Hon klimatstrejkar vid disputationen

Forskning baserad på aktion Mia Hesselgren ska försvara sin avhandling som handlar om hur man designar för att får fler människor ska välja att agera mer hållbart.
Publicerad 2019-09-27

Idag, fredag, avbryter KTH-forskaren Mia Hesselgren sin disputation för att klimatstrejka. Hennes avhandling handlar om hur man designar för att fler människor ska välja att agera mer hållbart.

Få har undgått att det är global klimat-aktionsvecka. I New York står Greta Thunberg på barrikaderna när FN har toppmöte om klimatet, med hopp om att länderna ska öka sina klimatambitioner. I ett rum på Maskinteknik förbereder sig KTH-forskaren Mia Hesselgren för sin disputation, som kommer att bli något av ett eget klimatevent.

Avhandlingen Designing for sustainability practices: RE-DO Design Doings, Strategies and Postures

– Hela dagen kommer att handla om hållbarhet. När det visade sin att datumet för disputationen sammanföll med klimatveckan och den stora klimatstrejken tyckte både jag och gästerna att det var självklart att vi skulle ta en paus i disputationen för att demonstrera för klimatet. Det känns jättebra!

Forskning baserad på aktion
Mia Hesselgren ska försvara sin avhandling som handlar om hur man designar för att får fler människor ska välja att agera mer hållbart.  

– Om vi ska få hållbara praktiker att ta skruv måste vi förstå motstånden. Det jag föreslår i min avhandling handlar om att hitta vägar att göra saker, min forskning är baserad på aktion. Att demonstrera för klimatet är också något som man gör och som kan påverka andra. Och om vi ska nå ett hållbart samhälle är det viktigt att vi gör allt, på alla nivåer – i stort och smått.

Disputationen får vänta
Gästerna från Finland och Holland drar sitt strå till stacken genom att ha ambitionen att resa så hållbart de kan till Stockholm, berättar Mia Hesselgren. Förmiddagen inleds med korta seminarier på temat ”Design för hållbarhetsomställning.”

– Men i stället för att ha själva disputationen klockan 13 åker vi till Medborgarplatsen för att delta i den stora klimatstrejken. Disputationen får vänta till senare på eftermiddagen.

Avhandlingen Designing for sustainability practices: RE-DO Design Doings, Strategies and Postures

Text: Anna Gullers

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2019-09-27