Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Ingen miljövinst med e-böcker

Kindle - en av de läsplattor som finns på marknaden idag
Kindle - en av de läsplattor som finns på marknaden idag (foto: Amazon)
Publicerad 2009-11-26

Du måste läsa minst 33 böcker under en läsplattas livslängd för att den ska löna sig ur klimatsynpunkt. Det visar en studie från två forskare på KTH.

Åsa Moberg
Åsa Moberg, projektforskare på avdelningen för miljöstrategisk analys vid KTH

En ny rapport från KTH:s forskningscentrum Centre for Sustainable Communications innehåller en analys av tre olika sätt att distribuera och läsa böcker; pappersbok köpt i traditionell bokhandel, pappersbok köpt via internetbokhandel samt e-bok läst på läsplatta. Den signalerar att läsplattan har en bit kvar till att bli årets julklapp sett ur miljösynpunkt.

KTH-forskarna och författarna till rapporten - Clara Borggren och Åsa Moberg - kan nämligen visa att för miljömedvetna konsumenter finns det inga starka skäl att överge pappersboken.

– Det är lätt att tro att en e-bok inte är så miljöbelastande, men ett av studiens resultat är att det inte är så stor skillnad mellan e-bok läst på läsplatta och pappersbok. Läsplattan måste användas flitigt för att blir en miljövinnare. Det krävs att man läser minst 33 böcker á 360 sidor på sin nyinköpta läsplatta istället för på papper, säger Åsa Moberg.

Clara Borggren
Clara Borggren, forskningsingenjör på avdelningen för miljöstrategisk analys vid KTH

Till det ska läggas att en pappersbok köpt i traditionell bokhandel har en potentiell klimatpåverkan som är mindre än en genomsnittlig hamburgare köpt på en snabbmatskedja. Det är framför allt produktionen av papper som bidrar till pappersbokens miljöpåverkan. En e-boks miljöpåverkan å sin sida beror främst på produktionen av läsplattan.

– Ju fler och tjockare pappersböcker som ersätts av läsning på läsplattan, desto bättre blir e-boken ur miljösynpunkt, säger Åsa Moberg.

Vad måste göras för att läsplattor ska bli mer attraktiva ur ett miljöperspektiv?

– Multianvändning av läsplattan är en fördel. Den ska kunna hantera både dagstidningar, böcker och andra dokument. Det är att fördela läsplattans miljöbelastning över fler nyttor. Dessutom måste e-boken verkligen ersätta pappersböcker och andra informationsbärare. Minns hur det gick med det papperslösa kontoret som aldrig blev av, säger Åsa Moberg.

Boken som ligger till grund för undersökningen är ett skönlitterärt verk om 360 sidor med hård rygg. Studien mäter miljöpåverkan per läst bok och gäller för svenska förhållanden.

För mer information, kontakta Åsa Moberg på asa.moberg@infra.kth.se, 08 - 790 64 53 eller 08 - 790 73 95.

Läs rapporten Pappersbok och elektronisk bok på läsplatta – en jämförande miljöbedömning

Peter Larsson

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2009-11-26