Till innehåll på sidan

”Utan Electrumlaboratoriet hade vi aldrig kunnat starta”

Småskaligt företag i Kista en del i utvecklingen av kiselkarbid

Publicerad 2023-02-06

Elektrifieringen av samhället är något som efterfrågas av många. Det handlar inte bara om att säkra elleveranser utan också om att minimera förluster och kunna ladda till exempel elbilar snabbare.

En viktig komponent i det är kiselkarbid (SiC) som seglat upp som en nygammal teknologi och mitt i utvecklingen finns ett företag i Kista som använder Electrum laboratoriets lokaler för att utveckla sin teknologi.
– Vi har forskat kring det här i 30 år i Kista och nu är efterfrågan på kiselkarbid stor, vilket så klart är roligt för oss men också viktigt för utvecklingen av Electrum laboratoriet, säger Christian Vieider, vd på Coherents dotterbolag i Kista som tidigare hette Ascatron.

Det Christian Vieider och hans kollegor tillverkar är epitaxistrukturer för kraftkomponenter i kiselkarbid. Företaget utvecklar även egna kretsar som dioder och transistorer, så kallade mosfet:ar, som används för att styra ström för högspänningstillämpningar.

Länge var det svårt att göra kiselkarbidskivor utan defekter och i en industriell produkt är tillförlitligheten väldigt viktig. Nu när kvaliteten i materialet är bra så blir också det som utvecklas och produceras på Coherent i Kista väldigt eftertraktat när efterfrågan kring optimering av el ökar.

– Det vi arbetar med ger ett effektivare sätt att hantera el. Kiselkarbid gör det också möjligt att bygga kompaktare system med mindre materialtillgång och det har större betydelse ju högre spänningar man pratar om, säger Christian Vieider. 

Tesla svaret på efterfrågan 

För att förstå vad som ligger bakom den stora efterfrågan på kiselkarbid så finns ett enkelt svar: Tesla. Företaget var först med att utveckla elbilar med SiC-komponenter.

– Det krävdes en pionjär som trodde på den här tekniken för att alla andra skulle följa efter, säger Christian Vieider.

I utvecklingen av kiselkarbidhalvledare har Electrum laboratoriet i Kista spelat en avgörande roll i att kunna testa nya koncept.

– Utan labbet hade vi inte kunnat starta bolaget och utveckla verksamheten, tack vare labbet har vi kunnat demonstrera i en liten skala och fått ett underlag på att vår teknik fungerar och det har varit ett stort värde för oss.

Relaterade nyheter

Mikroelektromekaniska system växer tack vare Electrum

Electrums labb i Kista gör att forskningen inom mikroelektromekaniska system, så kallade MEMS, kan växa.

Läs artikeln

”Utan Electrumlaboratoriet hade vi aldrig kunnat starta”

Elektrifieringen av samhället är något som efterfrågas av många. Det handlar inte bara om att säkra elleveranser utan också om att minimera förluster och kunna ladda till exempel elbilar snabbare.

Läs artikeln