KTH Rymdcenter

KTH Rymdcenter samordnar och synliggör rymdrelaterad verksamhet som pågår vid flera olika avdelningar på KTH, med målet att etablera KTH som ”rymdlärosäte” och ett nav för svensk rymdforskning och rymdteknik

ORBIT - en arbetsmarknadsdag med fokus på rymden

Välkommen att besöka arbetsmarknadsdagen ORBIT 23e april i Nymble!

Vi på KTH Rymdcenter är mycket glada över att för första gången kunna presentera en ny arbetsmarknadsdag, ORBIT, med fokus på rymden. Dagen organiseras av KTH Rymdcenter i samarbete med THS Armada  och är ett utmärkt tillfälle för dig som rymdintresserade student få en inblick i rymdbranschen. Du kommer kunna interagera med ledande företag och övriga verksamheter inom rymdbranschen, såsom OHB, SSC och FOI, och få reda på mer om vad de gör och hur det är att jobba för dem.

Under dagen kommer du även kunna delta på andra aktiviteter såsom att: under lunchtid lyssna på korta presentationer av utställarna och Christer Fuglesang, delta i en tävling, lyssna på en paneldebatt under eftermiddagen, samt mingla med företagsrepresentanter och Christer Fuglesang under puben som avslut på dagen!

Var: Nymble floor 2
När: 23:e april kl 10-16

Har du frågor eller söker mer information om utställarna och schemat under dagen, vänligen besök ORBIT arbetsmarknadsdag .

Vi ses på ORBIT!

Doktorandtjänst inom rymdfysik för studier av Jupiters måne Io

Projekttitel: Dechiffrera Jupiters vulkanmåne Io: Unika möjligheter med HST, JWST och NASAs Juno mission

Jupiter är den största planeten i vårt solsystem och har den största magnetosfären av alla planeter. En av de stora månarna kring Jupiter – Io – är den mest vulkaniskt aktiva kroppen i solsystemet med flera hundra vulkaniskt aktiva regioner. I projektet använder vi observationer från flera olika teleskop, bland annat Hubbleteleskopet (HST) och det nya avancerade James Webb-teleskopet (JWST), och från NASA rymdsonden Juno. Målet är att karakterisera interaktionen mellan Ios atmosfär och det omgivande magnetosfäriska plasmat.

Forskarutbildningsämne: Elektro- och systemteknik

Handledning: Universitetslektor Lorenz Roth

Läs mer och ansök här

Marcus Wandts besök på KTH

I mitten av februari besökte Sveriges nya astronaut Marcus Wandt KTH, organiserat av KTH rymdcenter, och med Rymdstyrelsens Generaldirektör Anna Rathsman som moderator för en fullsatt hörsal. Marcus berättade om hela sin rymdresa, från astronautträningen och uppskjutningen med SpaceX Dragon-kapsel, till arbetet han utförde på internationella rymdstationen och känslan av tyngdlöshet.

Podden Har vi åkt till Mars än?  filmade och klippte ihop samtalet:

Vi vill också tipsa om att lyssna på Har vi åkt till Mars än?  som produceras av RundFunk Media. Podden är en populärvetenskaplig serie med fokus på rymden, som genom intervjuer med de främsta experterna svarar på de mest intressanta frågorna!

Stöd till rymdprojekt på KTH

Vi vill påminna om att KTH Rymdcenter erbjuder möjlighet för grupper eller individer på KTH att ansöka om ekonomiskt bidrag som önskar genomföra rymdprojekt eller övrig rymdrelaterad verksamhet.

Stödet är i första hand tänkt som ett uppstartstöd för nya projekt, men även pågående projekt eller annan verksamhet kan komma ifråga. Ansökan är öppen för alla KTH-anställda och KTH-studenter. Belopp på upp till 50 000 kr kommer att vara det normala, men högre summor kan i vissa fall förekomma.

Ansökan skickas till KTH Rymdcenter rymdcenter@sci.kth.se

Marcus Wandt's launch to ISS - Axiom Mission 3

On 18th of January at 22.45 Sweden's second astronaut started his journey to the International Space Station as a part of the Axiom Mission 3 (Ax-3)  . This mission is the first all-European commercial astronaut mission to the International Space Station!

On Axiom's youtube you can watch the launch and docking with ISS :

Launch

Approach and docking

Marcus Wandt. Image credit: Axiom

KTH Professor Yifang Ban fick Google Impact Award

KTH Rymdcenter synliggör forsknings-och teknikutvecklingsprojekt relaterade till rymdverksamhet på KTH. Därför vill vi säga grattis till Professor Yifang Ban  och hennes team från KTH, som fick pris för sitt arbete med miljöövervakning och urban kartläggning med hjälp av AI och Google Earth Engine (GEE). Teamet utvecklade metoder för att övervaka skogsbränder i kontinental skala, som ger nära realtidsinsikter och stödjer insatser för nödhjälp och hantering.

Läs mer om priset här: Google reward

Vinnare av bästa examensarbete på avancerad och grundnivå 2022

KTH Rymdcenter har tagit fram vinnarna av bästa examensarbete på avancerad och grundnivå för 2022!

På grundläggande nivå säger vi stort grattis till Maheen Arfan & Isabelle Bonnier som får 5000 kr vardera för deras studie som undersöker möjligheten till ett rymdbaserat geoengineering-system som en lösning på global uppvärmning. Läs deras studie här:

  Electric propulsion of satellites as an alternative for implementation of a sunshade system (pdf 2,9 MB)

Priset för bästa examensarbete på avancerad nivå och 15 000 kr går till Tove Ågren för hennes uppsats som presenterar en metod för att inverst kvantifiera osäkerhet i raketsimuleringsmodeller
baserad på uppskjutningsdata. Stort Grattis! Läs Toves examensarbete här:

Inverse Uncertainty Quantification for Sounding Rocket Dispersion (pdf 2,0 MB)

Stort grattis till vinnarna och deras intressanta och givande examensarbeten!

En titt inuti KTH Rymdtekniklaboratorium

KTH Rymdtekniklaboratorium är en central del av KTH Rymdcenter. Laboratoriet erbjuder moderna miljöer med laboratorieutrustning och teknisk personal, med syftet att stärka KTH:s roll inom internationell forskning och rymdteknik. Vill du ta en titt inuti laboratoriet och se vad det har att erbjuda? Vi presenterar nu vår nya video av KTH Space Technology Laboratory!

Kalender