Jubileumsveckan invigdes i Dome of Visions
I dag gick startskottet för seminariemaraton, höjdpunkten under jubileumsveckan när KTH:s campus firar 100 år. ”Grundstenen för KTH:s campus och utvecklingen här sammanfaller med Sveriges utveckling till en industrination”, sade rektor Sigbritt Karlsson i sitt invigningstal för jubiléet.
När KTH:s campus vid Valhallavägen firar 100 år är det ett laddat program under hela veckan. Universitetet öppnar sig lite extra mot omvärlden och bjuder på utställningar, vandringar och ett 50 timmar långt seminariemaraton i Dome of Visions vid entrén till KTH. De öppna non stop-seminarierna pågår ända fram till på torsdag, årsdagen för invigningen 1917.
Startskottet för seminariemaraton gick vid tisdag lunch, i närvaro av KTH:s rektor Sigbritt Karlsson och kungaparet bland de speciellt inbjudna gästerna.
– För 100 år sedan var Sverige ett jordbruksland men nu har vi en långt utvecklad ingenjörskonst. Då, 1917, hade KTH bara ett hundratal studenter och från 1921 en handfull kvinnor. I dag har universitetet 16 000 studenter varav en tredjedel är kvinnor. Vår utveckling följer hela samhällets och näringslivets utveckling, sade Sigbritt Karlsson som också betonade några av de banbrytande innovationer som kommit till på KTH: kylskåpet och de första försöken med tv-sändningar.
Först ut av de 100 talarna på seminariemaraton var Göran Cars, professor i samhällsplanering vid KTH och KTH-alumnen Karolina Keyzer, arkitekt på egna arkitektbyrån OKK och tidigare stadsarkitekt i Stockholm, den första kvinnan på den posten.
Som första talare i temat Urbanism – ett av elva teman – betonade de båda vikten av samtal, samarbeten och dialog mellan lokala intressen och byggbranschens aktörer för att bygga hållbara och attraktiva städer, som motgift till det ställningskrig mellan låsta positioner som ofta försenar och försvårar dagens byggprocesser i Sverige.
– Samarbete och korskoppling av kunskap är enda vägen framåt. Vi måste lyssna på experter och på dem som bor i staden, men också på de röster som kanske inte hörs av sig själva, sade Karolina Keyzer.
Som delaktig i utvecklingen av Kirunas nya stadskärna gav Göran Cars exempel på hur en sådan process kan se ut.
– I stället för att presentera en färdig lösning på kommunalhuset och fråga ”vad tycker ni om detta?” jobbade vi i Kiruna med att söka upp sammanhang som skoterföreningen och fackförbunden där folk känner sig bekväma att svara på öppna frågor som ”vad vore en god miljö för er?”, sade han.
Göran Cars tycker att det är en ”stor ära” att få vara med i seminariemaraton och i ett sammanhang som presenterar KTH:s roll i samhällsutvecklingen.
– Det känns hedrande. Extra roligt är det att få tala om angelägna samhällsfrågor för kungen, som har ett stort intresse för stadsbyggnad, sade han.
En av gästerna i Dome of Visions på tisdagen var Arne Kaijser, professor i teknikhistoria och med en särskild plats i hjärtat för KTH:s historia.
– Det är väl värt att fira detta campus som var Stockholms största byggprojekt under flera år och som invigdes av kungen och hela dåtidens akademiska grädda, säger han.
Du föreläser ofta om KTH:s historia. Vilka milstolpar vill du lyfta fram från de gångna 100 åren?
– Jag skulle vilja framhålla KTH:s första doktorsexamen 1928, av Ivar Herlitz. Hans avhandling handlade om hur man undviker instabiliteter i långa högspänningsledningar. Det var en väldigt teoretisk avhandling, men som ändå fick stora praktiska konsekvenser. Hans forskning bidrog till att göra det möjligt att få ner kraften från de stora älvarna i Norrland till städer och industrier i södra Sverige.
– En annan revolutionerande uppfinning – och som kanske mer än någon annan teknologi har förändrat våra liv på senare tid – är mobilteknologin. Det finns en väldigt stark länk mellan mobilteknologins utveckling och KTH. Den startade med KTH-ingenjören Östen Mäkitalo, som i hög grad är fader till den mobila kommunikationen. Och den lever vidare på KTHs campus i Kista, säger Arne Kaijser.
Sanna Cedergren är mötestrateg på KTH och en av dem som har arrangerat jubileumsveckan och seminariemaraton.
– Det var en tuff utmaning att välja ut talarna till seminariemaraton, berättar hon. Man kan tycka att 100 talare är mycket men det är samtidigt ganska begränsande för den enorma verksamhet vi har och när man ska berätta om 100 år. Men jag tycker vi fick till ett bra program med elva teman som tillsammans ”berättar vår story” på ett sätt som är tilltalande för publiken.
Har du själv någon favorit i seminariemaraton?
– Ja, jag ser mycket fram emot att se Sabine Höhlers föreläsning Spaceship Earth i rymdtemat klockan halv fyra på natten mellan onsdag och torsdag. Hon talar om att se jorden som en farkost. Det blir en filosofisk berättelse om rymden.
Text: Per-Ola Knutas
Fakta: Jubileumsveckan
Seminariemaraton livesänds på och är höjdpunkten under firandet av Campus 100 år som inleddes måndagen den 16 oktober. Men hela KTH kommer att genomsyras av aktiviteter under jubileumsveckan. Här är ett urval av aktiviteter från :
- App-vandring: Projektgruppen Campus 100 och fastighetsägaren Akademiska hus har tagit fram en speciell app som man kan använda som guide till universitetsområdet och den rika arkitekturhistoria som finns representerad på campus.
- Utställningar kommer att arrangeras i entrén till KTH, i huvudbiblioteket och i undervisningshuset.
- Ljusutställning med masterstudenter från KTH Lighting department onsdag och torsdag.
- Konstvandringar med KTH:s konstguider onsdag och torsdag lunch.
- Labbrunda i KTH:s labbmiljöer (onsdag).
- Operadax under ledning av dirigenten Gunnar Julin avslutar jubileumsveckan med en konsert på Nybrokajen.