Till KTH:s startsida

KTH Rymdcenter

KTH Rymdcenter samordnar och synliggör rymdrelaterad verksamhet som pågår vid flera olika avdelningar på KTH, med målet att etablera KTH som ”rymdlärosäte” och ett nav för svensk rymdforskning och rymdteknik

Space Rendezvous - Fall 2024

Space Rendezvous - Hösten 2024

KTH rymdcenter i samarbete med Smartare Elektroniksystem, LIGHTer och Visit Kista bjuder in dig till höstens Space Rendezvous  - Svenska rymdsystem och vad som krävs för att bli rymdsystemingenjör!

 När: 31st Oktober 13:00-17:00

Var: Electrum, Sal A, Kistagången 16, Kista

Agenda

Läs mer om eventet och registrera dig här 

Intresserad i användandet av AI för övervakning av miljöförändringar?

Under World Space Week 2024 höll KTH Space Center ett seminarium med titeln "Earth Observation Big Data and Deep Learning for Global Environmental Change Monitoring," med Dr. Yifang Ban  som föreläsare. Hon presenterade banbrytande metoder  för att övervaka miljöförändringar med hjälp av satellitdata och AI, med fokus på skogsbränder och urbanisering.

Om du missade seminariet, kan du se det här:

För den som vill fördjupa sig i ämnet erbjuder KTH även flera kurser inom geoinformatik och fjärranalys. Bland annat dessa där Dr. Yifang Ban är kursansvarig:

AG1321 Remote Sensing Technology 7.5 credits

AG2413 Digital Image Processing and Applications 7.5 credits

Efter att ha läst någon av dessa kurser finns också möjligheten att göra examensarbete inom detta spännande forskningsområde.

MIST rekryterar studenter och en amanuenstjänst

Studentsatellitprojektet MIST rekryterar nu nya personer. MIST-projektet sker under ledning av Sven Grahn med oerhört mycket erfarenhet. Projektet ger studenter en möjlighet att vara med och bygga en verklig sattelit.

Om du vill gå med i MIST för att arbeta mot högeskolepoäng behöver du ansöka senast den 20 oktober. Som volontär uppmuntras du söka så snart som möjligt!

Läs mer och skicka in din ansökan här .

MIST rekryterar även en amanuens att hjälpa till med tekniska analyser i projektet. Anställningsgraden ligger på 20-49% och är betald. Ansök senast 25 september på länkarna nedan (datumet gäller inte ovan ansökan).

Amanuens för tekniska analyser i satellitprojektet MIST

Temat för World Space Week 2024 är “Rymden och klimatförändringar”, vilket betonar den roll som rymdteknologi spelar i förståelsen och observationen av jordens klimat.

I enlighet med årets tema kommer KTH Rymdcenter att hålla ett öppet seminarium med professor Yifang Ban den 9 oktober. Läs mer om hennes föredrag här .

Några av hennes verk kommer också att visas på en affisch på vår rymdutställning på Teknikringen 8. Dessutom kommer vi att ha en Instagram-takeover av ECAPS, PandionAI, Arctic Space och Hydromars, så håll utkik på vår Instagram  mellan 7e och 10e oktober för några intressanta inlägg!

Vinnare av bästa examensarbete på avancerad och grundnivå 2023

KTH Rymdcenter har tagit fram vinnarna av bästa examensarbete på avancerad och grundnivå för 2023!

På grundläggande nivå säger vi stort grattis till Cecilie Holmen & Mattias Wang som får 5000 kr vardera för deras studie som undersöker positionen av cusp aurora då transpolar arcs uppstår, med målet att hitta dess beroende av det interplanetära magnetfältet (IMF) och dipolens lutning. Läs deras studie här:

Cusp Aurora Appearing at the Dayside tip of Transpolar Arcs - Dependence on IMF and Dipole Tilt (pdf 2,8 MB)

Priset för bästa examensarbete på avancerad nivå och 15 000 kr går till Rasmus Maråk för hans uppsats som utforskar användningen av en svärm av rymdfarkoster för att maximera den uppmätta gravitationssignalen i ett hypotetisk uppdrag runt kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Läs Rasmus examensarbete här:

Trajectory Optimisation of a Spacecraft Swarm Maximising Gravitational Signal (pdf 7,2 MB)

Stort grattis till vinnarna och deras intressanta och givande examensarbeten!

Marcus Wandts besök på KTH

I mitten av februari besökte Sveriges nya astronaut Marcus Wandt KTH, organiserat av KTH rymdcenter, och med Rymdstyrelsens Generaldirektör Anna Rathsman som moderator för en fullsatt hörsal. Marcus berättade om hela sin rymdresa, från astronautträningen och uppskjutningen med SpaceX Dragon-kapsel, till arbetet han utförde på internationella rymdstationen och känslan av tyngdlöshet.

Podden Har vi åkt till Mars än?  filmade och klippte ihop samtalet:

Vi vill också tipsa om att lyssna på Har vi åkt till Mars än?  som produceras av RundFunk Media. Podden är en populärvetenskaplig serie med fokus på rymden, som genom intervjuer med de främsta experterna svarar på de mest intressanta frågorna!

Stöd till rymdprojekt på KTH

Vi vill påminna om att KTH Rymdcenter erbjuder möjlighet för grupper eller individer på KTH att ansöka om ekonomiskt bidrag som önskar genomföra rymdprojekt eller övrig rymdrelaterad verksamhet.

Stödet är i första hand tänkt som ett uppstartstöd för nya projekt, men även pågående projekt eller annan verksamhet kan komma ifråga. Ansökan är öppen för alla KTH-anställda och KTH-studenter. Belopp på upp till 50 000 kr kommer att vara det normala, men högre summor kan i vissa fall förekomma.

Ansökan skickas till KTH Rymdcenter rymdcenter@sci.kth.se

Marcus Wandt's launch to ISS - Axiom Mission 3

On 18th of January at 22.45 Sweden's second astronaut started his journey to the International Space Station as a part of the Axiom Mission 3 (Ax-3)  . This mission is the first all-European commercial astronaut mission to the International Space Station!

On Axiom's youtube you can watch the launch and docking with ISS :

Launch

Approach and docking

Marcus Wandt. Image credit: Axiom

En titt inuti KTH Rymdtekniklaboratorium

KTH Rymdtekniklaboratorium är en central del av KTH Rymdcenter. Laboratoriet erbjuder moderna miljöer med laboratorieutrustning och teknisk personal, med syftet att stärka KTH:s roll inom internationell forskning och rymdteknik. Vill du ta en titt inuti laboratoriet och se vad det har att erbjuda? Vi presenterar nu vår nya video av KTH Space Technology Laboratory!

Kalender