Hjärnans utveckling kan påverkas av moderns bakterieflora

Att tarmens bakterieflora påverkar hjärnans utveckling och funktion är känt. Nu har STH-forskare varit med och upptäckt att blod-hjärnbarriären hos möss påverkas av moderns bakterieflora.
–  Det kan få viktiga konsekvenser för förebyggande och behandling av neurologiska sjukdomar, säger Hans Hebert, professor i bioteknik.

samtal med professorn

Hans söker svaret på sjukdomars gåtor i molekylerna

Med elektronmikroskopi undersöker Hans Hebert hur molekyler fungerar baserat på hur de ser ut.
Målet är att  i förlängningen kunna tillverka läkemedel som blockerar de processer som orsakar sjukdomar och tillstånd som smärta, allergi eller demens.

Samtal med professorn

Modell av hjärnan ska minska antalet skalloperationer

Genom simuleringar av hur hjärnan reagerar efter ett slag mot huvudet hoppas professor Hans von Holst minska antalet operationer i framtiden.
– Eftersom det görs många tusen neurokirurgiska operationer varje år kan detta få betydelse för ett stort antal patienter och anhöriga, säger han.

Samtal med professorn

Tekniken, vården och meningen med livet

I framtiden samarbetar sjuksköterskor och ingenjörer för att skapa en ny, hälsoinriktad vård i människors hem. STH:s nyaste professor frågar sig om vi är på väg att bli robotar och om det ligger ett egenvärde i att leva så länge som möjligt.   

forskare berättar

Eliras diagnosmetoder ska förhindra hjärt- och kärlsjukdom

Den 28 oktober berättade Elira Maksuti om sin forskning om diagnosmetoder för hjärta och kärl. Vid halvtidsseminariet medverkade även professor Nikos Stergiopulos från EPFL i Lausanne – en pionjär inom kärlmodellering och simulering.

Aktuellt

"Vi har egentligen lagt av"

Professor Tore J Larsson kritiserar säkerheten på svenska byggarbetsplatser i samband med arbetsplatsolyckan i Hjorthagen den 4 november.

Vad är Skandinaviskt Lean?

Välkommen till en inspirationsdag kring begreppet Skandinaviskt Lean den 27 november.