Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Utmaningar när cybersystem möter människa

Självkörande minibuss i stad.
Den självkörande bilen är ett exempel där cybersystem interagerar med fysiska system och människor. Foto: G.M. Cruise
Publicerad 2021-02-03

I våra hem och vår omgivning döljer sig datorsystem som mäter och styr saker, alltmer internet-uppkopplat. Vad händer när de fallerar? Har vi då fortfarande el, vatten, mat och säkra transporter? Det skriver Martin Törngren om i en artikel i ansedda HiPEACs Vision 2021.

Självkörande bilar, och smart phones kopplade till värmesystem i hemmet, är bara ett par exempel där cybersystem interagerar med fysiska system och människor. Utvecklingen går i en rasande takt.

Samtidigt som dessa cyberfysiska system ger nya möjligheter att bygga hållbara lösningar kan man undra: Vad händer när de fallerar? Har vi då fortfarande el, vatten, mat och säkra transporter?

Om detta och mycket mer skriver Martin Törngren i artikeln Cyber-physical systems have far-reaching implications,som nyligen publicerades i ansedda HiPEACs Vision 2021.

HiPEAC's Vision 2021

Fakta om HiPEAC och Martin Törngren

Martin Törngren  är Professor på enheten Mekatronik och Inbyggda styrsystem, Maskinkonstruktion. Han är aktuell i flera sammanhang kopplade till cyberfysiska system, bland annat inom ITM:s centrum TECoSA  och i projektet Campus 2030 .

HiPEAC är ett nätverk för experter i datorsystem som grundades 2004 inom EU:s ramprogram Networks of excellence. Nätverket har förnyats genom åren och växt till ett omfattande Europeiskt nätverk av experter från både industri och akademi. Idag är ämnen som AI/maskininlärning, autonomi, kant-datorsystem, blockkedjor, XR frågor som engagerar nätverkets forskare.

HiPEAC's Vision 2021  är författad av en mångfald experter som ger olika perspektiv på den utveckling som sker på området.  

Text: Ulrika Georgsson