De vill hjälpa kroppen återuppbygga sig själv
Föreställ dig en värld där din kropp kan återskapa sig själv. Det är visionen för Akira Science, en spinoff som grundats av en grupp forskare vid KTH och Sannio University.
År 2020 fick 2,3 miljoner kvinnor världen över diagnosen bröstcancer. Efter att ha genomgått en operation får många silikonimplantat, som måste bytas ut efter ungefär 10-15 år. Forskarna bakom Akira Science har utformat ett nytt material och en process som i framtiden kan bidra till att minska behovet av silikonimplantat.
- Vårt långsiktiga mål är att hjälpa kroppen att läka sig själv, säger Álvaro Morales López, doktorand vid KTH och VD för Akira Science. Det behövs fortfarande många års forskning tills vår lösning kan implementeras fullt ut inom vården, men det är spännande att utforska tekniken och hitta nya möjligheter som kan hjälpa människor.
Masterstudier blev vägen in
Morales López kom till KTH 2017 för att läsa en master i kemiteknik. Genom Astrid Ahlinder, en doktorand som han träffade på sin första dag, fick Morales López senare kontakt med professor Anna Finne Wistrand och hennes forskning inom vävnadsteknik.
Professor Finne Wistrand och Tiziana Fuoco vid KTH, tillsammans med Daniela Pappalardo vid University of Sannio i Italien, utvecklade den kunskap som är grunden för Akira Science. Ahlinder och Morales López fortsatte utvecklingen, och tillsammans såg de att det kunde finnas potential utanför labbet.
Ska opereras in i kroppen
Kärnan i teamets innovation är 3D -printade ställningar för mjukvävnadsteknik, tillverkade av ett nytt polymermaterial. I framtiden ska ställningarna kunna opereras in i kroppen, och med hjälp av stamceller och ett tillväxtmedium ska kroppen kunna bygga ny vävnad med rätt utseende och form.
De material som finns tillgängliga på marknaden idag är ofta styva, men teamets lösning är tillräckligt flexibel för att böja och forma i nästan vilken form som helst. Det är en stor fördel eftersom ett smidigt material bättre kan efterlikna människokroppen.
- Just nu säljer vi våra produkter till andra forskare och företag som arbetar med 3D printingteknik, säger Morales López. Samtidigt fortsätter vi forska med målet att utveckla lösningar för hälso- och sjukvårdssektorn.
Möter människor från olika bakgrunder
Hösten 2019 började Ahlinder och Morales López arbeta mer aktivt med utvecklingen, och med stöd från KTH Innovation började de bygga grunden för ett företag.
Akira Science är ett av teamen i KTH Innovations förinkubatorprogram , ett program för studenter, forskare och anställda på KTH som vill ta sina idéer till nästa nivå.
- Programmet är inspirerande, säger Morales López. I min erfarenhet är det ovanligt att blanda så många människor med olika bakgrunder och på olika nivå, från professorer och erfarna forskare till master- och kandidatstudenter. Jag tycker det är fascinerande och jag älskar det!
"Vi står alla inför samma utmaningar"
KTH Innovation välkomnar cirka 15 nya team per termin till förinkubatorprogrammet. Programmet är ett tillägg till KTH Innovations vanliga stöd, som är öppet för alla på KTH utan att man behöver ansöka. Teamen i programmet får delta i workshops för att utveckla sina idéer, kontorsplats hos KTH Innovation på Teknikringen 1 och ingår i ett stödjande community.
- Vi kommer från en kemibakgrund, men i programmet blandas vi med erfarna entreprenörer, unga företagare, forskare och andra som arbetar med sina egna idéer. Det spelar ingen roll var du kommer ifrån, vi står alla inför samma problem och utmaningar, säger Morales López. Hur man skapar en webbplats, hur man gör en logotyp, vilka steg man behöver ta för att komma in på marknad, och så vidare.
Tror på en framtid som företag
Ansökningsperioden för Batch 14 i KTH Innovations förinkubatorprogram är öppen till 29 september 2021.
- Programmet har varit jättebra för oss. Vi har utökat vårt nätverk och fått struktur och stöd. Vi börjar tro att vi kan ha en framtid som företag. Jag skulle verkligen rekommendera programmet till andra forskare vid KTH.
Tips till andra forskare
I oktober avslutar Akira Science programmet. Under de närmaste åren är planen att säkra finansiering, anställa fler i teamet, etablera en anläggning och utföra nya in vivo-studier på större djur. Samtidigt kommer Morales López att fortsätta arbeta med sin doktorsexamen vid KTH. Ahlinder är nu involverad i en rådgivande roll.
- Jag tror att ett vanligt misstag som forskare gör är att vi inte tänker på hur våra resultat skulle kunna användas för att förbättra samhället och få nya idéer ut på marknaden. Vi inser inte värdet av det vi har skapat. Att lyssna på andra från olika bakgrunder och områden kan ge nya insikter och idéer och ett nytt sätt att se på din forskning.
Text: Lisa Bäckman