Talböcker

Vad kan KTH Biblioteket erbjuda dig som har behov av anpassad kurslitteratur? Här finns information om hur du får tillgång till talböcker, vilka stödprogram som finns och hur du gör för att boka lässtudion.

Boka talboksintroduktion

För att få tillgång till talböcker bokar du en talboksintroduktion på KTH Biblioteket, du väljer den tid och plats som passar dig bäst i bokningsschemat. Vi erbjuder tider på Huvudbiblioteket, i Kista, Södertälje eller Flemingsberg. Introduktionen tar ca 30-40 min.

Boka talboksintroduktion

Boka lässtudio

Du som har intyg från samordnare (FUNKA) kan boka lässtudio på Huvudbiblioteket, i Kista eller i Flemingsberg. Rummen är tillgängliga när biblioteket är öppet och de kan bokas i förväg. Ta med intyget till biblioteket första gången du ska använda lässtudion. Du bokar själv i bokningsschemat.

Boka lässtudio

Om du har en läsnedsättning kan du få kurslitteraturen anpassad till ett annat format. Det finns många anledningar till att man behöver anpassade böcker, det kan vara dyslexi, synnedsättning, rörelsehinder eller något annat som gör det svårt att läsa tryckt text. Det vanligaste är talböcker, men det finns även andra format, som punktskrift och e-textböcker. Du kan läsa talböcker i dator, mobil eller surfplatta. Du har rätt att få all obligatorisk kurslitteratur anpassad. Vi på KTH Biblioteket hjälper dig även med nyinläsningar, om du behöver en bok som inte redan finns inläst. Det kan ta lång tid att framställa boken, så se till att att vara ute i god tid. Du kan läsa mer och söka efter talböcker i Legimus .

Läs med öronen - TorTalk

Förutom böcker finns mycket annat på KTH Biblioteket som man har nytta av som student, mängder av artiklar och e-böcker från våra databaser till exempel. Du kan få dem upplästa med hjälp av en talsyntes, TorTalk. För att läsa kopieringsskyddade pdf:er använder du OCR-funktionen i TorTalk. Programmet är tillgängligt för alla studenter och medarbetare på KTH och finns installerat i alla studentdatorsalar på campus. Du kan även ladda ner det till din privata dator från KTH:s programvarunedladdning, TorTalk .

Rättstavning

Via KTH:s programvarunedladdning kan alla studenter och anställda också få tillgång till flera rättstavningsprogram. Stava Rex  är ett rättstavningsprogram för svensk text som är mer avancerat än till exempel Words egna stavningsfunktion. Det upptäcker även särskrivningar och grammatikfel. För engelsk text kan du istället använda dig av Spellright . Programmet är anpassat för personer med svenska som modersmål och skriver på engelska. Det rättar stavning men även grammatik och skiljetecken. Ladda ner från KTH Programvarunedladdning .

Vi som jobbar med talböcker

Moa-Lisa Björk
Eva Westphal
Michelle Mörck
Viveka Norström Hallberg
Innehållsansvarig:biblioteket@kth.se
Tillhör: KTH Biblioteket
Senast ändrad: 2019-09-02