Till innehåll på sidan

”Jag har alltid velat starta eget företag”

Publicerad 2019-04-03

Hallå där Thibault Halle, som tillsammans med en studiekamrat på KTH har utvecklat ett smart vattenmätarsystem som kan minska förbrukningen med upp till 40 procent. Du tog examen förra året, vilket program gick du?

Thibault Helle startade företaget Labtrino, som utvecklar en smart vattenmätare, när han gick på KTH.

– Jag läste maskinteknik och tog min master i mekatronik, vilket i princip handlar om att integrera mekanik, elektronik och programmering tillsammans till ett system. Det gav mig en enormt bra grund i att utveckla Internet of things-produkter. Det vill säga prylar som är uppkopplade till internet, består av kretskort och bygger på programmering och produktdesign.

Tillsammans med din studiekamrat Ramtin Massoumzade startade du företaget Labtrino, som utvecklar en smart vattenmätare, redan under studietiden. Vad var det som fick dig att satsa på det istället för att bli anställd?

– Jag sommarjobbade på ett större företag under min pluggtid och då insåg jag att det ofta går lite långsammare på sådana ställen och jag hade väl ett annat driv. Jobbsituationen är extremt bra efter studierna och arbetsbördan sällan stor, så jag förstår definitivt charmen med att jobba åt andra. Men jag värderar friheten som kommer med att jobba åt sig själv.

Civilingenjörs-programmet i maskinteknik

Vill du jobba med liknande saker som Thibault Helle, som utvecklat den smarta vattenmätaren tillsammans med några studiekamrater? Vill du utveckla tekniska produkter och lösningar för framtidens hållbara samhälle? Då kanske civilingenjörsprogrammet i maskinteknik  är något för dig?
 

När du började på KTH trodde du då att du direkt efter examen skulle ha startat ett företag?

– Jag har alltid velat starta eget företag, redan innan KTH, så jag har alltid siktat in mig själv på det. Allt jag behövde var en kompanjon med kompletterande kunskaper som jag hittade på KTH, min medgrundare Ramtin. Jag startade ett företag redan i årskurs 2 på KTH där jag gjorde en iOS-app för att förenkla gästlistor mot restauranger och nattklubbar. Men vi hittade inte riktigt någon bra affärsmodell och det kom snabbt många större aktörer som exempelvis Keyflow.

Har du några tips till studenter och blivande studenter som är intresserade av uppfinna något och att starta eget?

– Ett tips är att inte vänta på att komma på en idé. Det handlar om att hitta ett kompletterande team på 2 – 4 personer med samma vision. Därefter kommer idéerna att växa fram!

Läs om Thibault Helles startup-företag Labtrino och deras smarta vattenmätare.

Håkan Soold

Thibault Helle

  • Ålder: 25 år
  • Bor: Alldeles intill KTH Valhallavägen på 18 kvadratmeter
  • Var växte du upp? "Jag är född i Paris (mamma är svensk och pappa fransk) och växte upp mina första år på den fransk ön Saint Martin i Västindien. Men jag flyttade hit till kylan med min mamma (när de skilde sig) när jag var 6 år och växte då upp på Lidingö. Jag åker då och då fortfarande till pappa i Paris där han bor nu."
  • Varför valde du att plugga till civilingenjör? "Jag ville faktiskt först bli pilot och jag hittade en skola för Air France i Frankrike. Där var dock kriteriet en 3-årig maskin-ingenjörsutbildning. Så det var så jag kom in på det här spåret och sedan fastnade jag där och inspirerades av att kunna uppfinna saker, istället för att skjutsa en massa folk uppe i luften!
  • Fanns det andra alternativ? "Är man intresserad av teknik så finns det nog inte många andra val, vad jag vet. Det roliga är ju att man kan jobba med hur många olika områden som helst efter studierna. Allt från programmering till finans."
  • Varför KTH? Jag bodde i Stockholm så det var enklast så, men jag hade funderingar på Lund/Linköping då jag hade fått höra att studentlivet var lite mer livligat. Däremot ångrar jag ej mitt val då KTH har kunnat ge mig så mycket mer inför entreprenörskapet tack vare  och KTH Prototype Center där jag jobbade under studierna och där det finns stora resurser för prototypframtagning och affärsutveckling. Jag hade nog inte heller klarat av 5 år i en liten studentstad. KTH gav mig även möjligheten att få åka på utbyte under hela år 3 till studentstaden Grenoble i Frankrike vid Alperna, så jag har fortfarande inte missat något studentliv!"
  • Vad är det viktigaste du fått med dig från KTH? "Att inte vara rädd för att kunna skapa helt egna avancerade produkter och tjänster."
  • Har du något tips till blivande studenter när det gäller att klara studierna på KTH? "Plugga tillsammans med klasskamrater och öva in många exempeluppgifter! Jag var inget mattesnille alls under gymnasiet, men genom att bara öva så ger det sig!"