Aktuellt

 • ”Ett jättebra steg för KTH”

  Publicerad 2018-07-05
  Knut och Alice Wallenbergs stiftelse donerar 50 miljoner kronor till Nanyang Technological University, NTU, i Singapore, ett av Asiens mest framstående universitet och en viktig partner för KTH. Genom satsningen ska 25 unga forskare från hela världen få finansiering för ett år på NTU och ett år i Sverige vid något av de svenska universitet som är engagerade i forskningsprogrammet WASP (Wallenberg AI, Autonomous System and Software program), där KTH är ett av fem partneruniversitet.

 • Jan Gulliksen om regeringens AI-satsning:

  Publicerad 2018-06-19
  I förra veckan meddelade regeringen att man satsar 40 miljoner kronor på fort- och vidareutbildning inom artificiell intelligens för 2018 och 2019. KTH är ett av de sju lärosäten som ingår i satsningen, som koordineras av Chalmers tekniska högskola. För KTH finns det goda förutsättningar att komma igång snabbt med verksamheten, säger Jan Gulliksen, vicerektor för digitalisering på KTH.

 • Järva göder framtidsdrömmar

  Publicerad 2018-06-15
  KTH vill nå ut till fler unga i utsatta områden. Under Järvaveckan fick barn och vuxna lära sig mer om fysikens lagar och om lödningsteknik i en robotverkstad.

 • EECS-skolans studenter tävlar i Midnight Sun CTF

  Publicerad 2018-06-15
  Midnight Sun Capture The Flag, är ett Hackathon för att främja cybersäkerhet i IT-branchens ekosystem i Stockholmsregionen. Av 463 tävlande lag från 53 länder blev sju studentlag uttagna och dessa tävlar i helgens final. Fyra av studenterna kommer från skolan för elektroteknik och datavetenskap (EECS).

 • Nanosprickor kan ge snabbare DNA-sekvensering

  Publicerad 2018-06-15
  Mindre, snabbare och billigare utrustning för DNA-sekvensering. Det kan bli verklighet med en ny metod där man använder nanosprickor, ytterst små sprickor eller luftgap, i elektriskt ledande material. Det visar en ny avhandling som läggs fram på KTH idag.

 • Stärk ditt företags cybersäkerhet med KTH:s kurs i etisk hackning

  Publicerad 2018-06-12
  Ansök till onlinekursen för företag i etisk hackning 7,5 hp senast den 1 augusti.

 • Ny programvara demokratiserar AI-utveckling

  Publicerad 2018-06-11
  En ny programvara gör det enklare att skapa lösningar inom AI, artificiell intelligens. Programmet, QuantumNet, har tagits fram av KTH-studenter som vill få fler att kunna skapa AI-lösningar. Dessutom gör programmet det mer effektivt för AI-experter att utveckla AI-modeller.

 • Så skyddar du dina data i sociala medier

  Publicerad 2018-06-08
  Även om det inte kan fastslås att läckta data i sociala medier kan användas för att exempelvis manipulera valresultat finns det all anledning att se över vilka data man delar. Det konstaterar Sonja Buchegger, som forskar om integritet i sociala medier.

 • Framtiden finns i Kista – Träffa KTH under Järvaveckan

  Publicerad 2018-06-04
  Välkommen att träffa skolan för elektroteknik och datavetenskap under politikerveckan i Järva. Den 9–13 juni är vi på plats med studenter, forskare och ett Makerspace där du får bygga en egen robot.

 • Märkning av datapaket ger högre internethastighet

  Publicerad 2018-06-04
  Mobila internetuppkopplingar kommer i teorin inom en snar framtid att klara av dataöverföringar upp mot 100 gbps. Det innebär dock inte att mobiloperatörerna alltid klarar att leverera dessa hastigheter i praktiken. Nu har forskare från bland annat KTH utvecklat teknik som adresserar detta problem.

 • Ta blodprovet var du vill

  Publicerad 2018-05-18
  Täta läkarbesök kan snart vara ett minne blott för de som behöver regelbundna blodprov. Vi hörde av oss till KTH Innovationsalumnen Capitainer, som precis registrerat en CE-märkning för sin första produkt, ett provtagningskort som gör det möjligt för patienter att ta sina egna blodprov.

 • Paulina Modlitba utsedd till årets alumn

  Publicerad 2018-05-15
  Grattis Paulina Modlitba som förra veckan blev utsedd till årets alumn 2018! Paulina, som tog examen från medieteknik 2006, får priset för sitt engagemang att intressera unga kvinnor för teknisk utbildning. – Jag ser det här priset som ett sätt att få vara med och bygga upp det jag själv saknade när jag var student, säger Paulina Modlitba.

 • Kista Girls in ICT bjöd in 100 tjejer för en dag av inspiration

  Publicerad 2018-05-07
  För tredje året i rad anordnade Inicio, en icke-vinstdriven organisation, som är en spinoff från KTH, ett lokalt evenemang för 100 tjejer i åldrarna 13-19 i Kista.

 • Viktigt steg mot cellgiftsfabriker inuti kroppen

  Publicerad 2018-04-12
  För sex år sedan började KTH-forskarna att jobba med ett mångfacetterat och nytt syntetiskt plastmaterial som skulle användas till att kapsla in levande celler. Nu är forskarna färdiga med arbetet och kan presentera en teknik som i framtiden kan vara en cellgiftsfabrik som jobbar på plats i tumören hos cancerpatienter.

 • Digitalt verktyg hjälper bostadsrättsföreningar att spara energi

  Publicerad 2018-04-09
  En del bostadsrättsföreningar är bättre på energieffektivisering än andra. Med hjälp av ett digitalt verktyg kan genomförda åtgärder och dess effekter åskådliggöras. På så vis kan bostadsrättsföreningar lära av varandra.

 • Globalt samarbete för bättre användning av hjärndata

  Publicerad 2018-04-09
  Hur ser framtidens hjärnforskning ut? Hur hanteras big data och vad innebär egentligen den nya datorlagen GDPR? Till INCF Brain Summit 2018, som samorganiseras av KTH tillsammans med INCF, kommer framstående hjärnforskare från världens alla hörn för att diskutera just detta.

 • Tystare och billigare tunnelbana

  Publicerad 2018-03-19
  35 procent lägre energiförluster och sänkt ljudnivå om 19 decibel är några av resultaten från tester som gjorts på gröna linjen i Stockholms tunnelbana. När den kanadensiska tåg- och flygplanstillverkaren Bombardier nu offentliggör nya forskningsresultat har KTH varit med och bidragit till dem.

 • Danica Kragic Jensfelt är en av näringslivets mäktigaste kvinnor

  Publicerad 2018-03-13
  När Veckans affärer förra veckan presenterade sin årliga lista över näringslivets mäktigaste kvinnor kammade Danica Kragic Jensfelt, professor i robotik, hem förstaplatsen i kategorin ”Techprofilerna”. Vi tog pulsen på henne efter vinsten.

 • Osquldas väg byter namn till Malvinas backe

  Publicerad 2018-03-08
  KTH:s campus på Valhallavägen får en ny gata när Osquldas väg blir Malvinas backe. Anledningen är att namnet anses vara sexistiskt.

 • Hundratals miljoner ska säkra sakernas internet

  Publicerad 2018-02-27
  Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) delar ut 300 miljoner kronor i anslag till forskning om data- och informationssäkerhet. En tredjedel, 100 miljoner, tillfaller forskare på KTH.

Till sidans topp