Aktuellt

 • Mikael Skoglund utnämnd till IEEE Fellow

  Publicerad 2018-12-11
  När IEEE tillkännagav sina nya Fellows för 2019 fanns ingen mindre än Mikael Skoglund, professor och föreståndare för Avdelningen för teknisk informationsvetenskap, på listan. Skoglund får utnämningen för sina betydelsefulla bidrag inom käll- och kanalkodning och trådlös kommunikation.

 • Sveriges första 5G-nät invigs

  Publicerad 2018-12-05
  I samarbete med Telia och Ericsson har Sveriges första 5G-nät invigts på KTH:s campusområde i centrala Stockholm. Detta är första steget mot den rikstäckande lanseringen av nästa generations mobilnät som kommer ske år 2020. För KTH och Sverige är detta en viktig satsning, både vad gäller forskning runt självkörande fordon och målsättningen att nå ett mer hållbart samhälle.

 • ”KTH ska vara en självklar samarbetspartner inom energi”

  Publicerad 2018-12-04
  Hallå där, Lina Bertling Tjernberg, ny föreståndare för energiplattformen på KTH. Hur kommer inriktningen för energiplattformen se ut framöver?

 • Högnivåmöte på KTH planerar för att alla transporter elektrifieras

  Publicerad 2018-12-03
  – Vi är några år före revolutionen då alla transporter elektrifieras. Ungefär som inför övergången från propellerplan till jetmotorer eller som strax före då alla mobiltelefoner blev smarta telefoner. Plötsligt bara händer det.

 • KTH topp 30 på världens största AI-arena

  Publicerad 2018-12-03
  Idag startar Neural Information Processing Systems (NeurIPS), världens största och mest prestigefyllda konferens i artificiell intelligens och maskininlärning där bara de allra bästa i världen får möjlighet att presentera sin forskning. En av dessa är Alexandre Proutiere, professor i reglerteknik.

 • Miljoner från VR till KTH:s forskare – hela listan

  Publicerad 2018-11-30
  Totalt 47 forskare från KTH har fått pengar från Vetenskapsrådets utlysning inom naturvetenskap och teknikvetenskap. Sammanlagt 163 miljoner har gått till projekt inom alltifrån kvantmekanik och partikelfysik till cancerforskning och robotinlärning.

 • Netflix kommer till KTH

  Publicerad 2018-11-27
  Den femte december är det dags för kaos. Ja, den andra upplagan av European Chaos Engineering Day alltså. Då besöker framgångsrika utvecklare från bland annat tv-tjänsten Netflix och it-giganten Oracle vår huvudstad och KTH för att berätta mer om tekniken chaos engineering.

 • Ett av världens största it-företag använder KTH-kod

  Publicerad 2018-11-20
  Nu står det klart att tyska SAP i sitt affärssystem SAP S/4HANA använder mjukvara som forskare på KTH skrivit. Då SAP enligt egen utsago har över 400 000 kunder är det många människor som på daglig basis påverkas av det KTH-professorn Christian Schulte och hans kollegor skapat.

 • Studenter visade upp lekfulla projekt inom interaktionsdesign

  Publicerad 2018-11-01
  Måndag 29 oktober var det avslutningsutställning för studenterna på masterskursen Physical Interaction Design i KTH-biblioteket. Temat för kursen var Shape Shifting och uppgiften gick ut på att ta fram objekt som ändrar form på något sätt. Under kursen jobbade studenterna i smågrupper där de löste uppgiften på ett spännande och lekfullt sätt.

 • När datorprogram lagar datorprogram

  Publicerad 2018-11-01
  Hallå där Martin Monperrus, professor i ämnet mjukvaruteknik vid KTH. Du och dina kollegor har en expert på programmering på er avdelning som heter Luc Esape som fixar mjukvarubuggar. Luc har rönt en del uppmärksamhet på sistone, och det har att göra med att vederbörande är omänsklig...

