Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Smart mätare minskar vattenförbrukningen

TEMA En mänskligare stad

KTH-startupföretaget Labtrino har utvecklat en smart vattenmätare som ger fastighetsägare och boende individuell feedback på hur mycket vatten som förbrukas. Bild: Labtrino
Publicerad 2019-04-03

Vattenbrist är ett ökande problem på många platser i världen, på landsbygden men även i städerna. Ändå slösar vi med vatten. Labtrino, ett företag startat av studenter från KTH, har en lösning på problemet: en smart vattenmätare som kan bidra till sänka förbrukningen med upp till 40 procent.

När man bor i lägenhet, hyresrätt eller bostadsrätt, ingår vatten i hyreskostnaden eller månadsavgiften. Men vattnets del av hyran eller avgiften är baserad på lägenhetens storlek, inte på den faktiska förbrukningen. Detta i kombination med att man inte ser hur mycket man förbrukar leder till att många slösar med vatten.

Labtrinos smarta vattenmätare kan bidra till en minskad vattenförbrukning i lägenheter med upp till 40 procent. Bild: Labtrino

Några alumner (före detta studenter) från KTH har tagit fram en lösning på det här problemet. En smart teknik som mäter den faktiska vattenförbrukningen. Tekniken, som de kallar Trinometer och utvecklar inom startup-företaget Labtrino , ger individanpassad feedback på varm- och kallvattenförbrukning. Syftet är att öka medvetenheten om hur mycket vatten man förbrukar och därmed minska förbrukningen.

Med hjälp av ultraljud mäter tekniken den flödeshastighet vattnet har genom rören ut till lägenheter. Sedan skickar mätaren vidare datan trådlöst till molnet. Via en app kan både fastighetsförvaltare och boende se förbrukningen i liter, energi (från varmvatten) och vad det kostar. Med maskininlärning identifieras sedan flödesmönster för att dela upp volymen och avgöra var vatten förbrukas, med hjälp av en enda mätare.

Labtrino-teamet. Från vänster Thibault Helle, Patrick De Sousa och Ramtin Massoumzadeh.

– Istället för att presentera en totalvolym på ett par tusen liter per månad så kan vårt system ge information om vattnet gick till duschen, toaletten eller diskmaskinen, säger Thibault Helle, en av grundarna av företaget Labtrino, som tagit fram och utvecklar tekniken.

Fastighetsägare kan använda informationen från systemet för att ta betalt för vatten baserat på den faktiska förbrukningen för varje lägenhet. Studier visar att boende förbrukar mindre om de betalar för sin faktiska förbrukning  och flera fastighetsägare tillämpar redan detta. Precis som med elräkningen syns förbrukningen på vattenräkningen. Enligt en rapport från Boverket  kan vattenförbrukningen minska med 30 – 35 procent om man betalar för den faktiska förbrukningen.

Thibault Halle och hans kollegor tror att de kan höja den siffran till upp till 40 procent med

Civilingenjörs-programmet i maskinteknik

Vill du jobba med liknande saker som Thibault Helle, som utvecklat den smarta vattenmätaren tillsammans med några studiekamrater? Vill du utveckla tekniska produkter och lösningar för framtidens hållbara samhälle? Då kanske civilingenjörsprogrammet i maskinteknik  är något för dig?
 

 deras app som ger direkt feedback, tips och gamification i form av jämförelse med grannarna.

– Vi adderar en ytterligare dimension genom att ge de boende tillgång till förbrukningsinformationen i realtid, säger Thibault Helle.

Sedan beror det såklart på hur slösaktig man varit tidigare, men att döma av de intervjuer företaget har gjort är medvetenhet kring vatten hos befolkningen mycket låg.

– Uppfattningen är att vatten är gratis och tillgången oändlig. Men det har börjat vända nu efter den torra sommaren i Sverige, där många säger att vatten kommer bli den nya oljan, säger han. Flera fastighetsbolag vi pratat med har även nämnt att varm & kallvatten tillsammans ofta blir dyrare än elektricitet, säger Thibault Helle.

Nu ska Labtrino genomföra pilottester hos betalande kunder och Thibault Helle räknar med att den smarta vattenmätaren Trinometer finns på marknaden i höst.

Läs om Thibault Helle och hans tankar kring entreprenörskap och att starta företag.

Håkan Soold

Fakta:

  • Företaget Labtrino startades 2018 av Thibault Halle och Ramtin Massoumzadeh medan de var studenter på KTH.
  • Affärsidén testades i KTH Innovations förinkubatorprogram där företaget också fick följa med till Silicon Valley i höstas inom ramen för Brighter-programmet för KTH Innovations mest lovande startups. Där fick de bland annat göra en pitch hos inkubatorn PlugnPlay, tidigare inkubator för Google, PayPal och DropBox, med flera. De fick även träffa Palo Altos borgmästare som gillade deras idé. Han har flera lägenheter Florida som de kunde få göra pilottester på om de vill.
  • Företagets teknik har testats i KTH:s testbädd för ny teknik i fastigheter KTH Live-In-Lab samt i en liknande testbädd i Göteborg.
  • Sedan december förra året huserar Labtrino i startup-hotellet THINGS på KTH campus på Valhallavägen.