Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Föreställningars betydelse för klimatåtgärder: mot en ökad beredskap i svensk VA-sektor

Världen är på väg mot en +3 C uppvärmning jämfört med förindustriella nivåer och vi ser redan effekter i form av översvämningar, torka och försämrad vattenkvalitet.

AI-genererad bild av extrema väderevents. Frågad av David Nilsson

Om projektet

Den svenska vattensektorn behöver transformeras för att möta ett snabbt förändrat klimat. Men trots ett gott kunskapsläge går anpassningen idag inte tillräckligt snabbt.

Vi menar att problemet vi står inför inte främst handlar om brist på kunskap. Problemet är brist på fantasi, eller snarare föreställningsförmåga. För att klimatåtgärder ska ske behover vi granska och förändra våra "föreställningsvärldar": våra idéer om hur världen borde vara.

Vårt mål är att bestämma vilken sorts sociotekniska föreställningsvärldar som kan påskynda klimatåtgärder inom den svenska vatten- och avloppssektorn (VA).

Vi kommer att undersöka följande forskningsfrågor:

  1. När aktörer inom vattensektorn vidtar klimatåtgärder, vad är de underliggande berättelserna om framtida vatteninfrastruktur?
  2. Hur påverkar klimatvetenskap och historisk erfarenhet av extrema väderhändelser (till exempel översvämningar och torka) dessa berättelser?
  3. Vilka faktiska mekanismer är inblandade när föreställningsvärldar driver klimatåtgärder (till exempel politiska direktiv, tekniska standarder, finansiering)?

Vi närmar oss dessa frågor utifrån samhällsvetenskap och humaniora och fokuserar på VA-aktörer i Sverige som genomfört klimatåtgärder. Genom hela projektet har vi en nära interaktion med sektorns aktörer för att skapa en varaktig effekt.

Projektledare: David Nilsson
Projektperiod: 2024-2026
Finansiering: Formas