Aktuellt

 • Jakob Nordström invald i Sveriges unga akademi

  Publicerad 2018-09-03
  Sveriges Unga akademi välkomnade nyligen åtta nya medlemmar, och en av dessa var universitetslektor Jakob Nordström. I sin nya roll hoppas Jakob kunna driva bland annat frågor rörande forskningens finansiering och villkor.

 • EECS avancerar på Shanghai-rankingen

  Publicerad 2018-08-23
  När Shanghai-rankingen (ARWU) släppte sin ämnesranking för 2018 placerade sig KTH på topp 50 inom åtta ämnen, och fem av dessa har skolan för elektroteknik och datavetenskap (EECS) bidragit starkt till. Att skolans ämnen får framskjutna placeringar beror enligt skolchef Jens Zander framförallt på långsiktigt och strategiskt arbete med rekrytering.

 • Knuth-priset till Johan Håstad

  Publicerad 2018-08-22
  När ACM och IEEE Computer Society skulle dela ut Knuth-priset 2018 för enastående bidrag till datavetenskapen tillföll det Johan Håstad, professor i teoretisk datalogi på skolan för elektroteknik och datavetenskap. Håstad får priset för lång och trogen tjänst kantad av flitiga bidrag till datavetenskapens grunder.

 • Bryter upp hjärnan i smådelar för att förstå dess funktion

  Publicerad 2018-08-21
  För första gången kan man visa den komplexa interaktionen mellan hjärnans blodkärl och nervceller. I en studie som ett internationellt forskarlag där KTH ingår har man tagit fram mikroflödesmodeller av hjärnan och den så kallade blodhjärnbarriären . Resultaten presenteras i tidskriften Nature Biotechnology.

 • KTH avancerar i ämnesranking

  Publicerad 2018-08-20
  KTH stiger på Shanghai-rankingen, ARWU. Åtta ämnen rankas som topp 50, vilket är två fler än vid senaste mätningen. – Ett mycket positivt resultat, som visar att KTH:s forskning inom flera ämnen står sig mycket starkt ur ett internationellt perspektiv, säger Per-Anders Östling, KTH:s rankingexpert.

 • Ny forskning kan ge ökad förståelse för schizofreni

  Publicerad 2018-08-16
  Ett forskarlag från University of Edinburgh har tillsammans med en forskare från KTH gjort en kartläggning av hjärnans synapser. Forskningen kan bland annat leda till ökad förståelse för och bättre behandlingsmetoder av den psykiska sjukdomen schizofreni. Resultaten presenterades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Neuron.

 • ”Ett jättebra steg för KTH”

  Publicerad 2018-07-05
  Knut och Alice Wallenbergs stiftelse donerar 50 miljoner kronor till Nanyang Technological University, NTU, i Singapore, ett av Asiens mest framstående universitet och en viktig partner för KTH. Genom satsningen ska 25 unga forskare från hela världen få finansiering för ett år på NTU och ett år i Sverige vid något av de svenska universitet som är engagerade i forskningsprogrammet WASP (Wallenberg AI, Autonomous System and Software program), där KTH är ett av fem partneruniversitet.

 • Jan Gulliksen om regeringens AI-satsning:

  Publicerad 2018-06-19
  I förra veckan meddelade regeringen att man satsar 40 miljoner kronor på fort- och vidareutbildning inom artificiell intelligens för 2018 och 2019. KTH är ett av de sju lärosäten som ingår i satsningen, som koordineras av Chalmers tekniska högskola. För KTH finns det goda förutsättningar att komma igång snabbt med verksamheten, säger Jan Gulliksen, vicerektor för digitalisering på KTH.

 • Järva göder framtidsdrömmar

  Publicerad 2018-06-15
  KTH vill nå ut till fler unga i utsatta områden. Under Järvaveckan fick barn och vuxna lära sig mer om fysikens lagar och om lödningsteknik i en robotverkstad.

