Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 11

  • KTH-studenterna som tävlar om att bli bäst i världen på hackning

    535 lag deltog i årets kval till VM i hackning, endast 12 tog sig vidare till den stora finalen på DEF CON konferensen i Las Vegas. I laget finns sex KTH-studenter.

  • Studenter hackade bilar – häpnadsväckande resultat

    Hur skulle du känna om någon annan enkelt kunde låsa upp din bil upp utan nycklar? Det visade sig vara fullt möjligt när studenter på civilingenjörsprogrammet i datateknik hackade bilar.

  • KTH-forskare lyckades hitta läcka i krypto grafisk algoritm

    Det behövs nya och bättre metoder för att skydda känsliga uppgifter från hackare. Det är den slutsats som KTH-forskare drog när de lyckades bryta en implementering av CRYSTALS-Kyber, en kvantdatorsäker algoritm som anses vara motståndskraftig mot kvantdatorattacker.

  • Pontus Johnson på Tech50 listan

    Pontus Johnson, professor på Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet har hamnat på Tech50:s lista över de mest inflytelserika personerna inom tech 2023.

  • Prisad av Google för sin forskning inom cybersäkerhet

    "Vårt forskningsresultat visar hög potential att påverka miljontals användare genom att upptäcka säkerhetsbrister i faktiska applikationer." Musard Balliu har fått ett pris av Google Research Scholar Program, som fokuserar på att finansiera forskning i världsklass utförd av forskare i sin tidiga karriär. Vi har pratat med honom om hans forskning inom cybersäkerhet och vad detta betyder för honom.

  • Kraftsamling för ett cybercampus

    Det finns en stor kompetensbrist inom cybersäkerhetsområdet i Sverige. Något som fått Pontus Johnson, professor på Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet att tillsammans med ett flertal aktörer, bland annat Försvarsmakten, börja kraftsamla för ett cybercampus.

  • Hyllad för sitt arbete inom cybersäkerhet

    Gunnar Karlsson från Avdelningen för Nätverk och Systemteknik har nyligen mottagit Högkvarterets förtjänstmedalj från Försvarsmakten för sitt engagemang i utbildningen av cybersoldater och specialistofficerare.

  • 500 000 artiklar kring etisk hackning analyserade

    Det behövs mer investering i cybersäkerhet. Det är slutsatsen efter en analys av 500 000 artiklar på akademiska databaser kring etisk hackning.

  • Emil är KTH:s första cybersäkerhetsingenjör

    Efter sin masteruppsats om beteendemässig biometri tar nu Emil Lantz examen som KTH:s första cybersäkerhetsingenjör. – Det känns väldigt bra att gå i mål, säger han.

  • Bluffmejl kommer öka med AI – och även sannolikheten att bli lurad

    Bluffmejl har varit ett problem länge, både för privatpersoner och företag. AI och språkmodeller som ChatGPT kommer öka antalet bluffmejl och göra dem ännu bättre. – Inom ett till två år kan vem som helst skapa personliga bluffmejl och det kommer bli ett stort problem både för företag och privatpersoner. Det kommer bli lättare att bli lurad, säger Fredrik Heiding, forskarassistent på Harvard och doktorand på KTH.

  • Så stoppar du cyberattacker med honungsfällor

    I det ständigt föränderliga landskapet av cyberkrigföring krävs innovativa strategier för att försvara sig mot människokontrollerade cyberattacker. En nyligen genomförd studie av studenter vid KTH fördjupar sig i cyberförsvar och fokuserar uttryckligen på placeringen av fällor som är utformade för att vilseleda potentiella angripare – så kallade honeypots. Denna undersökning syftar till att kasta ljus över cyberrymdens mest effektiva försvarsstrategier.