Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Kooperativ IT-design

Kooperativ IT-design är en fortsättningskurs i Människa-datorinteraktion, som många studenter från Medieteknikprogrammet läser. Studenterna arbetar i grupp med att designa en IT-lösning i nära samarbete med användarna.

Tvärvetenskapligt sammansatta projektgrupper

We agree

Målet med kursen är att studenterna ska lära sig metoder och praktiskt få erfarenhet av att i tvärvetenskapligt sammansatta projektgrupper arbeta fram en teknisk produkt eller ett system i nära samarbete med dom tänkta användarna. Då kursen inte bara vänder sig till studenter på KTH, utan även studenter med helt annan bakgrund från till exempel SU och Konstfack, är detta en unik möjlighet att få erfarenhet av att arbeta tvärvetenskapligt i praktiken.

Studenterna arbetar i projektgrupper med 6-8 medlemmar, och avsikten är att varje projektgrupp ska ha medlemmar med olika kunskapsbakgrund.

Varje år har man ett tema för projekten. Här följer några exempel:

2009. Bärbarhet

Med bärbarhet menar vi en teknisk artefakt eller tjänst som går att ta med sig på något sätt. Temat handlar alltså inte om en målgrupp, en teknik eller en plats, utan om en egenskap. Denna egenskap är något som vi ofta tar för givet, men det är både kulturellt, kontextuellt och tidsbestämt vad som faktiskt är bärbart. Utgående från egenskapen bärbarhet, ska ni sedan definiera en målgrupp. Denna målgrupp kan definieras till exempel genom en viss aktivitet, en geografisk eller virtuell plats, ett specialintresse eller något annat särskiljande. Det enda sättet att förstå er målgrupp och deras behov och önskemål är att utföra projektet i nära samarbete med personer ur denna målgrupp. Var ödmjuka i ert möte med målgruppen, var öppna för att omvärdera och ändra och arbeta alltid tillsammans med målgruppen fram nya idéer istället för att hålla er fast vid någon ursprunglig föreställning eller uppfattning.

2008: Vatten

Vatten kan vara många saker; ett material, ett medium, en plats, något livsnödvändigt, något roligt, något hotfullt, ett livsmedel, en bristvara, en plats för avslappning, ett ställe för förvaring. Målet för projektarbetet är att koppla ihop vattnet i Stockholm med ett eller flera av följande områden: Vatten för persontransport, vatten och boende, vatten som offentlig plats, vatten som arena för underhållning, vatten ur ett miljöperspektiv. Utgående från ovanstående ska ni sedan definiera, eller hitta, en målgrupp som på något sätt berörs eller påverkas av det ni har valt.

We agree
Gruppen designar systemet

2007: Morgondagens webb

Uppgiften är att utgående från en specifik målgrupp, en fysisk plats, en aktivitet eller en artefakt utforma framtidens webblösning i nära samarbete med den målgrupp som detta berör. Varje grupp väljer ut en målgrupp och ett problem som målgruppen ska kunna lösa med stöd av en webbapplikation. Exempel: Målgruppen dörrvakter i krogmiljö och stöd för schemaläggning och rapportering av händelser. Eller föräldrar och förskolepersonal och ett verktyg för kommunikation mellan dem.

2006: Tekniska stöd åt experter

Det gäller alltså utveckla en teknisk lösning eller en teknisk idé som på något sätt stödjer denna grupp, antingen genom att lösa ett befintligt problem eller önskemål som målgruppen har, eller stödjer en viktig aktivitet.

2005: Mötet mellan medborgaren och en eller flera myndigheter

Detta möte kan ske på olika sätt, det viktiga är i detta fall att ta hänsyn till alla ingående parters utgångspunkt, mål och önskemåll.

Varje grupp gör en studie och en prototyp. Arbetet presenteras dels på webben och dels vid en stor avslutande projektpresentation med utomstående inbjudna. De flesta år utses ett project som får delta i ett internationellt universitetsarrangemang.

2007: WeAgree

År 2007 utsågs projektet WeAgree att delta i Siena Design Project i Italien. WeAgree är ett verktyg för kommunikation mellan tonåringar och deras föräldrar där ju ett stort problem är att kombinera föräldrarnas önskan att stilla sin oro over vad barnen gör och ungdomarnas önskemål om självständighet.

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-02-05