Till innehåll på sidan

Nyheter

  • KTH FOOD is recruiting a Theme Leader in AI for Food

    Publicerad 2025-12-17

    Be part of a creative multidisciplinary research environment working with sustainable and healthy food systems. KTH FOOD is recruiting a Theme Leader to be actively involved in developing new research...

    Läs artikeln
  • Microbial Foods Are Reshaping the Future

    Publicerad 2025-12-17

    On 21 May 2026, Stockholm will host one of the year’s most anticipated scientific gatherings in food innovation: the Microbial Foods Conference, held at AlbaNova University Center at KTH Royal Institu...

    Läs artikeln
  • Tveksam klimatnytta med algfoder

    Kossor
    Metanutsläpp, till stor del från rapande kor, påverkar den globala uppvärmningen mer än koldioxid. (Foto: Mostphotos)
    Publicerad 2025-10-29

    Alger i djurfoder har lyfts fram som ett sätt att minska kornas påverkan på klimatet. Men nya rön från KTH visar att den påstådda vinsten kan försvinna när hela livscykeln tas med i beräkningen.

    Läs artikeln
  • Forskaren varnar: Då kollapsar svensk matförsörjning

    Publicerad 2025-09-19

    I Dagens Industri lyfter våra kollegor Rebecka Milestad (FOI / KTH) och Francisco Vilaplana, direktör för PLENTY Centre for Symbiotic and Circular Food Provisioning, fram hur dagens självförsörjningss...

    Läs artikeln
  • Samarbeta med KTH-studenter kring framtidens livsmedelssystem

    Foto: Mira Kireeva
    Publicerad 2025-09-09

    Genom examensarbeten erbjuder KTH masterstudenter möjligheten att bidra med forskningsförankrade insikter och nytänkande idéer – samtidigt som ni får tillgång till framtida talanger.

    Läs artikeln
  • Ny KTH-kurs ger inblick i matens kemi

    Forskare gör experiment med mat.
    Kursen Livsmedelskemi- och teknologi ska ge studenterna en grundläggande förståelse för hur de olika komponenterna i livsmedel samverkar för att ge produkterna dess utseende, smak och konsistens. Foto: Mostphotos
    Publicerad 2025-08-21

    En ny KTH-kurs i livsmedelskemi och teknik möter behov hos både studenter, forskare och näringsliv genom att lyfta frågor om framtidens mat, hållbarhet och livsmedelsteknik. – Historiskt har KTH v...

    Läs artikeln
  • Att göra hållbar konsumtion mainstream: Praktiker, perspektiv och exemplet mat

    Vishal Parekh
    Publicerad 2025-08-18

    Vishal Parekh vid institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik (SEED) kommer att offentligt försvara sin doktorsavhandling den 26 september 2025.

    Läs artikeln
  • “Ingen framtid utan havet” - algers roll i framtidens livsmedelssystem

    Kristinebergs marina forskningsstation. Foto: Armin Moghiman.  
    Publicerad 2025-06-17

    Kristinebergs marina forskningsstation ligger precis vid havet på den svenska västkusten. Det är världens tredje äldsta marina forskningsstation, och sedan den grundades 1877 har den lockat forskare f...

    Läs artikeln
  • Mer än bara teknik: Barbro Fröding om vikten av livsmedelsetik

    Barbro Fröding. Foto: Maria Fredriksson.
    Publicerad 2025-05-13

    När man diskuterar framtidens mat och hållbara livsmedelssystem läggs fokus ofta på innovativa, tekniska lösningar. Barbro Fröding, senior forskare vid avdelningen för filosofi på KTH och ledare för e...

    Läs artikeln
  • DI-artikel om vertikal odling

    Foto: Pixabay
    Publicerad 2025-05-05

    Michael Martin, Loris Mazzaferro och Cameron Kennett intervjuas om odling under jord i Dagens Industri.

    Läs artikeln
  • Lyckad Food Science Sweden-konferens

    Publicerad 2025-04-29
    Läs artikeln
  • Möt doktoranderna som forskar om ett mer hållbart livsmedelssystem

    From left to right: Yuvarani Masarapu, Cameron Kennett, Vishal Parekh
    Publicerad 2025-04-16

    Från cirkulära livsmedelssystem till hållbar konsumtion och tarmhälsa, tar sig doktorander vid KTH FOOD an några av de mest angelägna utmaningarna inom livsmedelssektorn. Genom spetsforskning, tvärvet...

    Läs artikeln
  • Att utforska urban mat-ojämlikhet: Hur rumslig analys kan bygga hälsosammare städer

    Ioannis Ioannidis. Photo: private
    Publicerad 2025-04-08

    Tillgång till näringsrik, prisvärd mat är en grundläggande aspekt i urbant välbefinnande, men i många städer är "matöknar" — områden med bristande tillgång på färsk och hälsosam mat — ett växande prob...

    Läs artikeln
  • Livsmedelsstrategin 2.0 – Hållbarhet, hälsa och innovation måste stå i centrum

    Publicerad 2025-04-01
    Läs artikeln
  • Kick-off för framtidens mat: PLENTY's hållbarhetsuppdrag

    Francisco Vilaplana
    Publicerad 2025-03-31

    För att fira att PLENTY – A Centre for Symbiotic and Circular Food Provisioning tilldelats 85 miljoner SEK i anslag, höll KTH en kickoff den 11 februari. Dagen var början på ett gemensamt, ambitiöst a...

    Läs artikeln
  • Dr. Rose Jennings om att främja urbant jordbruk för mer rättvisa livsmedelssystem

    Dr. Rose Jennings. Photo by: Andrea Kron
    Publicerad 2025-03-13
    Läs artikeln
  • Att överbrygga djurbaserade och alternativa livsmedel: Maija Greis om design av modifierade livsmede

    Maija Greis. Photo by: Anna Karlsson
    Publicerad 2025-03-04

    När molekylärbiologi, kemiteknik och livsmedelsvetenskap kopplas samman kan forskning bana väg för hållbara och innovativa livsmedelslösningar. Möt Maija Greis, postdoktor på KTH FOOD, som arbetar med...

    Läs artikeln
  • Support for Formas Career Grant for Early-career Researchers

    Publicerad 2025-02-03
    Läs artikeln
  • Sadia Ullah and Lisa Kappel on Reducing Pathogen Control Challenges in Industrial Agriculture

    Lisa Kappel (left) and Sadia Ullah (right) presenting their research.
    Publicerad 2025-01-14

    On December 10th, KTH FOOD hosted the final Faculty lunch seminar of the year, featuring postdoctoral researchers Lisa Kappel and Sadia Ullah. The seminar centered on reducing the pathogen burden usin...

    Läs artikeln
  • Hello there, Francisco Vilaplana!

    Publicerad 2025-01-14

    Meet Francisco Vilaplana, Professor of Glycoscience at KTH, who wants us to pay more attention to Complex carbohydrates – possibly the most diverse biomolecules that exist.

    Läs artikeln