Aktuellt

 • KTH-forskare kommenterar elunderskottet

  Publicerad 2018-12-25
  December är årets mörkaste månad men bjuder också på jul och nyår, vilket gör att elektricitet förbrukas i mängder i våra hem. Samtidigt har Sverige drabbats av elunderskott och under november månad 2018 var elpriset det högsta i Sverige på tio år. Vi bad några av KTH:s skarpaste experter på området berätta om hur läget ser ut i landet idag och imorgon, samt reflektera över vilken väg framåt vi bör välja.

 • Forskare på G

  Publicerad 2018-12-19
  Vem har fått vilka anslag? Vem har publicerat sig – och var? Under vinjetten Forskare på G kan den nyfikne få sitt lystmäte och de senaste nyheterna om KTH:s forskare och deras framgångar.

 • Vad ska vi ha 5G till?

  Publicerad 2018-12-17
  Nu har femte generationens mobilnät installerats på KTH:s campus, och den rikstäckande lanseringen kommer att ske år 2020. Men vad har svenskarna för användning av 5G, egentligen? Vi tog oss en pratstund med KTH-professorn Jens Zander, mobilkommunikationsforskare med över 25 år erfarenhet av ämnet, för att ta reda på vad den nya kommunikationstekniken är bra till.

 • Miljonregn över KTH för tvärvetenskapligt forskningsprojekt

  Publicerad 2018-12-14
  En forskningsgrupp ledd av Göran Stemme, professor i mikro- och nanosystem, har tilldelats 26,5 MSEK av Vetenskapsrådet för ett sjuårigt tvärvetenskapligt forskningsprojekt. Projektet kommer lägga grunden för nästa generations sekvenseringsteknik.

 • Videobloggaren Alva ger åtta tips för att lyckas med studierna

  Publicerad 2018-12-13
  I sin videoblogg berättar Alva Liu om livet som student på KTH. Efter att ha pluggat i snart fem år på KTH har hon fått en mängd erfarenheter och insikter som hon delar med sig av i form av åtta tips i sitt senaste inlägg på YouTube-kanalen KTH Student.

 • Mikael Skoglund utnämnd till IEEE Fellow

  Publicerad 2018-12-11
  När IEEE tillkännagav sina nya Fellows för 2019 fanns ingen mindre än Mikael Skoglund, professor och föreståndare för avdelningen för teknisk informationsvetenskap, på listan. Skoglund får utnämningen för sina betydelsefulla bidrag inom käll- och kanalkodning och trådlös kommunikation.

 • Tekniken som gör diabeteslivet mindre smärtsamt

  Publicerad 2018-12-10
  Diabetes är en folksjukdom med 500 000 drabbade i Sverige. Internationellt är siffran betydligt högre, cirka 400 miljoner. Då diabetes inte ännu kan botas är det viktigt att göra livet för de som drabbats så drägligt som möjligt. En bra bit på vägen dit har forskare vid KTH kommit. De jobbar med teknik som är mindre smärtsam, innebär mindre risk för infektioner och potentiellt är mer noggrann än dagens lösningar.

 • Sveriges första 5G-nät invigs

  Publicerad 2018-12-05
  I samarbete med Telia och Ericsson har Sveriges första 5G-nät invigts på KTH:s campusområde i centrala Stockholm. Detta är första steget mot den rikstäckande lanseringen av nästa generations mobilnät som kommer ske år 2020. För KTH och Sverige är detta en viktig satsning, både vad gäller forskning runt självkörande fordon och målsättningen att nå ett mer hållbart samhälle.

 • ”KTH ska vara en självklar samarbetspartner inom energi”

  Publicerad 2018-12-04
  Hallå där, Lina Bertling Tjernberg, ny föreståndare för energiplattformen på KTH. Hur kommer inriktningen för energiplattformen se ut framöver?

 • Högnivåmöte på KTH planerar för att alla transporter elektrifieras

  Publicerad 2018-12-03
  – Vi är några år före revolutionen då alla transporter elektrifieras. Ungefär som inför övergången från propellerplan till jetmotorer eller som strax före då alla mobiltelefoner blev smarta telefoner. Plötsligt bara händer det.

