Elektronisk näsa upptäcker cancer, bomber och vin
Vad sägs om en elektroniska näsa som klarar av att identifiera exakt vilken tidpunkt det är dags att skörda vindruvor, särskilja gris- från nötkött, lukta sig till bomber, knark och skämd mat eller hitta den perfekta parfymblandningen. Detta till en bråkdel av priset av vad nuvarande teknik som klarar av samma sak kostar. Forskare vid bland annat KTH har skapat en sådan näsa.
Det som gör den elektroniska näsan extra intressant är att den presterar bättre resultat än liknande tekniker på andra företag och lärosäten. Det är fysikprofessor Thomas Lindblad och José Chilo, tidigare doktorand vid KTH och numera universitetslektor vid Högskolan i Gävle, som tillsammans står bakom forskningen och den elektroniska näsan.
Arbetet har rönt en hel del uppmärksamhet. Att den elektroniska näsan med stor säkerhet bland klarar av att skilja mellan doften från äggstockstumörer och vävnad från friska kvinnor har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Future Oncology.
– Vi pratar om en träffsäkerhet på särskiljandet mellan sjuka och friska vävnadsprover på mellan 88 till 92 procent beroende på metod. Med dubbla antalet sensorer kan vi nå 95 procents säkerhet, vilket jag anser vara fullt tillräckligt vid till exempel cancerscreening, säger Thomas Lindblad.
Själva analysen går snabbt, den tar cirka 20 sekunder. Priset är också lågt, cirka en tiondel av priset för utrustning som klarar cancerdiagnoser.
– Gaskromatografi kostar runt en miljon, om näsan ska användas för att analysera cancer kostar den cirka 100 000 kronor säger Thomas Lindblad.
Om till exempel en ICA-handlare skulle använda utrustningen för att särskilja tjänligt livsmedel från skämd mat skulle prislappen hamna runt 1 000 kronor efter utrustningen då inte skulle behöva lika många sensorer eller vara lika avancerad.
Thomas Lindblad fortsätter med att berätta att det är snäppet svårare att spåra knark än sprängämnen, och när det gäller det senare så har näsan hittills presterat 100 procent rätt. När det gäller att blanda parfym så är den elektroniska näsan rätt väg att gå eftersom det är extremt liten skillnad mellan att parfymen luktar gott eller skunk. Något näsan klarar av.
– Det är på timmen kritisk att veta när vindruvor ska skördas för att vinet ska bli så bra som möjligt. Där kan näsan också vara till hjälp. Det gäller även för till exempel äpplen och dess mognadsgrad, säger Thomas Lindblad.
En annan sak näsan skulle sättas på prov på är att ta reda på exakt när en specifikt vin i en öppnad flaska verkligen blir dåligt. Där finns det en hel del mytbildningar om olika viner som näsan skulle kunna krossa med vetenskaplig precision. Att snabbt ta reda på om en köttbit kommer från gris eller nöt skulle kunna vara intressant för praktiserande muslimer.
För mer information, kontakta Thomas Lindblad på 08 - 55 37 81 84 eller lindblad@particle.kth.se.
Peter Larsson