Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Pågående projekt

Du kan klicka dig vidare bland våra forskningsprojekt nedan, eller via menyn till vänster.

Photo: Hammarby sjöstad, Unsplash
  • A Thinking Practice
    I projektet A Thinking Practice undersöks kollektiva kunskapsprocesser i relation till asymmetriska maktrelationer, lyssnande och icke-vetande.
  • Forskarskola: Transformering i planeringens gränssnitt
    Forskarskolan Transformering i planeringens gränssnitt (TRANSPLACE): Accelererandet av hållbarhetsomställning i skärningspunkten mellan urban utveckling och transportplanering genom reflexivt kapacitetsbyggande.
  • Mistra Sustainable Consumption
    Mistra Sustainable Consumption är ett forskningsprogram som syftar till att stimulera en övergång till mer hållbar konsumtion i Sverige . Målet är att bidra till omställning genom ökad kunskap om hur hållbar konsumtion som idag praktiseras av ett fåtal kan skalas upp och bli mer vanliga. Fokus är på områdena mat, semester och heminredning.
  • Planering för tillgänglighet i osäkra framtider (TAP)
    Städers omställning är av central betydelse för att nå uppställda klimat- och hållbarhetsmål på sätt som uppfattas socialt rättvisa. I projektet utforskas arbetssätt för att bredare beakta både osäkerhet och olika former av tillgänglighet i kommunalt trafikstrategiskt arbete. Tillsammans med sju städer tillämpas scenarioplanering. Riktlinjer utarbetas, som tillvaratar vunna insikter och erfarenheter.
  • Distansarbete och landsbygdsutveckling efter pandemin
    Projektet undersöker den roll som distansarbete kan få för landsbygdsutveckling i Sverige efter pandemin. Projektets syfte är att studera möjligheter och hinder för distansarbete, att studera under vilka förhållanden som det kan bidra till landsbygdsutveckling, samt att studera nuvarande och möjliga policyåtgårder for att använda distansarbete som ett medel för landsbygdsutveckling.
  • EmbedterLabs
    Bättre inbäddade testbäddar: Synergistisk planering för hållbar stadsomställning
  • GRIT: Gräsrotsinitiativ för energiomställning – effekter, hinder och framgångsfaktorer
    Det här projektet undersöker klimatinitiativ som kommer från medborgarna. Projektet tittar närmare på potentiellt framgångsrika gräsrotsinitiativ i städerna Göteborg och Berlin, två städer med både ambitiösa klimatmål och starka sociala rörelser, och fokuserar på områdena energiförsörjning, trafik, mat och varukonsumtion. Syftet med projektet är att bidra med ökad kunskap om faktorer som gör att gräsrotsinitiativ får genomslag och därigenom kan bidra till en bred klimatomställning.
  • Gångbart (Gåendets teknopolitik: Kontinuitet och förändring av gator som offentliga platser i europsiska städer)
    Det här projektet handlar om att gå i städer, förr och idag. Genom att betrakta gator som offentliga platser undersöker projektet hur dess fysiska utformning av trafiktekniska innovationer medfört (des)integrationen av det mest hållbara transportslaget: fotgängarna.
  • Göra kollektiv trafik: Socio-materiell produktion av kollektivtrafik i Stockholm
    Det här projektet handlar om kontinuitet och förändring i kollektivtrafikens publika karaktär från mitten av 1800-talet till idag. Målet är att informera dagens policy making genom att kvalificera förgivettagna idéer om vad som konstituerar kollektivtrafik.
  • Humus economicus: om jordblindhet och myllans värde i urbaniserade landskap
    Jord är en nyckel till många av de miljöutmaningar vi står inför när det gäller att begränsa klimatförändringarnas konsekvenser. I ljuset av den akuta miljöomställningen och vad som kan beskrivas som urbaniserade människors jordblindhet och relationskris med naturen, undersöker detta tvärdisciplinära projekt föreställningar om urbana jordar—deras status, värde och framtid.
