KTH Rymdcenter

KTH Rymdcenter samordnar och synliggör rymdrelaterad verksamhet som pågår vid flera olika avdelningar på KTH, med målet att etablera KTH som ”rymdlärosäte” och ett nav för svensk rymdforskning och rymdteknik

Boktips till sommaren från Sven Grahn

Sven Grahn, projektledare för studentsatelliten MIST på KTH har delat med sig av några boktips. Dessa passar utmärkt nu till sommaren, men även annars under dessa annorlunda tider. En beskrivning av böckerna hittar du i dokumentet som länkas till nedan. 

Sven Grahns boktips (docx 14 kB)

Några av böckerna kan laddas ned gratis från NASAs hemsida.

Från astronaut till urbanaut

Sveriges Ingenjörer håller ett webbinarium tosdagen den 28:e maj med föreläsaren är Cecilia Hertz, grundare och CEO för Umbilical Design. Webbinariet handlar om rymdteknik och hållbarhet, "Föreläsningen speglar vad rymdforskningen åstadkommit – men framförallt vad rymdforskningen kan bistå med avseende hållbar utveckling de kommande 50 åren."

För mer information om föreläsningen och hur du får tillgång till biljetter besök hemsidan nedan:

Klicka här för information och biljetter till Webbinariet!

Exploring the Moon from a Large European Lander: ESA Call for Ideas

ESA kommer hålla en informationssession den 22 maj mellan 14:00-16:00(CEST) där du kan vara med och påverka framtida månforskning som kommer genomföras av deras landare EL3. El3 kommer landa på månens yta och kommer skickas upp någon gång i slutet av 2020-talet.

Mer information om projektet och hur du kan delta kan hittas i länken.

https://www.cosmos.esa.int/web/esa-el3/home

Vinnare av pris för bästa examensarbete 2019 - Florine Enengl

KTH Rymdcenters pris för examensarbete på avancerad nivå tilldelas årligen en student på KTH som presterat ett examensarbete av hög kvalitet inom ett ämne med anknytning till KTH Rymdcenters intressen. Priset gick för fjolårets bästa examensarbete till Florine Enengl. I sitt arbete undersöker hon om energetisk partikelprecipitation kan ändra atmosfärstemperaturen i mesopausområdet. 

Är du intresserad av att ta del av arbetet finns det som bilaga nedan:

On the Relationship Between Energetic Electron Precipitation and Mesopause Temperature (pdf 6,5 MB)

Vi på KTH Rymdcenter önskar Florine Enengl en stor gratulation för ett väl genomfört examensarbete! Är du en student på KTH som tror att ditt examensarbete faller innanför ramarna för vårt exjobbspris, besök gärna länkarna nedan för information om hur du ansöker:

Information om exjobbspris - Grundnivå

Information om exjobbspris - Avancerad nivå

Arbetet med MIST fortsätter på distans

Uppmaningar från Folkhälsomyndidheten i Sverige är att jobba hemifrån om det går. Hur har detta påverkat arbetet med studentsatelliten MIST på KTH? Nedan länkas till en artikel skriven av Sven Grahn, projektledare på studentsatelliten MIST med uppdatering om arbetet på distans.

Arbete på distans för MIST!

Är du intresserad går det fortfarande att ansöka till att börja arbeta med MIST till hösten 2020. För mer information om ansökan, se länk nedan.

Ansök till MIST, höst 2020!

Flera projekt av KTHs avdelning för Geoinformatik har blivit uppmärksammade

KTHs avdelning för Geoinformatik arbetar med tekniker för insamling, lagring, visualisering, analys och presentation av geografiska data. Några av avdelningens många projekt har uppmärksammats av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och hamnat på deras topp 100-lista 2020 med temat 'Från kunskap till hållbar konkurrenskraft'. Listan lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten inom området hållbarhet. Ett av projekten använder sig av fjärranalys och data från jordobservation för att i realtid övervaka skogsbränder. Läs mer om projektet nedan:

EO&AI4Wildfire: Earth Observation Big Data and AI for Near Real-Time Wildfire Monitoring
IVA - EO&AI4Wildfire
 

Studentsatelliten MIST behöver nya studenter!

Är du intresserad av att arbeta med MIST? Nu finns det flera lediga possitioner inom följande områden:

  • System engineering
  • Mechanical integration and test
  • Thermal analysis and test
  • Functional testing and flight simulations
  • Attitude control
  • Ground station design, integration and test
  • Mission planning

C, C#, och Python färdigheter är användbara inom “Attitude control” och “Functional test-ing”. “Hands-on” erfarenhet inom elektronik och mekanik är meriterande. För mer information om hur du ansöker, klicka på linken nedan:
Information om ansökan till MIST!

ESA och KTH har utvecklat en ny 'vattendropsantenn'

I sammabete har ESA och KTH-ingenjörer utvecklad en ny sort 'vattendroppsantenn', som den kallas tack vare formens likhet till mönstret vattendroppar gör när det droppar på en vätska.

Antennen är främst utvecklad för att kunna rikta radiosignaler. Traditionella vågledare använder sig av komplexa dielektriska material för att begränsa oönskade elektromagnetiska signaler, men den nya tekniken använder sig endast av sin kurvade form för att föra igenom önskade signaler. Detta resulterar i en mycket enklare och billigare tillverkningsprocess och öppnar upp många dörrar inte minst i rymdindustrin.

Hela artikeln går att läsa på länken nedan:
ESA-artikel om vattendropsantennen

En grupp KTH-studenter har blivit utvalda att få flyga sitt experiment på en raket

REXUS/BEXUS  programmen erbjuder studenter en unik möjlighet att få designa, bygga och flyga sina experiment på en sondraket. Raketen skjuts upp från Esrange i närheten av Kiruna där den når en höjd på 80 km.

En grupp av KTH-studenter handledda av N. Ivchenko och G. Tibert har under en stor urvalsprocess blivit utvalda att få flyga sitt experiment i början på 2021. Experimentet som ska utföras är ett test av en utfällbar bom som använder sig magnetiska sensorer.

För mer information, besök ESA's news update . Du kan även följa B2D2 på Facebook  och Instagram .

KTH-forskare realtidsbevakar skogsbränder i Sverige

Minns du skogsbränderna i Sverige förra sommaren? Nu har KTH forskare med hjälp av satellitdata och en egenutvecklad metod möjlighet att övervaka dessa brandhärdar och de skador bränderna ger upphov till. Projektet som är under ledning av professor Yifang Ban jobbar med att i realtid övervaka sådana här naturkatastrofer. På det sättet underlättas arbetet för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och alla de personer involverade i släckningsarbetet. Läs mer om projektet här:


Metod för att bevaka skogsbränder.