Till innehåll på sidan

De 3D-printar läppstift

Ellures tänker att deras läppstift ska bidra till ett mer hållbart samhälle genom att företaget bara producerar det som behövs i de exakta färger kunderna vill ha.

NYHET

Publicerad 2019-06-03

Hallå där, Selah Li. Du och tre andra KTH-studenter står bakom uppstartsföretaget Ellure som producerar personliga läppstift i samma sekund som kunden beställer dem. Berätta mer!

– Korrekt. Idag kan man enbart välja färg helt själv, men inom en snar framtid ska det även gå att styra bland annat läppstiftets glans och doft. Det fungerar så att kunderna besöker en pop up-butik eller skönhetssalong där vår teknik finns. Där får de smakråd rörande läppstiftsfärg och kan prova nyansen virtuellt med augmented reality. När kunder sedan bestämt sig tillverkas läppstiften direkt på stället inom fem minuter med hjälp av vår maskin Ellure Lipstick Printer.

Selah Li, en av KTH-studenterna bakom uppstartsföretaget Ellure.

Hur kom ni på idén?

– Vi träffades under våra masterstudier på KTH, och vi kunde snabbt konstatera att vi alla brydde oss mycket om social och miljömässig hållbarhet. Vi var eniga om att vi alla ville se en förändring inom kosmetikaindustrin, och om detta skulle vara görbart så var vi tvungna att hitta nya sätt att förändra komplexa problem. Så vi gjorde efterforskningar, kreativ brainstorming och kundintervjuer, och resultatet blev Ellure.

Berätta mer om kopplingen mellan Ellures läppstift och ett framtida hållbart samhälle.

– Det största bidraget till ett hållbart samhälle är att vi bara producerar det som behövs i de exakta färger kunderna vill ha, på beställning utan att det uppstår någon restprodukt. Vi planerar också att förpackningen ska vara återvinningsbar, endera tillverkad i bambu eller glas, för att slippa plasten. Våra läppstift är veganska och ej testade på djur.

Hur ser framtiden för Ellure ut?

– Vi vill fortsätta utveckla personaliserade smink- och hygienprodukter. Vår teknik klarar av att tillverka nagellack, foundation, shampo och duschkräm.

KTH-studenterna bakom Ellure har bland annat studerat mastersprogrammet Integrerad produktdesign. De letar för övrigt efter människor som vill testa läppstiften och bidra till utvecklingen. Skicka ett mejl till hello@ellure.se för mer information.

Ellure har fått stöd av KTH Innovation.

Text: Peter Ardell

Vill du komma i kontakt med Selah Li, skicka ett mejl till selah@ellure.se.