Amitav Ghosh signerar sin senaste bok om klimatflyktingar på Kulturhuset i Stockholm. (Foto Mats Paulsen)

Svensk migrationspolitik är naiv, säger världskänd gästföreläsare på KTH

Publicerad 2018-10-01

Svenska politiker är naiva när de bara diskuterar invandring utifrån krig, politisk förföljelse eller sexuellt förtryck. Det tycker sociologen och författaren Amitav Ghosh, gästföreläsare hos KTH:s Environmental humanities laboratory. Klimatflyktingarna är redan många och ökar snabbt, menar KTH:s gäst.

Amitav Ghoshs forskning är intervjuer med hundratals flyktingar som väntar på asyl i läger i Italien. Som flerspråkig intervjuar han dem på deras eget språk. Hans slutsats är att det finns en stor och okänd mängd klimatflyktingar. De flyr varken krig eller politiskt förtryck. De söker ett anständigt liv.

– De är unga friska män i sin bästa ålder som ger sig ut på en livsfarlig resa. Deras familjer är kvar hemma i ett alltmer extremt klimat. Men ingen av dem ser sig som klimatflykting. Deras självbild är att de är hjältar som ger sig av för att få det bättre och att kunna skicka hem pengar, säger Amitav Ghosh.

– De som flyr krig kommer familjevis. De som söker ett bättre liv reser ensamma.

Otäcka bilder

Föreläsning, i Kulturhuset i Stockholm, är bildsatt med välkända motiv. Flyktingar i livsfarliga båtar på havet, slavhandel i Libyen och usla förhållanden i flyktingläger i södra Europa. De står i stark kontrast till reklambilder från väst som visar den kommersiella drömmen om ett bättre liv.

Amitav Ghoshs föreläsning och bilder överraskar publiken. Han lägger stor tonvikt vid konsumtionssamhällets dragningskraft, vid informationsteknik, sociala medier och smarta telefoner.

– Även de allra fattigaste i Bangladesh, Pakistan, Indien och Afghanistan har en smart telefon nu. Alla matas med kommersialismens budskap och bilder om ett bättre liv, säger Ghosh.

– Den smarta telefonen är också hjälpmedlet som gör att de klarar resan förbi välbevakade gränser, över livsfarliga hav, i flyktinglägren och genom den byråkratiska asylprocessen. Den smarta telefonen är helt avgörande för kontakterna med det mäktiga systemet av mellanmän och korrupta politiker.

Politiker naiva

Amitav Ghosh menar att det i en stor del av migrationen idag finns tre samverkande komponenter: klimatförändringar, ny informationsteknologi och de illegala nätverken som hjälper migranterna. Klimatförändringarna med extrem värme, hagelstormar, tornados, och översvämningar förstör chanserna till ett anständigt liv. Informationstekniken blåser upp drömmen om ett bättre liv och är verktyget för att klara själva flykten. Det mäktiga nätverket, som tjänar stora pengar på flyktingarna, är orubbligt.

Det är inte ovanligt att klimatflyktingar köper sina historier av mellanmän som är experter på asylregler, enligt Ghosh.  

– De svenska politikerna är naiva att enbart se på migrationen utifrån krig, politisk förföljelse eller sexuellt förtryck. Det är klart att klimatflyktingarna också borde ha rätt att söka asyl, säger Amitav Ghosh när KTH.se frågar efter föreläsningen.

Text: Mats Paulsen

Om föreläsningen
KTH:s Environmental humanities laboratory arrangerar “Stockholm archipelago lectures”. Årets föreläsare är den mångfaldigt prisbelönte sociologen och författaren Amitav Ghosh , översatt till cirka 30 språk. Han har bland mycket annat undervisat på Harvard och Colombia University.
Environmental humanities laboratorys  mål är att utveckla humanistisk kunskap och sprida den för att driva hållbar utveckling och att möta växande globala sociala utmaningar.  

Läs mer om migration på grund av klimatförändringar

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2018-10-01