500 000 artiklar kring etisk hackning analyserade

Publicerad 2023-06-22

Det behövs mer investering i cybersäkerhet. Det är slutsatsen efter en analys av 500 000 artiklar på akademiska databaser kring etisk hackning.

– Det görs mycket runt om i världen men vi behöver göra ännu mer, säger Fredrik Heiding, doktorand inom Nätverk och systemteknik.

Genom att bygga ett skrap-verktyg, definiera områden och ord som matchar etisk hackning har Fredrik Heiding och hans forskarkollegor gått igenom alla vetenskapliga artiklar som finns kring etisk hackning i Scopus databasen. Resultaten finns i artikeln, Research communities in cyber security vulnerability assessments: A comprehensive literature review

Forskarna har sedan definierat sin sökning vilket resulterade i 500 000 träffar om etisk hackning.

– När vi sedan fått våra träffar så började analysen kring författare och länder. Där kunde vi upptäcka 16 olika kluster inom etisk hackning. Vi kunde även se att fyra av de fem mest aktiva universiteten inom etisk hackning ligger i Kina, berättar Fredrik Heiding.

Klustren återspeglar de maktbalanser som finns i världen där man tydligt kan se att det finns en mur mellan Kina och väst och att det sker få samarbeten.

Automatiserade attacker kommer öka

Genom sökningen kunde man även upptäckta även andra tendenser som att en stor del av hacking-forskningen fokuserar på elkraft och att hotbilden mot kritisk elkraftverk har ökat. Den viktigaste slutsatsen är att det behövs mer investering i cybersäkerhet.

– Alla försöker skapa en cyberattack som fäller kraftnät och utan el så har man inget försvar. Forskningen återspeglar att det är viktigt och kritiskt för många länder, säger Fredrik Heiding.

Forskarteamet kommer nu att forska vidare kring Internet of Things och kritisk infrastruktur. I och med nya verktyg som Chat GPT så ser man att automatiserade attacker kommer att öka.

– Det går att automatisera ganska mycket redan nu. AI är ett av de största fokusområdena och den som gör mest framsteg kommer att bli en världsledare de närmsta åren.

TEXT: Emelie Smedslund