Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Här är din sajts koldioxidutsläpp

Jorge Zapico, forskare på KTH, har tagit reda på hur mycket koldioxid din sajt släpper ut.
Jorge Zapico, forskare på KTH, har tagit reda på hur mycket koldioxid din sajt släpper ut.
Publicerad 2010-12-09

KTH-forskaren Jorge Zapico har utvecklat en applikation för att beräkna klimatpåverkan av enskilda webbplatser. Applikationen heter Greenalytics och matchar dagsfärsk webbstatistik med miljödata. Det visar sig att KTH:s webbplats står för sju ton koldioxid varje år.

– Med Greenalytics introducerar vi ett miljötänk för webbplatser, säger Jorge Zapico, forskare på KTH:s Centre for Sustainable Communications, CESC.

Hans applikation avslöjar vilka utsläpp infrastrukturen bakom webben genererar. Elförbrukningen från servrar, routrar och från användarna, det vill säga de som surfar in på en webbplats, påverkar klimatet, särskilt i länder med hög andel kolkraft i elmixen.

Enligt Greenalytics står KTH:s webbplats, som är bland de 100 största sajterna i Sverige, för sju ton koldioxid varje år. Det motsvarar klimatpåverkan från 40 000 kilometers bilåkning eller 70 timmars flygresande.

Greenalytics är en så kallad mashup som sammanställer information från olika källor och beräknar ett resultat i realtid. Den använder sig av statistisk från Google Analytics, ett av världens mest använda analysverktyg som mäter hur många besökare en webbplats har, och av aktuell miljödata från bland annat KTH-forskning.

– I min forskning vill jag illustrera vilka möjligheter som finns när databaser öppnas upp och tillhandahåller data i standardiserat format som i sin tur kan kopplas till miljödata. Vet man om en produkts klimatpåverkan kan man också minska den, säger Jorge Zapico.

Jorge Zapico ger slutligen tips på hur man kan minska webbens klimatutsläpp.

– Varifrån elen till servern kommer är den viktigaste aspekten som lätt går att påverka. Välj en server som ligger i ett land med bra elmix som Sverige. Om servern drivs av miljömärkt el är det ännu bättre. Det är också viktigt att bygga lätta webbplatser som inte behöver ladda tungt innehåll.

För mer information, kontakta Centre for Sustainable Communications kommunikationsansvarige Bernhard Huber på 08 – 790 64 52 eller
bhuber@kth.se.

Här är Greenalytics webbplats

Peter Larsson