Till innehåll på sidan

Data som är tillgänglig - trots server och nätverksfel

Publicerad 2023-11-22

En programvara utvecklad av KTH har gjort det enklare att bygga molntjänster och som är mer tolerant mot fel.

– Jag ville göra fel-toleranta system enkla att bygga och använda, till skillnad från vad dessa system ofta anses vara, säger Harald Ng, doktorand på KTH.

Sociala medier, fotoalbum, och digitala plånböcker är exempel på olika applikationer som från användarens perspektiv alltid verkar tillgängliga. Dessa applikationer drivs av molntjänster som behöver vara korrekta även vid fel bland servrar och nätverk. Utmaningen att skapa något som möjliggör korrekt dataåtkomst trots nätverks- och serverfel har länge fascinerat Harald Ng, doktorand vid KTH. Tillsammans med professorerna Paris Carbone och Seif Haridi har de utvecklat OmniPaxos, en programvara som kan hantera komplicerade nätverksproblem och ge korrekt åtkomst till data .

Enkelt förklarat så ser programvaran till att det går att komma åt data genom att placera den på flera servrar. Även om några servrar kraschar, kopplas bort, eller försöker ändra datan samtidigt så ser programvaran till att datan man har är konsekvent, det vill säga likadan.

- Det fanns liknande system tidigare, men det som är unikt med det vi har skapat är att OmniPaxos är särskilt bra på att hantera partiella nätverksfel, säger Harald Ng.

Harald Ng, doktorand KTH

Inträffar oftare

Partiella nätverksfel innebär att systemets servrar har olika vy på nätverket, vilket gör att de inte kommer överens och därmed förhindrar replikering av data.

– En sak vi upptäckte är att dagens nätverksinfrastruktur ofta är virtuell och mjukvarubaserad, vilket innebär att partiella nätverksfel inträffar oftare, berättar han.

För några månader sedan presenterades studien på EuroSys, en ledande konferens för systemforskning. Sedan dess har mycket tid ägnats åt att göra OmniPaxos tillgängligt som en simpel programvara. Målet är att göra det lika enkelt att bygga molntjänster som det är att bygga en lokal applikation. Detta har också varit ett samarbete med studenterna från den avancerade kursen i distribuerade system på KTH.

– Drivkraften har varit att många har ansett att system som detta är komplicerade, medan vi hade tanken att det inte behöver vara så svårt, säger han.

Hittills har 1 400 personer laddat ner programvaran, och förhoppningen är att den kommer att användas i större kommersiella och open-source system. Fortsättningsarbete pågår för att göra OmniPaxos ännu mer effektivt och anpassa det till olika situationer.

– Sen är det klart att vi hoppas på att större företag och system plockar upp det. Vi har sett i olika presentationer och inlägg att de letar efter en lösning som denna, avslutar han.

Emelie Smedslund