Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Hyllad för sitt arbete inom cybersäkerhet

Gunnar Karlsson med Högkvarterets förtjänstmedalj från Försvarsmakten.
Gunnar Karlsson med Högkvarterets förtjänstmedalj från Försvarsmakten.
Publicerad 2023-12-12

Gunnar Karlsson från Avdelningen för Nätverk och Systemteknik har nyligen mottagit Högkvarterets förtjänstmedalj från Försvarsmakten för sitt engagemang i utbildningen av cybersoldater och specialistofficerare.

Gunnar berättar att hans reaktion när han fick den prestigefyllda utmärkelsen var en mix av glädje och förvåning.

– Jag var den enda utomstående bland så många framstående deltagare. En oerhört speciell och hedrande stund.

Gunnars inledande kontakt med Försvarsmakten kom 2019, och öppnade dörren för samtal om utbildning och en möjlighet att vara en del av något betydelsefullt.

– Jag insåg möjligheten att bidra inom utbildning och struktur, områden som jag bryr mig mycket om, delar Gunnar.

Genom ett nära samarbete med Försvarsmakten och noggranna planer utformades utbildningen, som framgångsrikt lanserades som en pilot hösten 2020.

– Det gick så bra att vi inte behövde ändra något. Vi låg rätt från början, förklarar Gunnar.

Gunnar har arbetat aktivt med att utforma kurser för både värnpliktsrekryter, som strävar mot att bli cybersoldater, och officerskadetter som siktar på att bli specialistofficerare med teknisk inriktning inom cybersäkerhet.

Behovet är stort

Det globala behovet av experter inom cybersäkerhet är enormt och undersökningar visar på behovet av minst 4 miljoner kvalificerade personer globalt, varav 300 000 behövs i Europa. På KTH bidrar man inte bara med uppdragsutbildning åt Försvarsmakten utan erbjuder även ett masterprogram för civilingenjörer inom cybersäkerhet.

För Gunnar är det viktigt att erbjuda fortbildning för yrkesverksamma och att inkludera även de utan teknisk utbildning, som exempelvis inom vården och handeln.

– Att stärka upp personer från olika bakgrunder för att arbeta med dessa frågor är högprioriterat och jag skissar i nuläget på en sådan utbildning, avslutar Gunnar.

Motivering

Gunnar Karlsson tilldelas Högkvarterets förtjänstmedalj i silver med följande motviering:

Gunnar har varit instrumentell i arbetet med att forma, genomföra och löpande utveckla uppdragsutbildningar för Försvarsmaktens värnpliktiga cybersoldater och cyberofficerare vid KTH.

Gunnars breda sakområdeskompetens, moderna pedagogiska angreppssätt, ständiga vilja att nyfiket förbättra verksamheten kombinerat med en personlig integritet har varit ovärderlig i detta sammanhang.

Under såväl Coronapandemins restriktioner som under mer normala förhållanden har Gunnar aktivt verkat för produktion och krigsplacering av cyberförsvarspersonal med goda resultat. För detta framför Försvarsmakten sitt varmaste tack genom denna utmärkelse.

Kontakt 

Relaterade nyheter

Samuel Lavebrink och Madeleine Lindström

Så stoppar du cyberattacker med honungsfällor

I det ständigt föränderliga landskapet av cyberkrigföring krävs innovativa strategier för att försvara sig mot människokontrollerade cyberattacker. En nyligen genomförd studie av studenter vid KTH för...

Läs artikeln
Emil Lantz tar examen som KTH:s första cybersäkerhetsingenjör

Emil är KTH:s första cybersäkerhetsingenjör

Efter sin masteruppsats om beteendemässig biometri tar nu Emil Lantz examen som KTH:s första cybersäkerhetsingenjör. – Det känns väldigt bra att gå i mål, säger han.

Läs artikeln
Gunnar Karlsson med Högkvarterets förtjänstmedalj från Försvarsmakten.
Gunnar Karlsson med Högkvarterets förtjänstmedalj från Försvarsmakten.

Hyllad för sitt arbete inom cybersäkerhet

Gunnar Karlsson från Avdelningen för Nätverk och Systemteknik har nyligen mottagit Högkvarterets förtjänstmedalj från Försvarsmakten för sitt engagemang i utbildningen av cybersoldater och specialisto...

Läs artikeln