Aktuellt

 • Genombrott i kampen mot hjärnsjukdomar

  Publicerad 2018-02-15
  Neurologiska diagnoser som Alzheimers sjukdom är en av vår tids absoluta utmaningar när det kommer till forskning och läkemedelsutveckling. Det återstår mycket arbete för att hitta en eller flera behandlingsformer som är riktigt effektiva. Forskare vid KTH och Karolinska institutet har tagit fram en ny cellmodell som de tror kan komma att spela en stor roll i framtidens sjukvård.

 • Guld och DNA ska upptäcka sjukdomar

  Publicerad 2018-02-12
  I ett samarbete mellan KTH och Stockholms universitet har forskare byggt nanotrådar av guld ovanpå DNA-molekyler. Dessa trådar, som formas på DNA i en utvald sekvens, utgör en struktur i sig som kortsluter vid elektrisk kontakt och därmed blir ytterst känsliga och snabba sensorer för att detektera biomarkörer.

 • KTH tävlar i artificiell intelligens

  Publicerad 2018-02-09
  Nu står det klart att ett studentlag från KTH har blivit utvalt att vara med i den internationella tävlingen The Alexa Prize som arrangeras av Amazon. Konkurrensen om en plats i tävlingen har varit hård. Endast åtta av sammanlagt 195 lag får vara med.

 • David Broman utsedd till årets lärare

  Publicerad 2018-02-09
  Att sätta studenten i fokus, göra undervisningen rolig och förmågan att motivera. Så lyder delar av motiveringen till att David Broman, universitetslektor i programvaruteknik och datorsystem, blivit utnämnd till årets lärare av KTH:s studentkår (THS).

 • Så håller du dig säker på nätet

  Publicerad 2018-02-05
  Idag 6 februari firar världen Safer Internet day. Vi fångade Sonja Buchegger, universitetslektor i teoretisk datalogi, för att få hennes bästa tips på hur man håller sig säker i sociala medier.

 • Hjärnan kan bli grundsten i artificiell intelligens

  Publicerad 2018-01-29
  Forskare vid KTH, MIT och Cornell University i USA har studerat arbetsminnet i hjärnorna hos apor. Deras nyfunna kunskaper om hur minnet fungerar kan förhoppningsvis komma att spela roll för hur artificiell intelligens kan utformas, men också behandling av hjärnsjukdomar.

 • Till minne av Lars Henning Zetterberg

  Publicerad 2018-01-24
  En av svensk ingenjörsvetenskaps genom tiderna mest framträdande personligheter Lars Henning Zetterberg gick ur tiden den 13 december 2017.

 • Utbildning i etisk hackning ger företag informationsövertag

  Publicerad 2018-01-24
  KTH startar kurs i etisk hackning för företag som har skyddsvärd information.  

 • Hörselskadade får hjälp av datorspel

  Publicerad 2018-01-23
  För några år sedan visade en studie som Hörselskadades Riksförbund genomfört att mer än hälften av landets 1,4 miljoner hörselskadade är i behov av hörapparat. Antalet människor i Sverige med hörselnedsättning är alltså stor. Nu har svenska och japanska forskare hittat ett roligt och engagerande sätt för alla med gravt nedsatt hörsel att bli duktigare på att urskilja ljud, vilket kan leda till högre livskvalitet genom större förmåga att höra.

 • Öppen källkod som gör datorer snabbare

  Publicerad 2018-01-22
  En öppen källkod som spottar ur sig effektivare kod och därmed gör datorerna snabbare och mer energieffektiva? Det är precis vad Christian Schulte, professor i datavetenskap, har utvecklat i samarbete med Ericsson och RISE SICS.

 • WASP vill öka förståelsen för AI i Sverige

  Publicerad 2018-01-12
  WASP kommer under 2018 anordnar en konferensserie på temat artificiell intelligens (AI). Evenemangen, som går under namnet AI4X Collecting Ideas and Identifying Challenges for Future AI Research in Sweden, ges vid fem tillfällen med start 12 februari. Målet är att öka förståelsen och kunskapen om AI:s möjligheter idag och i framtiden.

 • Återupplev Campus 100 år

  Publicerad 2018-01-02
  På KTH:s stora jubileumsevent den 17 till 19 oktober representerades Skolan för elektroteknik och datavetenskap av hela 22 talare. Missade du något seminarium? Ingen fara! Nu finns alla seminarium utlagda på KTH:s Youtube-kanal.

 • Framtiden i klimatmålens spår

  Publicerad 2017-12-22
  För nå klimatmålen och skapa ett hållbart samhälle krävs stora omställningar. I en ny bok har forskare vid KTH undersökt detta ur ett vardagligt perspektiv med en konstnärlig touche och vetenskap som grund.

 • Jan Gulliksen kommenterar USA:s beslut att slopa nätneutraliteten

  Publicerad 2017-12-19
  Hallå där Jan Gulliksen, professor i Människa-datorinteraktion och vicerektor för digitalisering på KTH. USA:s kommunikationsmyndighet FCC beslutade nyligen att ta bort de regler som säger att bredbandsleverantörer måste behandla all trafik på internet likvärdigt oavsett avsändare, mottagare, plattform eller innehåll. Du är ju vicerektor för digitalisering på KTH och digital champion för Sverige inom EU. Hur ser du på detta beslut?

 • Kraftfullt anslag till stort risktagande

  Publicerad 2017-12-19
  Nu har två professorer vid KTH tilldelats pengar ur Vetenskapsrådets (VR) rådsprofessorsprogram. Syftet med programmet är att skapa förutsättningar för framstående forskare att bedriva långsiktig forskning med stor potential och lika stort risktagande. Bidragen ska också möjliggöra etablering och uppbyggnad av en forskningsmiljö av högsta kvalitet.

 • Arbetsmarknadsministern besökte KTH:s it-utbildning för nyanlända

  Publicerad 2017-12-18
  Den andra kullen studenter på KTH:s intensivkurs i it-utveckling för nyanlända har just avslutat sina studier och är på väg ut i arbetslivet. På fredagen fick de besök av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

 • Det rör på sig för Manomotion

  Publicerad 2017-12-14
  Uppstartsföretaget Manomotion, ett bolag som arbetar med realtidsanalys av kropprörelser och som springer ur KTH-forskning, har precis blivit utsedda att presentera sig och sina affärsidéer på "A-ha!". Detta arrangemang, som anordnas av CB Insights, ska visa upp 40 av de främsta uppstartsföretagen inom teknik just nu.

 • Ny guide tipsar om digitalisering för bättre miljö

  Publicerad 2017-11-21
  Hur kan digitaliseringen bidra till ett hållbart samhälle? Nu publicerar KTH en guide för att svara på den frågan och samtidigt sätta fart på utvecklingen i kommuner och företag.

 • Ska utveckla ett hållbart samhälle för alla

  Publicerad 2017-11-20
  Många människor är engagerade i hållbar utveckling, men på olika sätt och med olika drivkrafter. När företag tar fram nya hållbara produkter och tjänster är det dock mycket lätt hänt att de gör generaliseringar eller bara vänder sig till de som redan är frälsta. Det vill KTH-forskare ändra på med det nyutvecklade verktyget "Målgruppsarenan".

 • Miljardsatsning på forskning om artificiell intelligens

  Publicerad 2017-11-15
  Nu får initiativet Wallenberg Autonomous Systems and Software Program (WASP), där KTH ingår, ett rejält kapitaltillskott. Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW) bidrar sammanlagt med 1 miljard kronor.

Till sidans topp