Till innehåll på sidan

Hård metall gav tungt pris

TMS president Rusty Gray tilldelar William Hume-Rothery Award till John Ågren.
TMS president Rusty Gray tilldelar William Hume-Rothery Award till John Ågren. Foto: TMS
Publicerad 2011-03-14

Nu har KTH-professorn John Ågren, verksam inom ämnesområdet metallografi, fått ta emot ett av materialområdets tyngsta priser i form av William Hume-Rothery Award. Anledningen är bland annat den forskning som John Ågren genomfört om metaller och legeringar som har fått stort internationellt genomslag både akademiskt som industriellt.

– Jag har jobbat med att ta fram sätt att beskriva hur materials struktur och egenskaper utvecklas över tid och under olika förutsättningar. Det kan handla om hållfasthet och oxidationsmotstånd vid höga temperaturer. Det kan också handla om långa tider. Till exempel ska värmekraftverk vara bruk i minst 50 år, men det kan vara svårt att veta vad som händer med material under så lång tid utan att räkna på det, säger John Ågren.

Han tillägger att det gäller att basera sådana beräkningar på fysikaliskt välgrundade modeller. Och det är för sådana modeller som John Ågren nu får ta emot William Hume-Rothery Award, en av materialvetenskapens finaste utmärkelser som delas ut av The Minerals, Metals & Materials Society (TMS).

– Kunskaperna kan användas till att bestämma livslängd för metallkomponenter, som nickelbaslegeringar till flygmotorer. Men det handlar också om hårdmetaller som användas till verktyg för skärande bearbetning. I Sverige används kunskaperna i tillämpad form av till exempel Sandvik och SECO Tools, säger John Ågren.

Hans arbete har också resulterat i att forskare och näringsliv på området börjar komma överens om hur man ska presentera information om strukturförändringar i metaller på ett effektivt och mer tillämpat sätt. Något av en informell internationell standard med andra ord.

William Hume-Rothery Award, som delas ut årligen sedan i början av 70- talet, är tvådelat.

– Jag har fått en mycket elegant plakett. Dessutom tilldelas vinnaren varje år en konferens till sin ära. I mitt fall var den tre dagar lång och ett 40-tal internationella experter på området höll föredrag, säger John Ågren.

The Minerals, Metals & Materials Society motivering till varför någon tilldelas William Hume-Rothery Award lyder som följer:

"This award recognizes a scientific leader for exceptional scholarly contributions to the science of alloys by inviting him/her to be an honored presenter at the William Hume-Rothery Memorial Symposium. The awardee participates with the Alloy Phase Committee in organizing this symposium held in conjunction with the TMS Annual Meeting approximately two years following selection. This award is considered a pinnacle award."

För mer information, kontakta John Ågren på 08 - 790 91 31 eller john@kth.se.

Peter Larsson