Till innehåll på sidan

Talböcker

Du som har svårt att läsa tryckt text kan få kurslitteraturen tillgänglig som talböcker, punktskrift eller e-textbok. KTH Biblioteket hjälper dig att få tillgång till det som passar dig och dina förutsättningar bäst.

Talböcker

Det finns många anledningar till att man behöver böcker i ett annat format än som tryckt text – det kan vara dyslexi, synnedsättning, rörelsehinder eller något annat.

En tjej sitter i bibliotekshallen och lyssnar på en bok med hörlurar.

Det vanligaste formatet är talböcker, men det finns även andra format, som punktskrift och e-textböcker. Talböcker går att läsa på dator, mobil eller surfplatta.

Talböckerna finns i talboksbiblioteket Legimus, och för att få tillgång till det behöver du boka en talboksintroduktion hos oss på biblioteket. Du väljer den tid och plats som passar dig bäst, och vi erbjuder tider på Huvudbiblioteket och på Zoom.

Om en bok du behöver inte finns i Legimus så hjälper vi på KTH Biblioteket att beställa en inläsning av boken. Det kan dock ta lång tid att framställa boken, så se till att att vara ute i god tid. Du beställer en bok genom att mejla oss på biblioteket@kth.se .

Boka resursrum

Du som har intyg från samordnare ( Funka ) kan boka resursrum på huvudbiblioteket, i Kista eller i Flemingsberg. Det är Funka som lägger in behörigheten till resursrummet på ditt passerkort. Rummen går att boka de tider lokalerna är öppna, och de bokas i förväg. Du bokar själv i bokningsschemat.

Boka resursrum

Boka en talboksintroduktion

Gå till talboksbiblioteket Legimus

Andra hjälpmedel

Tortalk

Alla på KTH kan gratis ladda ner talsyntesen Tortalk på sin dator. Tortalk är ett program som kan läsa upp alla typer av digitala texter.

Läs mer om Tortalk

Rättstavningsprogram

Studenter och anställda på KTH kan också få tillgång till flera rättstavningsprogram, som Stava Rex för svensk text och Spellright för engelsk text.

Läs mer om rättstavningsprogram

Vi som jobbar med talböcker

Elisabet Edling
Elisabet Edling
Annika Stengard
Annika Stengard
Viveka Norström Hallberg
Viveka Norström Hallberg
Innehållsansvarig:biblioteket@kth.se
Tillhör: KTH Biblioteket
Senast ändrad: 2023-02-06