 • EECS-skolans studenter tävlar i Midnight Sun CTF

  Publicerad 2018-06-15
  Midnight Sun Capture The Flag, är ett Hackathon för att främja cybersäkerhet i IT-branchens ekosystem i Stockholmsregionen. Av 463 tävlande lag från 53 länder blev sju studentlag uttagna och dessa tävlar i helgens final. Fyra av studenterna kommer från skolan för elektroteknik och datavetenskap (EECS).

 • Nanosprickor kan ge snabbare DNA-sekvensering

  Publicerad 2018-06-15
  Mindre, snabbare och billigare utrustning för DNA-sekvensering. Det kan bli verklighet med en ny metod där man använder nanosprickor, ytterst små sprickor eller luftgap, i elektriskt ledande material. Det visar en ny avhandling som läggs fram på KTH idag.

 • Stärk ditt företags cybersäkerhet med KTH:s kurs i etisk hackning

  Publicerad 2018-06-12
  Ansök till onlinekursen för företag i etisk hackning 7,5 hp senast den 1 augusti.

 • Ny programvara demokratiserar AI-utveckling

  Publicerad 2018-06-11
  En ny programvara gör det enklare att skapa lösningar inom AI, artificiell intelligens. Programmet, QuantumNet, har tagits fram av KTH-studenter som vill få fler att kunna skapa AI-lösningar. Dessutom gör programmet det mer effektivt för AI-experter att utveckla AI-modeller.

 • Så skyddar du dina data i sociala medier

  Publicerad 2018-06-08
  Även om det inte kan fastslås att läckta data i sociala medier kan användas för att exempelvis manipulera valresultat finns det all anledning att se över vilka data man delar. Det konstaterar Sonja Buchegger, som forskar om integritet i sociala medier.

 • Framtiden finns i Kista – Träffa KTH under Järvaveckan

  Publicerad 2018-06-04
  Välkommen att träffa skolan för elektroteknik och datavetenskap under politikerveckan i Järva. Den 9–13 juni är vi på plats med studenter, forskare och ett Makerspace där du får bygga en egen robot.

 • Märkning av datapaket ger högre internethastighet

  Publicerad 2018-06-04
  Mobila internetuppkopplingar kommer i teorin inom en snar framtid att klara av dataöverföringar upp mot 100 gbps. Det innebär dock inte att mobiloperatörerna alltid klarar att leverera dessa hastigheter i praktiken. Nu har forskare från bland annat KTH utvecklat teknik som adresserar detta problem.

 • Ta blodprovet var du vill

  Publicerad 2018-05-18
  Täta läkarbesök kan snart vara ett minne blott för de som behöver regelbundna blodprov. Vi hörde av oss till KTH Innovationsalumnen Capitainer, som precis registrerat en CE-märkning för sin första produkt, ett provtagningskort som gör det möjligt för patienter att ta sina egna blodprov.

 • Paulina Modlitba utsedd till årets alumn

  Publicerad 2018-05-15
  Grattis Paulina Modlitba som förra veckan blev utsedd till årets alumn 2018! Paulina, som tog examen från medieteknik 2006, får priset för sitt engagemang att intressera unga kvinnor för teknisk utbildning. – Jag ser det här priset som ett sätt att få vara med och bygga upp det jag själv saknade när jag var student, säger Paulina Modlitba.

 • Kista Girls in ICT bjöd in 100 tjejer för en dag av inspiration

  Publicerad 2018-05-07
  För tredje året i rad anordnade Inicio, en icke-vinstdriven organisation, som är en spinoff från KTH, ett lokalt evenemang för 100 tjejer i åldrarna 13-19 i Kista.

 • Viktigt steg mot cellgiftsfabriker inuti kroppen

  Publicerad 2018-04-12
  För sex år sedan började KTH-forskarna att jobba med ett mångfacetterat och nytt syntetiskt plastmaterial som skulle användas till att kapsla in levande celler. Nu är forskarna färdiga med arbetet och kan presentera en teknik som i framtiden kan vara en cellgiftsfabrik som jobbar på plats i tumören hos cancerpatienter.

Till sidans topp