Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Seminarium - Rymdmedicin

Metoder för att upprätthålla muskelstyrka och benhälsa vid bemannade Marsresor

Välkommen till ett av KTH Rymdcenters månatliga seminarium, denna gång av Hans Berg.

Tid: On 2023-09-27 kl 15.15 - 16.00

Plats: D2

Videolänk: https://kth-se.zoom.us/j/61902640478

Språk: Engelska

Medverkande: Hans E Berg

Exportera till kalender

Hans Berg:

Han är muskelfysiolog och ortopedisk traumakirurg vid Karolinska Universitetssjukhuset/Institutet och nyligen gästprofessor vid KTH, Skolan för CBH, avdelning för miljöfysiologi. Han är en pionjär inom muskelsvaghet och -atrofi i tyngdlöshet och har introducerat styrketräning som en behandling mot förtvining. Ett aktuellt tvärvetenskapligt projekt vid KTH-KI försöker bygga det första dedikerade motionsystemet kvalificerat för rymdskepp som är planerade för Marsuppdrag.

Sammanfattning

Flera organsystem lider av degradering vid långvarig mikrogravitation och isolering. Många experimentella studier har kartlagt omfattningen och mekanismerna för sådana förändringar, vilka om de inte motverkas kommer att äventyra bemannade uppdrag till avlägsna planeter som Mars. Försök har gjorts för att utveckla olika träningsmodeller som kan sakta ner eller förhindra oönskad degradering av muskler, ben samt hjärt- och ämnesomsättningsfunktioner.

Designproblem med tekniker och material vid utveckling av träningsutrustning har ofta underskattats, och utrustning som utvecklats för Internationella rymdstationen (ISS) har ännu inte kvalificerats för de rymdskepp som behövs vid längre resor i rymden. Dessutom är grundläggande biomekaniska utmaningar när man utför "tyngdlyftning" i rymden ännu inte lösta. Slutligen måste säkerhetsfrågor beaktas, eftersom om ett benbrott inträffar kan kvalificerad vård vara flera månader bort.