Till innehåll på sidan

Forskning

Forskningen på avdelning för Geoinformatik är inriktad på jordobservation och geospatial stordataanalys och deras tillämpningar inom hållbar och motståndskraftig stadsplanering, mobilitetsmönsterutvinning, övervakning av miljöförändringar och katastrofhantering.

Läs mer om vår pågående forskning och våra projekt nedan, eller via menyn till vänster.

Flera av våra projekt är engelskspråkiga, och därför hittar du en mer komplett lista över projekten på vår engelska web: Research Projects

  • SAR4Skogsbränder: Sentinel-1 SAR-tidsserier för nära realtidsövervakning med djup maskininlärning
    Forskning visar att mänskligt inducerade klimatförändringar medför heta, torra förhållanden som ökar brandaktiviteten inom flera områden. Under 2017 och 2018 bevittnades många förödande bränder över hela världen. Varmare och torrare somrar i hela nordamerika och nordeuropa har medfört fler skogsbränder också i svalare och våtare områden som Sverige, även norr om polcirkeln. Skogsbränder dödar och tvingar människor på flykt, skadar egendom och infrastruktur, bränner vegetation och kostar miljarder Euro att bekämpa. Därför är aktuell och tillförlitlig information om aktiv eldfront, brandprogression och kartläggning av skador avgörande för effektiv nödsituationshantering, även nattetid och genom moln och rök.
  • SUM-Net: Sustainable Urban Mobility Network
    I det samhälle där effektiv energianvändning är en angelägen agenda är det uppenbart att det nuvarande beroendet av privatbilar inte är hållbart. Även om användningen av andra, mer miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbara transportsätt – inklusive promenader, cykling och kollektivtrafik – ger fördelen av att minska energiförbrukningen, kanske en stor del av allmänheten inte är redo att ändra sina resvanor såvida de inte faktiskt ser att en rimlig nivå av rörlighet kan upprätthållas.
  • Transport Demand Centric Decision Support for Electric Charging Infrastructure Planning and Operations (TRACER)
    Det övergripande målet med TRACER-projektet är att påskynda elektrifieringen av den tunga frakttransportindustrin och realiseringen av dess positiva effekter genom att härleda transportelektrifieringsscenarier som maximerar fördelarna och minimerar kostnaderna för elektrifiering för alla berörda parter.
  • Tidigare projekt
Innehållsansvarig:infomaster@abe.kth.se
Tillhör: Institutionen för samhällsplanering och miljö
Senast ändrad: 2024-03-27