Till innehåll på sidan

KTH-professor nominerad till Polhemspriset

NOTIS

Publicerad 2014-09-30

Tre svenska ingenjörer har nominerats till årets Polhemspris för sina banbrytande innovationer i människans tjänst. En av dem är Mats Danielsson, professor i medicinsk bildteknik vid KTH.

Mats Danielsson, professor i medicinsk bildteknik vid KTH.

Mats Danielsson är nominerad för sin effektiva och lågstrålande röntgenmetod för medicinsk användning. Han har skapat Microdose Mammography som ger både bättre röntgenbilder och halverad stråldos jämfört med tidigare mammografisystem. Detta hjälper för att upptäcka bröstcancer i ett tidigare skede, när den fortfarande går att bota, samtidigt som den lägre stråldosen minskar risken för att strålningen i sig orsakar cancer.

Mats Danielsson, som är professor i medicinsk bildteknik vid KTH, fick idén i slutet av 1990-talet när han forskade i partikelfysik vid CERN-laboratoriet i Schweiz. Han insåg snabbt att principer för partikeldetektorerna där även kunde användas medicinskt och utvecklade sedan idén till den nya röntgenmetoden. Idag används mammografitekniken på sjukhus runt om i Sverige - bland annat Södersjukhuset i Stockholm - och i ett 40-tal andra länder.

Om Mats Danielsson skulle ta hem Polhemspriset i år så hamnar han i samma sällskap som Baltzar von Platen och Carl Munters (kylskåpet, 1925), Ove Fernö  (rökavvänjningsmedlet Nicorette, 1987) och Håkan Lans (bland annat färggrafik, 1995).

De andra två som är nominerade är Hans Björklund (ABB:s kontroll- och skyddssystem för smarta elnät) och Mikael Eriksson (MAX-lab i Lund).

Text: Peter Larsson