Till innehåll på sidan

Miljonregn över bandbreddsforskning

NOTIS

Publicerad 2014-02-20

Trådlös kommunikation med drastiskt ökad bandbredd, bättre medicinsk diagnostik och högupplösande radarsystem. Där har du några av målen med den forskning som KTH-professorn Joachim Oberhammer och hans kollegor bedriver och som de nu fått finansiellt stöd till.

KTH-professorn Joachim Oberhammer.
KTH-professorn Joachim Oberhammer.

Sammanlagt handlar det om 32 miljoner kronor från Stiftelsen för strategisk forskning som ska sätta fart på terahertztekniken.

Rent praktiskt handlar Joachim Oberhammer och de andras arbete om ett nytt sätt att konstruera mikrosystemen som används i allt från medicinsk utrustning till teknik för trådlös kommunikation.

Det föreslagna byggsättet (plattformen) ska inte bara möjliggöra högre prestanda, det ska också leda till en kostnadseffektiv
volymproduktion. Resultat från projektet förväntas ha stor betydelse för ett storskaligt vetenskapligt och industriellt nyttjande av det så länge eftertraktade terahertzområdet.

Tillgången till denna typ av mikrosystem bedöms vara av största vikt för svensk industri som även kommer att utgöra tillverkare av detsamma. Mikrosystemen kommer dessutom att utnyttjas av ett flertal svenska RF-systemleverantörer.

Projektresultat kan man förhoppningsvis ha i tillämpningar inom 5 till 10 år från projektstart.

Förutom KTH (MEMS-teknologi) ingår FOI (integrerade kretsar och system), Uppsala universitet (antenner och integrerade kretsar), Ericsson (kommunikation), SAAB (radar/bil), Omnisys Intruments (sensorer för fjärranalys av klimat med mera), SiversIMA (tillverkare av delsystem) och Silex Microsystems (MEMS-tillverkning).

För mer information, kontakta Joachim Oberhammer på 08 - 790 62 50 eller joachim.oberhammer@ee.kth.se.

Peter Larsson