Smart inomhusodling tog studentföretagarpriset

Ecoblooms koncept EcoGarden är ett kombinerat växthus och akvarium. Växterna hämtar vatten och näring från akvariet samtidigt som akvarievattnet renas. Foto: Ecobloom
Publicerad 2019-01-21

Årets studentföretagare heter Hamza Qadoumi med företaget Ecobloom. Han är masterstudent på KTH. Produkten är ett miniväxthus och akvarium i uppkopplat samspel. Ekologiskt och smart.

Grundaren och vd:s Hamza Qaquimi vann årets studentföretagare med motiveringen som ”den studententreprenör som har hållbarhetstänk och som trygg presentatör och skapare av lugna miljöer öppnar dörren till en smartare och hälsosammare livsstil”. 

Årets studentföretagare 2019 avgjordes fredagen den 18de januari hos arrangören Entreprenörskapsforum. Finalisterna visade på tre olika lösningar.

Gustaf Åkerman, masterstudent vid Lunds universitet, driver Thriving Ventures, som arbetar med affärsutveckling inom dataspelsbranschen.

Ramtin Massoumzadeh, masterstudent på KTH, är vd på Labtrino . Han och hans kollegor har tagit fram en smart teknik för individuell vattenmätning i lägenhetsfastigheter. Ett system som nu testas både i HSB Live-In Lab och .

Vinnaren Ecoblooms kombinerade växthus och akvarium kallas EcoGarden. Det är en lösning där växterna hämtar vatten och näring från akvariet samtidigt som akvarievattnet renas. Hamza Qadoumi, också han masterstudent på KTH, betonar fördelarna företagets lösning har för både miljö och hälsa. Till exempel gör kretsloppet mellan akvariet och odlingen att fiskarnas avföring inte behöver spolas ut i avloppet.

– En hemmaodling med den här metoden ger också fräscha, giftfria örter och grönsaker. Och det finns forskning som visar att akvarier har en lugnande effekt, säger Hamza Qadoumi.

Ecoblooms koncept bygger på en odlingsmetod kallad akvaponi som går ut på att använda avföring från odlad fisk för att göda växter i en närliggande plantering. Metoden lär ha förekommit i samband med fiskodlingar i dammar redan för tusen år sedan.

Teamet kring Ecobloom har anpassat metoden för inomhusodling och gift ihop akvaponin med smart teknik. Deras system reglerar automatiskt vattentemperatur, belysning och ser till att fiskarna får mat. En app ger användaren möjlighet att kontrollera tillståndet i EcoGarden även på distans.

Ecobloom är knutet till KTH Innovations förinkubator  och EcoGarden har redan introducerats på marknaden i begränsad omfattning. Prispengarna till Årets studentföretagare, 150 000 kronor, kommer att gå till fortsatt produktutveckling.

Dessutom kommer Hamza Qadoumi att få representera Sverige i motsvarande tävling på global nivå, Global Student Entrepreneur Awards (GSEA)  som hålls i Macao i mitten av april. Det är utmärkt tillfälle att få visa upp sitt företag internationellt och knyta nya kontakter, påpekade förra årets sverigerepresentant Max Mohammadi i samband med prisutdelningen.

Max Mohammadi, också han KTH-student, lyckades erövra bronsplatsen i den internationella tävlingen 2018. med sitt företag Hippogriff , som utvecklat en AI-baserad teknik för tidig diagnostik av hjärt- och kärlsjukdomar .

Ursula Stigzelius

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2019-01-21