 • Film- och gamingteknik samspelar med skådespelarna i pjäs på KTH

  Publicerad 2018-10-29
  I den absurdistiska teaterföreställningen Kafkas Arkiv, som hade premiär i reaktorhallen R1 på KTH fredag 25 oktober, möts den animerade och den verkliga världen. Animerade avatarer som styrs av sensorer och motion capture-kameror samspelar med skådespelarna på scenen.

 • Ny metod för kartläggning av rösten kan förbättra behandlingen av röstpatienter

  Publicerad 2018-10-25
  De mätmetoder som används allmänt inom röstterapi har små möjligheter att kartlägga och ta hänsyn till hur olika röster är. I en ny avhandling från KTH presenteras en metod där man mäter en människas röstomfång och därmed kan undersöka fler parametrar, som röstkvalitet. Metoden kan få stor betydelse för människor med röstproblem och även för sångare som vill utveckla sin röst.

 • Oscar Quevedo-Teruel utnämnd till IEEE distinguished lecturer

  Publicerad 2018-10-24
  Sedan förra veckan kan Oscar Quevedo-Teruel, professor vid avdelningen för elektroteknisk teori och konstruktion, lägga IEEE distinguished lecturer till sin resumé. Utnämningen kommer från IEEE Antennas and Propagation Society och sträcker sig från 2019 till 2021.

 • Stärk ditt företags cybersäkerhet med KTH:s kurs i etisk hackning

  Publicerad 2018-10-24
  Ansök till onlinekursen för företag i etisk hackning 7,5 hp senast den 15 december.

 • Genombrott: Robotar samarbetar med människor i föränderlig miljö

  Publicerad 2018-10-24
  Inom ramen för det europeiska forskningssamarbetet Co4Robots, där forskare från bland annat KTH ingår, har nu framsteg gjorts. Tillsammans har forskarna utvecklat funktionalitet som gör att robotar i realtid klarar av att röra sig i en dynamisk situation och samtidigt samarbeta med så väl andra robotar som människor. En av arbetsuppgifterna har varit att bära saker tillsammans.

 • Fullmatad framtidsfredag för gymnasieelever

  Publicerad 2018-10-22
  I fredags arrangerades Future Friday i Kista. Future Friday är en årlig inspirationsdag där KTH vill visa gymnasieelever vilka framtidsmöjligheter som finns inom IT-branschen. Studenter, forskare, före detta studenter och företag var på plats för att dela med sig av sina erfarenheter.

 • KTH-teknik skickas till Merkurius

  Publicerad 2018-10-17
  Lördagen den 20 oktober skjuts BepiColombo ut från jorden i riktning solen. Om sju år når den sin slutdestination Merkurius och ombord finns två rymdsonder som ska lägga sig i omloppsbana runt planeten. MMO, en av sonderna, har teknik från KTH installerad.

 • Över 100 000 folkmusiklåtar skapade med hjälp av artificiell intelligens

  Publicerad 2018-10-15
  Traditionell folkmusik från Irland och Storbritannien är populär och har gjort avtryck i hela världen. I ett projekt på KTH används nu denna musik för att få datorer att lära sig att komponera musik. En del av musiken finns med på ett nytt album som en irländsk folkmusikgrupp har gett ut.

 • Hon videobloggar om hur det är att plugga på KTH

  Publicerad 2018-10-12
  På den nya YouTube-kanalen KTH Student videobloggar Alva Liu, som läser sista året på Datateknik. Hon berättar hur det är att studera på KTH och hennes tankar om jobb och framtid efter examen.

 • Ny algoritm ger mer träffsäkra analyser av immunförsvaret

  Publicerad 2018-09-28
  En forskargrupp på KTH har utvecklat en algoritm som förbättrar biokemiska analyser vid forskning kring vacciner, cancer och autoimmuna sjukdomar. Genom forskningen, som gjorts i samarbete med ett svenskt bioteknikföretag, har ett nytt analysverktyg tagits fram som ger mer tillförlitliga resultat. Resultaten publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften IEEE Transactions on Signal Processing.

Till sidans topp