Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida
Ljusteknikern Bengt Sjölén kontrollerar lamporna i KTH-tornet. (Foto: Andrea Johnson)

KTH sätter färg på stan

LYSKRAFT

Publicerad 2014-04-29

Undrar du vem som skickar ljussignaler över hela Stockholm om kvällarna? Det är KTH-tornet som sänder ut ljus i olika färger.

– Det här är en lekfull installation som bland annat belyser frågan om vem som får uttrycka sig i det offentliga rummet, säger Loove Broms, doktorand på KTH, som konstruerat den interaktiva ljusinstallationen ”Fyrfärg”.

Högst upp i tornet på KTH-huset, Brinellvägen 8, är ett antal mycket ljusstarka LED-lampor installerade som lyser i de fyra väderstrecken. Lamporna aktiveras via värmekameror som finns monterade i två stolpar nere i parken på andra sidan Brinellvägen.

Även stolparna lyser, den ena i rosa, den andra i turkos, om någon person befinner sig inom ett avstånd på ungefär fem meter.

– Ljuset i stolpen dämpas ju närmare man kommer. Samtidigt ökar ljusstyrkan uppe tornet. Det ger illusionen av att ljuset förflyttas från en plats till en annan, säger Loove Broms.

Loove Broms, doktorand på KTH kontrollerar ljusinstallationen.

På så sätt kan man påverka vilken färg tornet på KTH-huset ska lysa upp med genom att antingen närma sig eller passera en specifik stolpe. Fyrfärg lyser upp i olika färger och slocknar om vart annat.

Tanken med installationen är att förmedla intrycket av KTH-huset som en knytpunkt, en fyr, och skapa en känsla av gemenskap och samhörighet med resten av campus. Flera stolpar kommer att placeras ut framöver, härnäst en med gult ljus längre ned på Brinellvägen.

Räckvidden för ljuset från tornet sträcker sig upp till en mils radie runt KTH-huset. Loove Broms har själv stått vid Hammarbybacken i söder och sett tornet lysa.

Stolpljusen fungerar i dagsläget under den del av dygnet som gatubelysningen är påslagen. Inom kort kommer tiden att förlängas så att de kan aktiveras från och med tidig skymning.

Text: Christer Gummeson

Tänder via mobilen

Titeln ”Fyrfärg” är både tänkt att syfta på fyr och på de fyra färger man ofta använder i tryckprocesser: CMYK = cyan (turkos), magenta (rosa), yellow (gul) och key (svart). Framtida stolpar planeras gå i RGB-färger (rött, grönt och blått) som bland annat används i bildskärmar. Ljusinstallationen är en del i Loove Brooms avhandlingsarbete.
Loove Broms är även en av upphovsmännen bakom ljusinstallationen Colour by Numbers i LM Ericsson-byggnaden vid Telefonplan, där fönstren i det 72 meter höga tornet kan tändas i olika färger av allmänheten via en mobiltelefon.