 • KTH topp 30 på världens största AI-arena

  Publicerad 2018-12-03
  Idag startar Neural Information Processing Systems (NeurIPS), världens största och mest prestigefyllda konferens i artificiell intelligens och maskininlärning där bara de allra bästa i världen får möjlighet att presentera sin forskning. En av dessa är Alexandre Proutiere, professor i reglerteknik.

 • Miljoner från VR till KTH:s forskare – hela listan

  Publicerad 2018-11-30
  Totalt 47 forskare från KTH har fått pengar från Vetenskapsrådets utlysning inom naturvetenskap och teknikvetenskap. Sammanlagt 163 miljoner har gått till projekt inom alltifrån kvantmekanik och partikelfysik till cancerforskning och robotinlärning.

 • Netflix kommer till KTH

  Publicerad 2018-11-27
  Den femte december är det dags för kaos. Ja, den andra upplagan av European Chaos Engineering Day alltså. Då besöker framgångsrika utvecklare från bland annat tv-tjänsten Netflix och it-giganten Oracle vår huvudstad och KTH för att berätta mer om tekniken chaos engineering.

 • Ett av världens största it-företag använder KTH-kod

  Publicerad 2018-11-20
  Nu står det klart att tyska SAP i sitt affärssystem SAP S/4HANA använder mjukvara som forskare på KTH skrivit. Då SAP enligt egen utsago har över 400 000 kunder är det många människor som på daglig basis påverkas av det KTH-professorn Christian Schulte och hans kollegor skapat.

 • Studenter visade upp lekfulla projekt inom interaktionsdesign

  Publicerad 2018-11-01
  Måndag 29 oktober var det avslutningsutställning för studenterna på masterskursen Physical Interaction Design i KTH-biblioteket. Temat för kursen var Shape Shifting och uppgiften gick ut på att ta fram objekt som ändrar form på något sätt. Under kursen jobbade studenterna i smågrupper där de löste uppgiften på ett spännande och lekfullt sätt.

 • När datorprogram lagar datorprogram

  Publicerad 2018-11-01
  Hallå där Martin Monperrus, professor i ämnet mjukvaruteknik vid KTH. Du och dina kollegor har en expert på programmering på er avdelning som heter Luc Esape som fixar mjukvarubuggar. Luc har rönt en del uppmärksamhet på sistone, och det har att göra med att vederbörande är omänsklig...

 • Film- och gamingteknik samspelar med skådespelarna i pjäs på KTH

  Publicerad 2018-10-29
  I den absurdistiska teaterföreställningen Kafkas Arkiv, som hade premiär i reaktorhallen R1 på KTH fredag 25 oktober, möts den animerade och den verkliga världen. Animerade avatarer som styrs av sensorer och motion capture-kameror samspelar med skådespelarna på scenen.

 • Ny metod för kartläggning av rösten kan förbättra behandlingen av röstpatienter

  Publicerad 2018-10-25
  De mätmetoder som används allmänt inom röstterapi har små möjligheter att kartlägga och ta hänsyn till hur olika röster är. I en ny avhandling från KTH presenteras en metod där man mäter en människas röstomfång och därmed kan undersöka fler parametrar, som röstkvalitet. Metoden kan få stor betydelse för människor med röstproblem och även för sångare som vill utveckla sin röst.

 • Oscar Quevedo-Teruel utnämnd till IEEE distinguished lecturer

  Publicerad 2018-10-24
  Sedan förra veckan kan Oscar Quevedo-Teruel, professor vid avdelningen för elektroteknisk teori och konstruktion, lägga IEEE distinguished lecturer till sin resumé. Utnämningen kommer från IEEE Antennas and Propagation Society och sträcker sig från 2019 till 2021.

 • Stärk ditt företags cybersäkerhet med KTH:s kurs i etisk hackning

  Publicerad 2018-10-24
  Ansök till onlinekursen för företag i etisk hackning 7,5 hp senast den 15 december.

Till sidans topp