Till innehåll på sidan

KTH med i storsatsning på bioteknik

Framtidens olja? Jästsvampar av arten Saccharomyces cerevisiae. Bild: wikipedia/Masur
Framtidens olja? Jästsvampar av arten Saccharomyces cerevisiae. Bild: wikipedia/Masur
Publicerad 2010-12-16

Ett av de största enskilda forskningsanslagen i Skandinavien någonsin, enligt Mathias Uhlén, en av tre ansvariga. Nu skapas ett nordiskt forskningscentrum med nästan en miljard kronor i budget.

Björn Renberg, forskare i nanobioteknologi på KTH
Björn Renberg, forskare i nanobioteknologi på KTH

Det är danska Novo Nordisk Fonden som ger Danmarks Tekniska Högskola, KTH och Chalmers 850 miljoner svenska kronor för ett gemensamt forskningscentrum med fokus på bioenergi och förnybara resurser.

Enligt Björn Renberg, forskare på KTH i nanobioteknologi, och platschef för KTH-delen, kommer den gemensamma kraftansträngningen att resultera i mycket spännande forskning. Dessutom innebär den en större chans att lyckas då det finns så många starka aktörer med på tåget.

– Vi kommer bland annat att forska om att göra processen att producera biobränslen som etanol och butanol mer effektiv så att dessa står sig bättre som alternativ till oljebaserade bränslen, säger Björn Renberg.

Han tillägger att forskningen också kommer att finna vägar för att producera kemikalier på ett resurs- och miljömässigt hållbart sätt genom att använda mikroorganismer, till exempel vanlig bagerijäst och bakterier, istället för oljebaserade råvaror.

Det behövs då den kvarstående uppskattade mängden olja idag är cirka 1 300 miljarder fat olja (ett fat är 160 liter), och förbrukningen är svindlande 30 miljarder fat per år. En förbrukning som ökar hela tiden framför allt i Kina och Indien, enligt USAs energidepartement. Alternativ till olja behövs alltså både för att minska utsläpp, och för att hitta en ersättning för oljan som bränsle.

– Forskningen vid detta forskningscentrum är ett viktigt steg mot att ersätta olja med mikroorganismer, som jäst och bakterier, säger Björn Renberg.

Peter Gudmundson, rektor på KTH, anser att anslaget tilldelas ett jättespännande område som har stor potential.

– Forskningsanslaget innebär en förstärkning av energiforskningen på KTH. Men det är också en ytterligare ett steg mot ett hållbart samhälle, säger Peter Gudmundson.

Forskningscentret kommer att ledas internationellt av professor Bernhard Palsson, som kommer från University of California San Diego, USA. Han är en internationellt erkänd forskare med en imponerande akademisk historik med många publiceringar och patent, och därtill känd för att vara en duktig forskningsledare.

Forskningsområden som molekylär biologi, matematisk modellering, bioinformatik och fermenteringsteknologi kommer att ingå i forskningscentret. Huvudsäte för det nya centret blir Danmarks Tekniska Högskola och satellitcenter sätts upp på KTH och Chalmers.

För mer information, kontakta Björn Renberg på 08 - 55 37 88 32 eller bjornr@biotech.kth.se.

Peter Larsson