Till innehåll på sidan

Talböcker

Du som har svårt att läsa tryckt text kan få kurslitteraturen tillgänglig som talböcker, punktskrift eller e-textbok. KTH Biblioteket hjälper dig att få tillgång till det som passar dig och dina förutsättningar bäst.

Talböcker

Det finns många anledningar till att man behöver böcker i ett annat format än som tryckt text – det kan vara dyslexi, synnedsättning, rörelsehinder eller något annat.

En tjej sitter i bibliotekshallen och lyssnar på en bok med hörlurar.

Det vanligaste formatet är talböcker, men det finns även andra format, som punktskrift och e-textböcker. Talböcker går att läsa på dator, mobil eller surfplatta.

Talböckerna finns i talboksbiblioteket Legimus, och för att få tillgång till det behöver du boka en talboksintroduktion hos oss på biblioteket. Du väljer den tid och plats som passar dig bäst, och vi erbjuder tider på Huvudbiblioteket, i Kista, Södertälje och Flemingsberg.

Om en bok du behöver inte finns i Legimus så hjälper vi på KTH Biblioteket att beställa en inläsning av boken. Det kan dock ta lång tid att framställa boken, så se till att att vara ute i god tid. Du beställer en bok genom att mejla oss på biblioteket@kth.se .

Boka en talboksintroduktion

Observera att för närvarande sker alla talboksintroduktioner på distans. Boka en tid så kontaktar vi dig!

Gå till talboksbiblioteket Legimus

Boka lässtudio

Du som har intyg från samordnare (FUNKA) kan boka lässtudio på Huvudbiblioteket, i Kista eller i Flemingsberg. Rummen är tillgängliga när biblioteket är öppet och de kan bokas i förväg. Ta med intyget till biblioteket första gången du ska använda lässtudion. Du bokar själv i bokningsschemat.

Boka lässtudio

Andra hjälpmedel

Tortalk

Alla på KTH kan gratis ladda ner talsyntesen Tortalk på sin dator. Tortalk är ett program som kan läsa upp alla typer av digitala texter.

Läs mer om Tortalk

Rättstavningsprogram

Studenter och anställda på KTH kan också få tillgång till flera rättstavningsprogram, som Stava Rex för svensk text och Spellright för engelsk text.

Läs mer om rättstavningsprogram
 

Vi som jobbar med talböcker

Moa-Lisa Björk
Annika Stengard
Michelle Mörck
Viveka Norström Hallberg
Innehållsansvarig:biblioteket@kth.se
Tillhör: KTH Biblioteket
Senast ändrad: 2021-05-31