Hoppa till innehåll

När ett plus ett blir tre

Det är spännande att se hur kombinationen av olika områden stärker varandra – där ett plus ett blir tre på allvar. Som till exempel när KTH:s tekniska och naturvetenskapliga miljöer möter forskningsmiljöer inom humaniora, samhällsvetenskap och ekonomi. Det är möten som ger KTH ett stort mervärde.

Ett exempel bland flera är Environmental Humanities Lab som nu blir ett forskningscenter på KTH. Här görs analyser med experimentell ansats utifrån en rad olika human- och samhällsvetenskapliga teorier i syfte att svara på de globala utmaningar samhället står inför. Det kan röra alltifrån politisk ekologi, migration till städernas roll i klimatomställningen.

Eller på Industriell ekonomi och organisation som rör sig i skärningspunkten mellan ekonomi/management och teknik/vetenskap där sådant som logistik, produktionsledning och entreprenörskap synas.

Gränsöverskridande samarbeten av det här slaget blir allt viktigare för att möta de alltmer komplexa frågeställningar vi ställs inför i dag. Därför är det av största vikt att vi har den här typen av miljöer också på KTH och jag hoppas de kan bli än mer framgångsrika.

Mixen av tung teknik och humaniora/samhällsvetenskap finns på många ställen runt om i världen till exempel på Massachusetts Institute of Technology, MIT. Även på KTH har vi en tradition inom teknikhistoria som är avgörande för att vidga perspektiven inom forskning och utbildning.