KTH Rymdcenter samordnar och synliggör rymdrelaterad verksamhet som pågår vid flera olika avdelningar på KTH, med målet att etablera KTH som ”rymdlärosäte” och ett nav för svensk rymdforskning och rymdteknik
Seminarie - Genteknologi tillämpad på möss i rymden
Välkommen till vårt nästa öppna seminarium, där Solene Frapard kommer tala om arbetet som hon och hennes kollegor gör med rymdmöss i området genteknologi!
När: 30:e Maj kl 15:15-16:00
Var: Sal D2, KTH, Lindstedtsvägen 9 och online på
zoom
Sammanfattning av ämnet:
Under de kommande åren kommer vi bevittna ett uppsving i kommersiella rymdfärder och kanske den första färden till Mars. Som ett resultat kommer många människor i alla åldrar att befinna sig i rymden under längre perioder och kommer då att vara mer exponerade för miljöfaktorer, såsom strålning och mikrogravitation. Detta är sammanhanget för Gnagare-uppdragen, som initierades av NASA 2014 och består av att skicka gnagare till den internationella rymdstationen (ISS) under olika perioder och under olika förhållanden.
Vårt fokus i uppdragen RRRM-2, RR-10 och RR-3 kommer att vara att studera effekterna av dessa miljöfaktorer på hjärnorna hos möss som stannade på ISS jämfört med de som lämnades kvar på jorden. För denna studie använder vi en toppmodern teknik som kallas Spatial Transcriptomics (ST), utvecklad i Sverige vid SciLifeLab 2016. Denna teknik möjliggör att utläsa information som finns i celler i form av RNA samtidigt som cellernas rumsliga lokalisering i vävnaden bevaras. ST är en utforskande teknik som kan hjälpa oss att förstå vad som händer i olika delar av hjärnan under stressorer såsom strålning och mikrogravitation. Preliminära studier har visat en möjlig likhet mellan effekterna av rymdresor på hjärnan och vissa degenerativa sjukdomar såsom Parkinsons sjukdom; detta är en teori som vi arbetar med att bekräfta eller motbevisa genom vårt pågående arbete.
Sök praktik vid NASA i Januari/Februari 2024
Sista ansökningsdag är 1 Juni 2023
Rymdstyrelsen samarbetar med NASA i USA om att ge två svenska studenter möjlighet att delta i NASA:s International Internship Program (NASA I2) på ett av NASA:s center. Rymdstyrelsen står för kostnaden för själva praktikplatsen (tuition). Studenten betalar själv övriga kostnader som resa mat, logi och visum. Terminen är ca 16 veckor lång och startar i Januari/Februari 2024.
NASA har ett antal krav som ska vara uppfyllda för att kunna delta i deras urvalsprocess:
Vid tiden för praktikperioden måste du vara student på kandidat- eller magisternivå inom något av områdena: Science, Technology, Engineering eller Mathematics.
Snittbetyg motsvarande 3,0 i det amerikanska systemet. Det motsvarar ungefär VG i svenska betygsystemet innan 2011 och C i svenska betygsystemet efter 2011.
Bachelor thesis about Northern lights - supported by KTH Space Center
Joel and Benjamin are in their third year of studying technical physics. The latest week, they have been up in Kiruna, taking photographs of the Northern Lights as part of their bachelor's thesis, while also being part of the group observing the experiment BROR. BROR is an ongoing campaign with the goal of creating artificial Northern Lights-like clouds using a sounding rocket. More information about BROR can be found
here
.
"We had a very nice day at Esrange where we learned about the operations, including the Science Control Room and the rocket preparation room. Thank you to
SSC
and
IRF
for this opportunity! We would also like to take this opportunity to thank KTH Space Center for helping make this trip possible."
In the picture, you can see the camera equipment used when photographing the Northern Lights.
En titt inuti KTH Rymdtekniklaboratorium
KTH Rymdtekniklaboratorium är en central del av KTH Rymdcenter. Laboratoriet erbjuder moderna miljöer med laboratorieutrustning och teknisk personal, med syftet att stärka KTH:s roll inom internationell forskning och rymdteknik. Vill du ta en titt inuti laboratoriet och se vad det har att erbjuda? Vi presenterar nu vår nya video av KTH Space Technology Laboratory!
Space Sauna - det nya namnet på vår termiska vakuumkammare
Det vinnande bidraget av namntävlingen blev Space Sauna! Grattis Wilhelm Karlsson som kom på det vinnande förslaget!
Vinnare av bästa examensarbete på avancerad och grundnivå!
På grundläggande nivå säger vi stort grattis till Amanda Helmfrid & Richárd Bagi som får 5000 kr varderaför deras studie av det centrala objektet i supernovan 2002ap! Mycket intressant arbete!
På avancerad nivå valde juryn två vinnare som får 10 000 kr vardera.
Först har vi Anna Hidalgo Larsson, vars avhandling berör ett högst relevant ämne, nämligen utveckling av verktyg för att kartlägga rymdlägesbilden av objekt i jordens omloppsbana, t.ex. döda satelliter och rymdskrot. Grattis Anna!
Den andra vinnaren är Leonardo Ricci, som gjort en studie och simulering kring möjligheten att fly undan jordens inflytelsesfär genom att använda solsegel, ett kontrollsystem av attityd och omloppsbana som är bränslefritt, vilket är en viktig aspekt för framtida rymdresor. Grattis Leonardo!
Rymdtekniken rusar bokstavligen framåt i världen och det gäller för den svenska skolan att hänga med i utvecklingen. KTH vill stödja lärare att hålla sig ajour med utvecklingen och kan visa på praktisk rymdteknik, hur den fungerar, och hur miljövänlig den egentligen är. Till hösten startar KTH upp två nya kurser för lärare i grundskola och gymnasium. De kommer att genomföras online för att göra det möjligt för lärare från hela landet att delta.