Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Health, safety and quality in a digital platform for workers in the manufacturing industry Digital Platform for Manufacturing Staff – DipMaS

Syftet är underlätta för företag att utveckla bättre arbetsmiljö, hälsa, säkerhet och produktion. Projektet syftar också till att möjliggöra bredare delaktighet i förbättringsarbetet, vidareutvecklad kompetens, och förbättrad hållbarhet.

Projektmålet är att utveckla en modulariserad digital plattform för att stödja personalen i tillverkningsindustrin. För detta används smart bärbar teknik där sensorer är integrerade i arbetskläderna, trådlöst kopplade till en smartphone med appar för att samla in och analysera data samt visualisera resultaten.

Vi vet sedan förut att riskbedömningar som bygger på tekniska mätningar har högre validitet än de som bygger på observationer. Systemet förväntas användas av arbetsmiljöansvariga och företagshälsovårdsaktörer, men i detta projekt utformas systemet så att även produktionstekniker och konstruktörer kan bli användare och därigenom kan få stöd i sitt arbete med att utforma ergonomiska produkter och arbetsplatser. Projektresultaten förväntas leda till bättre arbetsmiljö, hälsa och säkerhet, men också produktionsförbättringar.

Finansiering

Vinnova

Projektledare

Liyun Yang:  liyun.yang@ki.se  

Projektteam

Ida-Märta Rhén: ida-marta.rhen@ki.se

Caroline Jarebrant: caroline.jarebrant@ri.se

Hans Lindell: hans.lindell@ri.se

Per Magnusson: per.magnusson@volvo.com

Teresia Nyman:  teresia.nyman@medsci.uu.se

Lars Hanson:  lars.hanson@volvo.com