Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Utbildning

Enheten för spårfordon deltar i olika undervisningsaktiviteter i olika sammanhang. På den högsta nivån deltar vi i betydande utsträckning i tre utbildningsprogram: masterprogrammet i järnvägsteknik, masterprogrammet i fordonsteknik och doktorsprogrammet i farkost- och flygteknik. Inom dessa program har vi våra egna kurser i järnvägsteknik och bidrar till kurser med anknytning till markfordon, fordonsdynamik, aktiva system och projektkurser. Enheten har också stor erfarenhet av professionella fortbildningskurser, med en årlig allmän kurs om järnväg för branschföreträdare och förmågan att skapa skräddarsydda kurser. Våra kurser har en solid vetenskaplig grund med betydande samverkan med industripartners i form av studiebesök och inbjudna föreläsare. Dessutom utvecklar vi våra kurser och program med hänsyn till industrins behov och ny industriell utveckling.

Masterprogrammet i Järnvägsteknik

Masterprogrammet i järnvägsteknik behandlar alla aspekter av järnvägar ur ett systemperspektiv och integrerar delar från mekanisk, civil och elektrisk teknik. Programmet ges tillsammans med University of Illinois i Urbana-Champaign. Studenterna lär sig hur man designar fordon, infrastruktur och kontrollsystem som fungerar optimalt tillsammans. Järnvägens betydelse för övergången till hållbara transporter driver på efterfrågan på skickliga järnvägsingenjörer.

Masterprogrammet i Fordonsteknik

Masterprogrammet i fordonsteknik omfattar alla aspekter från fordonsdesign, funktioner och dynamiska egenskaper till system för säkerhet och komfort och fordon som en del av transportsystemen. Studenterna kan specialisera sig på fordons- eller järnvägsteknik. De utexaminerade studenterna erbjuds internationella karriärmöjligheter och får de färdigheter som krävs för att bidra till innovativa och hållbara lösningar som minimerar fordonsindustrins miljöpåverkan.

Doktorsprogrammet i Farkost- och flygteknik

Doktorsprogrammet i Farkost- och flygteknik innebär vetenskaplig bas i ämnen som spänner allt ifrån land- och sjöfarkoster till flygplan, raketer och satelliter. Forskningen inom Farkost- och flygteknik behandlar till exempel farkosters dynamik, aero- och hydromekaniska egenskaper, konstruktion, material och akustiska egenskaper, men även komplexa tekniska system så som avancerade styr- och övervakningssystem.