Till innehåll på sidan
Tre entreprenörer inom horsetech – Ebba Kierkegaard, Ingrid Sundqvist och Molly Ericson.

Innovatörer med vittring på ny miljardmarknad

Publicerad 2019-02-08

KTH Innovation vänder blicken mot en nästan oexploaterad marknad för tekniska innovationer värd miljarder. Det handlar om ”horsetech”, alltså utveckling och digitalisering av hästsporten, ett område som hittills varit mest analogt.

Runt 50 studenter, forskare och entreprenörer knutna till KTH kom till en idéövning med fokus på att hitta nya lösningar inom hästvärlden, som KTH Innovation arrangerade den 7:e februari.

– Och då har vi ändå bara riktat oss internt. Intresset för så kallad horsetech är stort, säger Lisa Bäckman, initiativtagare på KTH Innovation.

Fakta är att en halv miljon svenskar rider. Det är den andra största sporten i Sverige bland ungdomar. Nio av tio utövare är kvinnor.

Hästsportens storlek avspeglar sig i marknaden. Bara den svenska hästnäringen omsätter över 30 miljarder kronor, enligt Hästnäringen (HNS). Inklusive spridningseffekter inom närliggande branscher är omsättningen 72 miljarder. Motsvarande siffra för USA-marknaden är över 300 miljarder kronor.

Problemlösning och miljardmarknad lockar

Siffrorna ger förstås häst- och affärsintresserade studenter, forskare, entreprenörer och investerare vittring.

– Det finns enormt stora möjligheter för innovation och teknisk utveckling inom alla områden inom hästnäringen, säger Lisa Bäckman, som själv är erfaren ryttare.

Deltagarna arbetade i små grupper för att kläcka nya idéer. De använder innovationsmodellen NABC, utvecklad på Stanford.

En av kvällens inspiratörer var KTH-alumnen Ebba Kierkegaard, grundare av bolaget Scopey  som utvecklar en banbyggarapp.

– Jag läste maskinteknik på KTH. Samtidigt gick jag flera entreprenörseminarier. När man väl fått på sig glasögonen att hitta problem att lösa så går det inte att sluta, säger Ebba Kierkegaard.

Tidigare vetenskapsjournalisten, Ingrid Sundqvist, grundare av Ztable , visade sitt bolags träningsapp för ryttare. Hon jobbar nära inkubatorn Sting, som ofta är nästa steg efter KTH Innovation.

– Mitt råd är att ta hjälp av universitetet i idéutvecklingen. Sedan söka er till en inkubator som hjälper till att ytterligare kommersialisera innovationen, säger Ingrid Sundqvist.

Skapar ett Fifa för hästsport

Molly Ericson, grundare av Kavalri Games , utvecklar det första realistiska dataspelet för hästintresserade.

– Spelbranschen är killdominerad. Därför finns det få hästspel. Hästsporten är tjejdominerad. Vi har hittat en nisch för realistiska spel. Vi skapar ett Fifa för hästsport. Något liknande finns inte, säger Molly Ericson.

Spelet Equestrian the Game ska lanseras i någon form före årets slut. Utvecklingen av spelet sker tillsammans med många följare på Instagram.

Efter inspiratörerna idéarbetade workshopen i små grupper med hjälp av innovationsmodellen NABC, utvecklad av Stanford Research Institute.

– Vi har tystnadsplikt, så jag kan inte avslöja några idéer. KTH Innovation stöttar med affärscoach, metoder och kontakter för idéer knutna till KTH och vi hoppas få in många inom horsetech framöver, säger Lisa Bäckman.

Text: Mats Paulsen

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2019-02-08