Till innehåll på sidan

Michaela, Informations- och kommunikationsteknik 180 hp

Michaela studerar Informations- och kommunikationsteknik 180 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Michaela. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Michaela,  Informations- och kommunikationsteknik 180 hp

Fakta

Namn: Michaela
Ålder: 21 år
Utbildning: Informations- och kommunikationsteknik 180 hp
Från: Stockholm

Kontakta Michaela

Intervju med student

Michaela går Informations- och kommunikationsteknik 180 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Michaela och jag kommer ifrån Stockholm. Jag är 21 år och går andra året på kandidatprogrammet Informations- och kommunikationsteknik på KTH Kista, och det är där som jag spenderar mesta delen av min tid. Informations- och kommunikationsteknik är ett internationellt program där alla kurser, som inte är valbara, hålls på engelska. De flesta som går utbildningen kommer från andra länder eller är som jag och vill studera på engelska!

Berätta om din väg till KTH!

– I högstadiet så gick jag på en internationell skola och hade större delen av mina lektioner på engelska. När jag skulle välja gymnasium så hade inga av de internationella gymnasieskolorna teknikinriktningen, så jag valde en skola som hade det jag ville läsa men på svenska. Omställningen att gå från att ha lektioner på engelska till att ha lektioner på svenska var svår och jag hade problem att hänga med i ämnen så som matte och kemi. 

– Efter mitt andra år på gymnasiet så visste jag att jag vill fortsätta studera teknik på universitet men jag visste också att jag vill läsa min utbildning på engelska. Det var då jag fick tipset om att KTH har en kandidatutbildning som är internationell och fokuserar på ICT. Det kändes självklart att jag skulle söka den utbildningen, vilket gjorde att när tiden kom så ansökte jag, kom in och tackade nej.  

– När jag hade gått ur gymnasiet så var jag nämligen skoltrött, så jag bestämde mig för att tacka nej till utbildningen jag hade kommit in på och sedan jobba i ett år. Men sedan kom COVID och jag blev uppsagd. Redan innan hade jag börjat fundera på att börja studera igen så jag sökte in till KTH en andra gång och kom in igen. Till skillnad från året innan så kände jag mig taggad och såg fram emot att börja plugga igen.  

Hur är din utbildning?

– Informations- och kommunikationsteknik är en bred treårig utbildning som ger möjligheten att antingen läsa vidare på ett masterprogram eller jobba med de flesta saker inom IT. Utbildningen fokuserar främst på mjukvara, men har kurser inom både mjukvara och hårdvara. Utbildningen motsvarar till stor del civilingenjörsutbildningen informationstekniks första tre år och är ett superbra val för dem som inte vill, eller inte vet om de kommer att vilja, läsa en master.

– För mig har matematiken varit det svåraste med utbildningen. Matte har aldrig varit mitt starkaste ämne, men på KTH finns det många sätt att få hjälp med studierna. Kurserna har inlagda labbar, övningar och räknestugor för att hjälpa eleverna. Förutom de schemalagda hjälplektionerna så finns era föreläsare där för att hjälpa er att förstå under föreläsningarna. Som student så skulle jag föreslå att snabbt hitta en grupp av människor att studera med. Studierna blir mycket lättare om ni hjälps åt och om man har kul!

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– KTH har ett mindre bra rykte när det kommer till studentlivet. Många tänker att om det inte är en studentstad så finns det inget studentliv. I verkligheten så stämmer inte detta överhuvudtaget. KTH har många studentorganisationer som erbjuder olika typer av aktiviteter, alltifrån företagsevent till spelkvällar till fotboll, det finns något för alla! Det som studentlivet i Stockholm också erbjuder, till skillnad från en mindre studentstad, är att Stockholm som stad har så mycket att erbjuda. Här finns allt ifrån ett aktivt nattliv till vacker natur.

– En normal dag är för mig att gå på föreläsningar på morgon och eftermiddag, och sedan studera självständigt resterande tid. I mitt fall så har jag oftast en eller två föreläsningar på morgonen och en efter lunch och sedan egna studier. På kvällarna så finns det oftast något event jag kan gå på, vilket är ett superbra sätt att träffa nya människor. Om jag inte känner för att gå på något av eventen så spenderar jag tid med mina vänner och vissa dagar åker jag hem och ger mig tid för mig själv.

Vad har du för framtidsplaner?

– Eftersom jag går en kandidatutbildning så har jag valet att studera vidare eller börja jobba direkt efter examen. I mitt fall så funderar jag på att studera vidare, gärna inom säkerhet då det är ett ämne som jag har varit intresserad av länge. Datasäkerhet är ett område där det är stor brist på kompetens och det är ett område som alltid kommer behövas. Säkerhet utvecklas i samma takt som hoten ökar, vilket gör att det är ett område som alltid utvecklas och förändras. Det bästa med att jobba inom säkerhet är att varje dag kommer vara olika och varje dag kommer att lära mig något nytt. Säkerhet behövs också inom alla branscher, allt ifrån hos polisen till flygbolag till onlineföretag.

Läs mer

Informations- och kommunikationsteknik 180 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-11-04