Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Emil är KTH:s första cybersäkerhetsingenjör

Emil Lantz tar examen som KTH:s första cybersäkerhetsingenjör
Publicerad 2024-01-08

Efter sin masteruppsats om beteendemässig biometri tar nu Emil Lantz examen som KTH:s första cybersäkerhetsingenjör.

– Det känns väldigt bra att gå i mål, säger han.

Det var efter att ha arbetat några år i en samhällsviktig tjänst som Emil Lantz fick upp ögonen för det nystartade mastersprogrammet i cybersäkerhet på KTH . Innan hade han pluggat en civilingenjörsutbildning i ”System i teknik och samhälle” vid Uppsala universitet och kunde tillgodoräkna sig de flesta av poängen.

– Jag såg att jag kunde tillämpa den kunskap jag redan hade och ville arbeta med något samhällsviktigt så det blev självklart att söka, berättar han.

Nu efter att ha gått i mål med sin masteruppsats blickar han tillbaka på en utbildning som han är väldigt nöjd med.

– Det bästa är att det varit väldigt mycket valfrihet i den här utbildningen och även engagerade och bra lärare. Man kan skräddarsy sin utbildning och nischa in sig och bli hur bred eller specialiserad som man själv vill, säger han. 

Intresserad av säkerhet

Uppsatsen inom beteendemässig biometri valde han att skriva på egen hand och där har han tittat på hur man kan använda maskininlärning för att kunna bygga en modell för att känna igen hur människor skriver och använder sin mus, det för att kunna skapa en multifaktor autentisering för att förhindra att bli kapad.

– Jag har varit väldigt intresserad av just säkerhet som är otroligt viktigt. Många skapar enkla lösenord för att kunna komma ihåg dem men då är också risken högre att man blir utsatt. Kan man göra det enklare och mer användarvänligt att få en extra säkerhet så kommer man också att använda det.

Nu har han så smått börjat fundera på om det skulle gå att utveckla en konceptlösning och har varit i kontakt med KTH Innovation för att se om det går att utveckla det genom dem.

– Uppsatsen var teoretisk så det hade varit roligt att få göra något praktiskt och jag upplever att man får väldigt bra stöd från KTH Innovation, säger han.

Stort intresse för utbildningen

Nu efter examen väntar några veckors ledighet och efter det ska Emil börja arbeta på ett mjukvaruföretag med applikationssäkerhet.

– Jag upplever att det finns ett stort intresse för den kunskap jag fått genom utbildningen och att många olika typer av företag i alla branscher efterfrågar det. Vi ser ju också hur olika typer av attacker mot företag blir vanligare och jag tror att många företag kommer att investera både tid och pengar på det här området.

Om du skulle rekommendera en sak från utbildningen, vad skulle det vara?

– Det är att ta en kurs i språkbaserad säkerhet. Den tycker jag man ska läsa även om man inte har ett intresse av att arbeta med cybersäkerhet, säger han.

Emelie Smedslund

Relaterade nyheter

Carlo Fischione

Utnämnd till framstående föreläsare – igen

Carlo Fischione, professor vid KTH, har för andra gången utsetts till IEEE Distinguished Lecturer av IEEE Communications Society (ComSoc) - ett prestigefyllt erkännande som tilldelas experter som har ...

Läs artikeln
Martin Monperrus

AI fixar säkerhetsbrister - KTH vinner prestigefyllt pris

Kan AI åtgärda säkerhetsbrister innan hackare slår till? KTH-forskare säger ja - och deras genombrott vann priset Best Paper Award 2023 från IEEE Transactions on Software Engineering. Genom att använd...

Läs artikeln
Svart hål. Foto: iStock

Ny teori bidrar till debatten om svarta hål

Länge har forskare gäckats av universums svarta hål och de mest kända teorierna skapades av den brittiske fysikern Stephen Hawking. Nu har Erik Aurell, professor på KTH, tillsammans med ett team andra...

Läs artikeln