Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Teamet som vill stoppa kornas utsläpp

Demo Day för Batch 9

Två E-kolvar och en petridisk som innehåller röda alger.
Här är algen som ska få korna att släppa ut mindre växhusgaser.
Publicerad 2020-05-18

Hej Leo Wezelius! Du är en av grundarna till KTH-startupen Volta Greentech, som vill minska kors utsläpp av växthusgaser med upp till 80 % med hjälp av alger.

Leo Wezelius, en ung kille i randig, ljusblå skjorta och mörkblå collegetröja ler mot kameran. I bakgrunden anas träd, ett gult hus och röda blommor.
Leo Wezelius har pluggat Medieteknik på KTH. Han är en av grundarna till Volta Greentech.

Vi börjar från början: vad är Volta Greentech?

Idag producerar kor över 5 % av världens utsläpp av växthusgaser genom att prutta och rapa metangas. Det är mer än dubbelt så mycket som alla världens flygplan tillsammans. Vi utvecklar ett sjögräsbaserat fodertillskott som kan minska kornas utsläpp med upp till 80 % när det ges som bara 1 % av kornas dagliga fodergiva. Vår lösning backas av över sex års publicerad forskning och algen har också visat sig förbättra djurens mag- och tarmhälsa.

Nu har ni varit med i Batch 9 i KTH Innovations förinkubatorprogram i över ett år, och det närmar sig sitt slut. Om ni tänker tillbaka på hur det var när ni kom in på programmet, hur har det bidragit till er utveckling?

Mycket. Att få en plats att jobba på campus och få tillgång till så många kompetenta personer på KTH Innovation har varit ett enormt stöd för oss under det tidiga stadiet när vi grundat vårt företag. Vi är så tacksamma för all hjälp, stöd och expertis vi har fått från alla på KTH Innovation.

Om Volta Greentech

Första mötet med KTH Innovation: 16 januari, 2019

Team: Leo Wezelius, Fredrik Åkerman & Angelo Demeter

Affärsutvecklingscoach: Lykke Westgren

www.voltagreentech.com

Hur har du tagit dig igenom de senaste månadernas isolering och hemmajobb?

Meditation, kalla duschar och löpturer i naturen runt om Stockholm, som på Långholmen.

Vad är nästa steg för Volta Greentech?

Samtidigt som vi bygger upp vår första produktion på plats i Lysekil så jobbar vi nära flera av de största aktörerna i den svenska livsmedelsindustrin över hela värdekedjan för kött- och mjölkproduktion för att utveckla och testa vår affärsmodell. Så fort vi har validerat vår modell på den svenska marknaden och har utvecklat en skalbar ritning för hur vi kan producera algerna snabbt och till en låg kostnad så kommer vi att resa vår A-runda och skala upp verksamheten. Om du vill vara med och hjälpa oss i vår ambition att eliminera 4% av de globala växthusgasutsläppen, hör av dig på leo@voltagreentech.com .

Lykke Westgren, vad säger du som coachat Volta Greentech?

Det har varit väldigt roligt att följa teamet, från att de bara hade en stark vilja att lära sig att bli bäst på att producera den här algen, till att de sökt kunskap och blivit experter på ämnet och hittat sin plats och affärsmodell i värdekedjan. Det har varit jättekul att jobba med dem, och som någon som brinner för hållbar konsumtion är jag väldigt exalterad över möjligheterna med deras produkt.

Berättat för: Lisa Bäckman

Skrivet om Volta Greentech 

Under året har teamet fått stor uppmärksamhet i media. Här är några av artiklarna som publicerats. 

Har du en idé?

Har du en idé du vill utveckla? Ta kontakt med oss! Vårt stöd är kostnadsfritt, konfidentiellt och du behöver inte ansöka.

KTH Innovations förinkubatorprogram

I KTH Innovations förinkubatorprogram får startup-projekt från KTH ett år av extra stöd och kontorsplats, allt tillsammans med andra som utvecklar sina egna idéer. Möt teamen som nu avslutar Batch 9 av programmet!