Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Europeiskt uppfinnarpris till KTH-professor Pål Nyrén

NYHET

Publicerad 2013-05-28

Nu är det klart. Pål Nyrén, professor vid KTH, tilldelas Europeiska patentverkets stora uppfinnarpris European Inventor Award. Detta i kategorin "Små och medelstora företag" och för Pål Nyréns arbete med pyrosekvensering, en typ av DNA-analys.

Pål Nyrén, professor i biokemi vid KTH, tilldelas Europeiska patentverkets stora uppfinnarpris European Inventor Award. Foto: EPO.
Pål Nyrén, professor i biokemi vid KTH, tilldelas Europeiska patentverkets stora uppfinnarpris European Inventor Award. Foto: EPO.

Vid en prisceremoni tidigare idag tilldelades Pål Nyrén, professor i biokemi vid KTH, ett av de viktigare europeiska priserna för innovation, Europeiska patentverkets (EPO) European Inventor Award.

Pål Nyrén får priset för att han utvecklat pyrosekvensering, en enklare och snabbare teknik för DNA-analys som radikalt kapat kostnaderna och som placerat visionen om individanpassad medicinsk behandling av svåra sjukdomar inom räckhåll. 

Tekniken går ut på att kartlägga den analyserade DNA-strängen genom att framkalla ljusproducerande reaktioner, som i sin tur fångas upp av känsliga kameror. Resultatet är alltså en enklare och snabbare analysprocess – till en bråkdel av de stora kostnader som gällde i början av 2000-talet.

– Det känns stort att ha utvecklat något som verkligen kommer till användning. Som både hjälper människor rent konkret men som också bidrar till att andra kan komma framåt i sin forskning, säger Pål Nyrén.

Pål Nyrén, KTH. Foto: EPO.
Pål Nyrén, KTH. Foto: EPO.

Europeiska patentverkets (EPO) generalsekreterare Benoît Battistelli beskriver Pål Nyréns arbete med stora ord.

– Pål Nyréns arbete har tagit DNA-analysens möjligheter till helt nya nivåer, säger Benoît Battistelli.

Pål Nyrén är en av fem vinnare i 2013 års European Inventor Award, ur en grupp av totalt 15 nominerade från 11 länder. Vinnarna presenterades i närvaro av prinsessan Beatrix av Nederländerna och 500 inbjudna gäster från hela världen – forskare, immaterialrättsexperter, företagsledare och politiska företrädare. 

– De uppfinnare och innovatörer som äras idag har alla svarat för enastående prestationer. De har inte bara utvecklat geniala lösningar på tekniska problem, utan också bidragit till konkreta förbättringar i människors vardag. Pål Nyrén har tagit DNA-analysens möjligheter till helt nya nivåer, och öppnat perspektiv man tidigare knappt kunnat föreställa sig inom forskning, medicin och kriminalteknik, säger Benoît Battistelli.

Med pyrosekvensering har förutsättningarna för analys av DNA revolutionerats, vilket medfört större möjligheter till individanpassad behandling av exempelvis cancer.

Pål Nyréns teknik gör kartläggningen av DNA i celler snabb och billig. Idag kan en cells hela DNA kartläggas på bara två månader, att jämföra med de tretton år som krävdes tidigare – och till en absolut bråkdel av den ursprungliga kostnaden på närmast astronomiska 617 miljoner kronor. 

Utvecklingen har gjort det möjligt för cancerforskare att ta fram behandlingar anpassade till den enskilda patientens behov. pyrosekvensering har kommit att bli en av mest använda metoderna inom gentekniken, och den kan bidra till att rädda liv. 

Några av de andra vinnarna detta år är Ajay V. Bhatt (för att ha uppfunnit USB-gränssnittet som innebar en enhetlig standard för anslutning av datorutrustning) och Martin Schadt (för att ha uppfunnit LCD-bildskärmen).

Sedan starten har fyra svenskar varit nominerade till European Inventor Award. Till dem hör Per-Ingvar Brånemark, som 2011 tog hem segern i kategorin ”Lifetime Achievement”, 

för sitt banbrytande arbete med dentala implantat. 

För mer information, kontakta Pål Nyrén på 08 - 55 37 83 92 eller nyren@kth.se.

Peter Larsson