  • Liv och arbetsliv i industrins klimatomställning
    En “grön omställning” kommer likt tidigare samhälleliga omställningsprocesser påverka sociala och tekniska dimensioner av samhället och kommer omfördela social och ekonomiska nyttor och kostnader på olika sätt. Detta projekt granskar utvecklingsvägarna i petrokemiindustrin, med fokus på utvecklingen i Västra Götaland och järn och stål-industrin, med fokus på utvecklingen i Norrbotten.
  • Lärande-ekosystem för urbana hållbarhetsomställningar (TRANS-LEARN)
    Under senare år har en stor mängd ’urbana experiment’ och försöksverksamheter genomförts i olika städer med syfte att skapa en bättre förståelse för hur en bredare hållbarhetsomställning ska kunna genomföras. Syftet med TRANS-LEARN-projektet att undersöka hur lärandeekosystemen kring hållbar stadsutveckling – de dynamiska och sammanvävda lärprocesserna och lärmiljöerna – kan förstärkas ytterligare, för att på så sätt stödja den urbana hållbarhetsomställningen i Sverige.
  • Möjligheter och hinder för hållbarhet i alternativt boende
    Det argumenteras allt oftare för att alternativa boendeformer, diskuterade under paraplybegrepp som ”bogemenskap” eller ”collaborative housing”, skulle vara särskilt lämpliga för att möta olika hållbarhetsutmaningar. Detta projekt bidrar med en kritisk, interdisciplinär undersökning av huruvida alternativa boendeformer kan bidra till att nå omfattande hållbarhetsmål och hindren respektive möjligheterna för detta.
  • Norma - nätverk för normkritisk hållbarhetsforskning
    Norma samlar forskare engagerade i norm-kritiska perspektiv på hållbarhet. Vår mission är att genom kritisk forskning, synliggöra de maktstrukturer som låser in och reproducerar ohållbara handlingsmönster i vardagsliv, teknologi och samhälle. Vi ämnar bidra med nya berättelser och representationer för en rättvis samhällsutveckling inom planetära gränser.
  • NORD-URB-EXP: Experiment och Lärande om Gaturum för en Rättvis Omställning till Bilfria Städer i Norden
    Projektet NORD-URB-EXP utvecklar nya tankesätt kring användandet av urbana experiment som samhällsplaneringsprocess. En central utmaning i samband med nummer 11 av FN:s Globala mål för hållbar utveckling – Hållbara städer och samhällen – är att minska ojämlikheten och föroreningarna som orsakas av privatbilismen. Från ett utopiskt perspektiv innefattar detta en eventuell omställning till bilfria städer.
  • Vad kan vi lära oss av 100-åringar? Värdeskapande kring långvariga småbutiker i stadskärnor
    En av handelsforskare sällan uppmärksammad butikskategori i dagens moderna handelslandskap är små, fristående innerstadsbutiker som existerat sen tidigt 1900-tal. Detaljhandels småskaliga aktörer har länge utmanats av modernisering och omstrukturering av staden och handeln, och har under pandemin mött ytterligare svårigheter för att bestå. I projektet ”Vad kan vi lära oss av 100-åringar? Värdeskapande kring långvariga småbutiker i stadskärnor” undersöker vi frågan om hur det kan förklaras att dessa butiker alls finns kvar.
  • Värderingar i praktiken: Inramning av policy och planering för hållbar konsumtion
    Det krävs krafttag för att minimera miljöpåverkan från konsumtion. Synen på vem som uppmanas att agera och vad detta agerande består i skiljer sig dock åt. Detta doktorandprojekt utforskar olika inramningar av “hållbar” konsumtion och hur policy och planering kan stödja inre värderingar som en del av en hållbarhetsomställning.
  • Avslutade projekt
Innehållsansvarig:infomaster@abe.kth.se
Tillhör: Institutionen för samhällsplanering och miljö
Senast ändrad: 2024-03-27