågor rörande forskningens finansiering och villkor.

 • EECS avancerar på Shanghai-rankingen

  Publicerad 2018-08-23
  När Shanghai-rankingen (ARWU) släppte sin ämnesranking för 2018 placerade sig KTH på topp 50 inom åtta ämnen, och fem av dessa har skolan för elektroteknik och datavetenskap (EECS) bidragit starkt till. Att skolans ämnen får framskjutna placeringar beror enligt skolchef Jens Zander framförallt på långsiktigt och strategiskt arbete med rekrytering.

 • Knuth-priset till Johan Håstad

  Publicerad 2018-08-22
  När ACM och IEEE Computer Society skulle dela ut Knuth-priset 2018 för enastående bidrag till datavetenskapen tillföll det Johan Håstad, professor i teoretisk datalogi på skolan för elektroteknik och datavetenskap. Håstad får priset för lång och trogen tjänst kantad av flitiga bidrag till datavetenskapens grunder.

 • Bryter upp hjärnan i smådelar för att förstå dess funktion

  Publicerad 2018-08-21
  För första gången kan man visa den komplexa interaktionen mellan hjärnans blodkärl och nervceller. I en studie som ett internationellt forskarlag där KTH ingår har man tagit fram mikroflödesmodeller av hjärnan och den så kallade blodhjärnbarriären . Resultaten presenteras i tidskriften Nature Biotechnology.

 • KTH avancerar i ämnesranking

  Publicerad 2018-08-20
  KTH stiger på Shanghai-rankingen, ARWU. Åtta ämnen rankas som topp 50, vilket är två fler än vid senaste mätningen. – Ett mycket positivt resultat, som visar att KTH:s forskning inom flera ämnen står sig mycket starkt ur ett internationellt perspektiv, säger Per-Anders Östling, KTH:s rankingexpert.

 • Ny forskning kan ge ökad förståelse för schizofreni

  Publicerad 2018-08-16
  Ett forskarlag från University of Edinburgh har tillsammans med en forskare från KTH gjort en kartläggning av hjärnans synapser. Forskningen kan bland annat leda till ökad förståelse för och bättre behandlingsmetoder av den psykiska sjukdomen schizofreni. Resultaten presenterades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Neuron.

 • ”Ett jättebra steg för KTH”

  Publicerad 2018-07-05
  Knut och Alice Wallenbergs stiftelse donerar 50 miljoner kronor till Nanyang Technological University, NTU, i Singapore, ett av Asiens mest framstående universitet och en viktig partner för KTH. Genom satsningen ska 25 unga forskare från hela världen få finansiering för ett år på NTU och ett år i Sverige vid något av de svenska universitet som är engagerade i forskningsprogrammet WASP (Wallenberg AI, Autonomous System and Software program), där KTH är ett av fem partneruniversitet.

Till sidans topp