Till innehåll på sidan

Fyra koder som kan forma framtiden inom energi och cancervård

Plasma-PEPSC: Nytt centrum för plasmasimuleringar

Nya maskiner för cancerbehandling kan bli resultatet av det nya centrat. Foto: Wikimedia
Publicerad 2023-03-14

Forskare på KTH ska under fyra års tid optimera fyra programkoder som kan komma att förändra framtiden för oss alla. Det handlar bland annat om att kunna förstå hur en maskin för fusionsenergi skulle kunna utformas, designa nya maskiner för cancerbehandling och förstå hur plasma beter sig i rymden för att kunna förutse väder bättre. Och det är bråttom om Europa ska hinna före USA, Japan och Kina.

– Vi ser in i framtiden mot ett nytt paradigm inom storskaliga datorsimuleringar av plasmafysik, säger Stefano Markidis , lektor inom högpresterande datorsystem, när han beskriver Plasma-PEPSC, ett nytt fyraårigt forskningssamarbete inom EuroHPC som leds av forskare på KTH.

Tillsammans med forskare runt om i Europa ska man med hjälp av Europas mest kraftfulla superdatorer LUMI, LEONARDO och MareNostrum5 förbättra fyra koder som kan lösa stora utmaningar inom plasmafysik och förbättra dessa koder. Och en viktig aspekt i forskningen är att Europa vill bli mer självständiga.  

– Det handlar om att utveckla datorsimuleringar av plasma för fusionsenergi, plasmaacceleratorer och rymdfysik på superdatorer. Med hjälp av koderna kan vi skapa en detaljerad modell på mikroskopisk skala som härmar plasmans beteende, både i rymden och på jorden, säger Stefano Markidis.

– Jag ser verkligen fram emot att jobba med det här och forskarna i projektet, säger Jeremy Johnathan Williams, doktorand på KTH som är en del av Plamsma-PEPSC.

Jeremy Johnathan Williams och Stefano Markidis

Skapa datormodeller för plasma

Även om koderna ligger i framkant tror forskarna att förbättringar kan möjliggöra stora framsteg. Eftersom koderna är öppna för alla forskare runt om i världen är konkurrensen hård att vara först med nya resultat mellan Europa, Japan, Kina och USA.

Med hjälp av koderna kan man skapa modeller i superdatorer för att förstå hur plasma fungerar i fusionsenergi, en ren energikälla som kan ställa om framtidens globala energiförsörjning. Modellerna skulle även kunna bidra till att förbättra cancerbehandlingar, öka förståelsen för väder och klimatsystem, samt förstå hur strålning påverkar oss människor vid rymdfärder.

– Det är ett slags högriskspel där vi också kan få en hög avkastning och en tävling där vi vill ligga i framkant, säger Bo Peng, biträdande lektor i datavetenskap.

Projektet kommer att hålla på i fyra år och finansieras av EuroHPC (The European High Performance Computer Joint Undertaking) och Vetenskapsrådet och har en budget på 8 miljoner Euro.  

Emelie Smedslund

Relaterade nyheter

Sonia Horchidan och Paris Carbone

Höjd trovärdighet i AI-genererad information

Ett nytt databashanteringssystem för grafer är under utveckling på KTH. Med hjälp av grafteknologi i kombination med artificiell intelligens (AI) skulle systemet kunna hjälpa till med att planera allt...

Läs artikeln
Nya maskiner för cancerbehandling kan bli resultatet av det nya centrat. Foto: Wikimedia

Fyra koder som kan forma framtiden inom energi och cancervård

Forskare på KTH ska under fyra års tid optimera fyra programkoder som kan komma att förändra framtiden för oss alla. Det handlar bland annat om att kunna förstå hur en maskin för fusionsenergi skulle ...

Läs artikeln